Obama-æraen genoplives i nye bøger

Nye erindringsbøger fra medlemmer af den tidligere amerikanske præsident Barack Obamas stab minder kritikere og læsere om svundne tider i Washington

Barack Obama gik af som USA’s præsident den 20. januar 2017. Siden har hans ansigt været at finde på mere end 20 nye amerikanske bøger, som medarbejdere af hans stab i Det Hvide Hus står bag. –
Barack Obama gik af som USA’s præsident den 20. januar 2017. Siden har hans ansigt været at finde på mere end 20 nye amerikanske bøger, som medarbejdere af hans stab i Det Hvide Hus står bag. – . Foto: Charles Rex Arbogast/AP/Ritzau Scanpix.

Halvandet år efter at Barack Obama overlod præsidentposten i USA til Donald Trump, oversvømmer hans tidligere medarbejdere de amerikanske boghandlere med erindringsbøger om deres oplevelser i Det Hvide Hus. Ifølge avisen The New York Times’ optælling har i alt to dusin medlemmer af Obamas stab siden hans afgang udgivet bøger om deres oplevelser i Det Hvide Hus. Blandt disse er hans toprådgivere, hans kommunikationsfolk, hans fotograf og endda den stenograf, der bogførte alle hans offentlige ytringer.

Blandt de nyeste udgivelser er ”The World As It Is: A Memoir of the Obama White House” (Verden, som den er: Erindringer fra Obamas regering) af Ben Rhodes, der var Obamas taleskriver og udenrigspolitiske rådgiver. Rhodes arbejdede for den 44. præsident i samtlige af dennes otte år ved magten, og selvom han var blot 31 år på sin første arbejdsdag i Det Hvide Hus i 2009, var han en del af Obamas inderkreds. Ben Rhodes begyndte hver morgen i Det Ovale Værelse, hvor Barack Obama fik sine daglige briefinger, han rejste verden rundt med ham i præsidentflyet ”Air Force One”, og han oplevede nogle af de væsentligste og mest kontroversielle øjeblikke af Obamas præsidentskab på nærmeste hold.

Rhodes var med, da Barack Obama og hans nationale sikkerhedsteam i realtid fulgte med i amerikanske marinesoldaters vovede og risikofyldte angreb på terrorlederen Osama bin Ladens skjulested i Pakistan. Han var med, da Obama-regeringen udarbejdede sin respons til det arabiske forår, da den nåede frem til en atomaftale med Iran, da den besluttede ikke at angribe Syrien efter Bashar al-Assads giftangreb på civile, og da den førte hemmelige forhandlinger med den cubanske regering om en normalisering af relationerne mellem Washington og Havana.

Ben Rhodes’ erindringer er, skriver den toneangivende kritiker George Packer i ugemagasinet The New Yorker, ”det tætteste blik på Obama, som vi formentlig vil få, indtil han udgiver sine egne erindringer”, mens litteratur- mediet Publisher’s Weekly kalder hans beskrivelse af det ”politiske pølsemageri” både ”medrivende og godt iagttaget”.

I bogen skildrer Ben Rhodes også sin egen forvandling fra blåøjet idealist til en realist med et mere nuanceret syn på ”verden, som den er”. Han skriver, at han ”var på udkig efter en helt”, da han begyndte at arbejde for Barack Obama i 2007, og i begyndelsen troede han på, at den usædvanlige, karismatiske og overordentligt begavede præsident virkelig kunne forandre verden. Rhodes mistede aldrig fuldstændigt sin idealisme, men måtte efter otte år ved Obamas side erkende, at virkeligheden er kompliceret.

Rhodes beskriver, hvordan Barack Obama-regeringen var sikker på, at Hillary Clinton ville vinde præsidentvalget i 2016, og var dybt rystet på valgnatten, da det blev klart, at valgets vinder var Donald Trump. Ifølge Rhodes fik Donald Trumps sejr Obama til at spørge sig selv, om han var 10 eller 20 år for tidligt på den som præsident.

”Måske tog vi fejl. Måske skubbede vi for hårdt på. Måske ønsker folk bare at falde tilbage i deres stammer,” konstaterede den afgående præsident ifølge ”The World As It Is”.

Blandt de øvrige nye Obama-bøger er Dan Pfeiffers mere friskfyrsagtige erindringsbog, ”Yes We (Still) Can: Politics in the Age of Obama, Twitter, and Trump” (Ja, vi kan (stadig): Politik i Obama-, Twitter- og Trump-æraen). I den storsælgende bog fortæller Pfeiffer, der var præsident Obamas kommunikations- direktør, farverige, men uskyldige anekdoter fra sin tid i Det Hvide Hus. Han beretter eksempelvis om, hvordan hans bukser engang revnede under et møde i Det Ovale Kontor og om, hvordan han engang udsendte et uheldigt formuleret tweet fra en hospitalsseng i halvt bedøvet tilstand.

Han forsøger også at forklare, hvordan sociale medier såsom Twitter – som Barack Obama var forbeholden over, og som Donald Trump har mestret brugen af – har forandret det politiske landskab i USA. Bogen er ifølge forfatteren et forsøg på ”bedre at forstå den aktuelle politiske tilstand og et blik på, hvor vi går hen herfra”.

Bogen høster imidlertid ikke udelt begejstring blandt amerikanske kritikere. ”Yes We (Still) Can” er med sin kække tone og knaphed på interessante afsløringer alt for letbenet i en tid, hvor mange mennesker takket være Donald Trump ”hver dag vågner og læser nyhederne med frygt og afsky”, skriver eksempelvis David Greenberg i avisen The Washington Post.

Dan Pfeiffer synes ikke at have ”forstået omfanget af den forandring, der fejede hen over USA” i 2016, skriver en ligeledes forbeholden Matthew Garrahan i The New York Times.

”Læsere, der forsøger at forstå, hvordan Obama-æraens optimisme banede vejen for Trumps mørke USA-først vision, forbliver utilfredsstillede,” skriver han.

Til november udkommer den tidligere præsidentfrue Michelle Obamas erindringer om årene i Det Hvide Hus.