Oceaner af liv

SE TRAILER: "Oceans" er en meditativ, smuk og forbløffende naturfilm

Billeder og musik i "Oceans" er én lang lovprisning af skaberværket og skaberen bag. "Vandet skal vrimle med levende væsener, og fugle skal flyve over jorden oppe under himmelhvælvingen! ... Gud så, at det var godt!". --
Billeder og musik i "Oceans" er én lang lovprisning af skaberværket og skaberen bag. "Vandet skal vrimle med levende væsener, og fugle skal flyve over jorden oppe under himmelhvælvingen! ... Gud så, at det var godt!". --. Foto: Miracle Film.

5 ud af 6 stjerner.

Måske, kære læser, er du træt af terrortrusler, finanstrusler og efterlønstrusler, og måske er du så træt af den politiske diskussion og mediernes fokusering på småting som en politikers gæld eller mødedeltagelse, at du leder efter et sted, hvor de store emner behandles, og livets store spørgsmål bliver foldet ud.

Så er filmen "Oceans" en aften værd. Det er en naturfilm af makkerparret Perrin og Cluzaud. Tidligere lavede de filmen "Fugle på rejse", der var Oscar-nomineret for en halv snes år siden. Nu har de lavet en film om den forunderlige verden i havene, og inden der er gået et skabelsessekund, har man glemt de små emner fra medierne. Hurtigt bliver man tunet ind på, hvilken fantastisk verden vi er del af.

I de første billeder ser man en dreng komme løbende ned mod havet, og han spørger: "Hvad er havet?". Ja, hvad er havet andet end en masse vand? Det er et sted for forunderligt liv. Vi ser sæler, der leger i strandkantens bølger og lidt efter ligger og knurrer af velvære i sandet. Vi ser fisk i stimer, der hvirvler gennem vandet, som dansede de en stum ballet. Kæmpehvaler, der morer sig med at springe op af vandet og plaske ned igen.

Jeg kom til at tænke på den første salme i salmebogen, hvor der står "Så liflig lege vi for vor Herre" – for her leges der! Til Skaberens pris? Ja, hvad ellers? Filmens billeder og musik er én lang lovprisning af skaberværket og skaberen bag. Jeg hørte hele tiden i mit indre øre skabelsesberetningens ord, hvor Gud siger: "Vandet skal vrimle med levende væsener, og fugle skal flyve over jorden oppe under himmelhvælvingen! ... Gud så, at det var godt!".

I skabelsesberetningen bliver mennesket sat ind som vogter og værner. Jeg vil give jer det, siger Gud, men det er ikke jeres. I skal passe på det. Nøjagtig det vil Perrin og Cluzaud med deres film. Løfte en pegefinger op for os. I er ved at ødelægge denne fantastiske klode med alt det svineri, der efterlades i havene, siger de billedligt talt.

Mod slutningen går en ældre herre med drengen fra begyndelsen af filmen på et naturmuseum og viser ham "de store havdyr", som der stod om i Første Mosebog, kapitel 1, og siger "uddød" til dem alle. På en generation! Forvalter vi vores opgave ordentligt? Filmens 103 minutter svarer entydigt: Vi kan godt gøre det bedre – og det er ikke for sent.

kultur@k.dk

Oceans. Instruktion: Perrin og Cluzaud. Frankrig/Schweiz. 2010. Premiere i Imperial, Kinopalæet, Købenahvn, og Biocity Aarhus.