Obama-bog vælter bestsellerlisterne

Barack Obamas erindringer om præsidentårene bliver revet ned fra hylderne i både Danmark og i USA, hvor den lovprises som en potentiel redningskrans for pandemiramte boghandler

I USA håber bogbranchen, at ”A Promised Land” kan blive en redningskrans for de mange boghandler, der lider stor økonomisk nød på grund af coronapandemien.
I USA håber bogbranchen, at ”A Promised Land” kan blive en redningskrans for de mange boghandler, der lider stor økonomisk nød på grund af coronapandemien. Foto: Nicholas Kamm/AFP/Ritzau Scanpix.

Sent mandag aften amerikansk tid begyndte ivrige kunder at stille sig i kø foran boghandlere i forbundshovedstaden Washington for at være klar til midnatsudgivelsen af første bind af ekspræsident Barack Obamas med spænding ventede erindringer om sine otte år i Det Hvide Hus, ”A Promised Land” (udgivet på dansk som ”Et forjættet land”).

Andre boghandler rundt omkring i USA opfordrede deres kunder til at sikre sig et eksemplar ved at forhåndsbestille bogen, hvis første oplag på 3,4 millioner til det amerikanske marked ventes at sælge ud hurtigt.

Den knap 800 sider lange bog er strøget direkte ind på førstepladsen på internetgiganten Amazons bestsellerliste, og det samme gælder hos den danske onlineboghandel Saxo, hvor den danske og amerikanske udgave af Obamas erindringer har erobret henholdsvis første- og andenpladsen på listen over bedstsælgende bøger lige nu.

I USA håber bogbranchen, at ”A Promised Land” kan blive en redningskrans for de mange boghandler, der lider stor økonomisk nød på grund af coronapandemien. Obamas længe ventede selvbiografi sammenlignes allerede nu med det syvende og sidste bind af den britiske forfatter J.K. Rowlings Harry Potter-serie, der i juli 2007 slog rekorder for den hurtigst sælgende bog nogensinde.

”Dette vil blive en sjældent betydningsfuld bog. Den kendsgerning, at den vil sælge mere end nogen anden bog siden den 21. juli 2007, er enormt opmuntrende for bogsælgere,” siger direktøren for Barnes & Noble-bogkæden James Daunt til branchemediet Publishers Weekly.

Coronapandemien har begrænset den fodtrafik, som mange lokale amerikanske boghandler beror sig på. Salget af bøger er ifølge analysegruppen NPD BookScan samlet set steget med seks procent i USA i år, men dette er fortrinsvist kommet onlinebutikker såsom Amazon til gode. Boghandlerne håber nu, at ”A Promised Land” kan få kunderne til at vende tilbage til butikkerne og inspirere dem til samtidig at lægge andre bøger i deres indkøbskurve.

”Det bør gøre en betydningsfuld forskel i at hjælpe med at øge det generelle salg på et tidspunkt, hvor vi desperat behøver det,” siger Bradley Graham, der er medejer af boghandlen Politics and Prose i Washington, til avisen New York Times.

Forventningerne til ”A Promised Land” har været tårnhøje, lige siden Barack Obama og hans hustru, Michelle Obama, kort efter deres exit fra Det Hvide Hus i 2017 underskrev en rekordstor fælles forlagskontrakt på tilsammen 65 millioner dollar (cirka 408 millioner kroner).

I 2018 udav Michelle Obama sin selvbiografi, ”Becoming” (udgivet på dansk som ”Min historie”), der er blevet solgt i mindst 14 millioner eksemplarer globalt. Barack Obamas to tidligere selvbiografier, ”Dreams From My Father” (Arven fra min far), der blev udgivet for første gang i 1995, og ”The Audacity of Hope” (Mod til at håbe) fra 2006, var også bestsellere.

Sammenfaldet mellem udgivelsen af ”A Promised Land” og den netop overståede amerikanske præsidentvalgkamp ventes at øge efterspørgslen på bogen. Ifølge Barack Obamas talsperson, Katie Hill, var det udelukket at udgive bogen inden valgdagen den 3. november, idet ekspræsidenten ønskede at fokusere på at hjælpe sin partifælle Joe Biden, der var hans vicepræsident fra 2009-2017, med at føre valgkamp og vinde valget. Obama ønskede også at undgå at stjæle søgelyset fra Biden, siger Katie Hill til New York Times.

”Når præsident Obama er ude for at tale om sin bog, er han meget bevidst om, at han ikke er Det Demokratiske Partis leder. Han ønsker ikke på nogen måde at overskygge Joe Biden,” siger hun.

”A Promised Land”, der udkom i både USA og resten af verden tirsdag i denne uge, er blevet udgivet på 25 sprog. Der er endnu inden dato for udgivelsen af andet bind.