Ocean Vuong beskriver i ny digtsamling grundlæggende, eksistentielle erfaringer, der vedkommer os alle

Vietnamesisk-amerikanske Ocean Vuong, der i næste weekend kan mødes på Louisiana Literature-festivallen, er aktuel med en ny sorgfuld digtsamling på dansk, der tager tråden op fra succesromanen "Vi er kortvarigt smukke her på jorden"

Det er muligt at møde den vietnamesisk-amerikanske forfatter Ocean Vuong på Louisiana Literature-festivallen, der begynder på torsdag.
Det er muligt at møde den vietnamesisk-amerikanske forfatter Ocean Vuong på Louisiana Literature-festivallen, der begynder på torsdag. . Foto: Celeste Sloman/New York Times/Ritzau Scanpix.

Den kommer med store forventninger, den vietnamesisk-amerikanske succesforfatter Ocean Vuongs aktuelle digtsamling "Tiden er en mor" (Time is a Mother, 2022), der i dag udgives i en flot og sprogfølsom oversættelse ved de to danske forfattere Caspar Eric og Niels Henning Falk Jensby (om end et digt, ”Fordums storhed”, mærkeligt nok stadig står på amerikansk, som man så får lejlighed til også at læse lidt af, hvilket i og for sig er en fin gestus).

Forventningerne skyldes selvfølgelig Vuongs vidunderlige og overvældende romandebut og gennembrudsbog, "Vi er kortvarigt smukke her på jorden" (2019, på dansk i 2020), der former sig som et slags brev fra en søn til en mor, der voksede op nær Saigon under Vietnamkrigen, inden hun som flygtning endte i USA.