Øm Kloster genopstår, men kun i et døgn

Den franske kunstner Oliver Grossetête skaber ved hjælp af 1400 papkasser og flere hundrede frivillige et midlertidigt værk på 17 meter over Øm Kloster, der normalt kun kan opleves som ruiner

Ruinerne af Øm Kloster får den 27. maj selskab af en 17 meter høj papinstallation skabt af kunstneren Oliver Grossetête i samarbejde med flere hundrede frivillige.
Ruinerne af Øm Kloster får den 27. maj selskab af en 17 meter høj papinstallation skabt af kunstneren Oliver Grossetête i samarbejde med flere hundrede frivillige. . Foto: Øm Kloster Muesum/presse.

Siden de sidste cisterciensermunke forlod klostret i 1558, og bygningerne tre år senere blev revet ned, har Øm Kloster ved Skanderborg kun eksisteret som ruiner. Det bliver der nu lavet om på, om end kun for en kort bemærkning.

I Kristi himmelfarts-ugen genopstår det gamle munkekloster som et spektakulært kunstværk. Ved hjælp af 1400 papkasser, 33.594 meter tape og flere hundrede frivillige hænder vil den franske kunstner Oliver Grossetête genskabe klosterets ene gavl, der i middelalderen ragede 17 meter op i luften, som en papinstallation. Projektet har fået titlen ”Rethink Øm Kloster” og er en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

”Øm Kloster er en ruinpark, og man har som gæst her slet ingen fornemmelse af det store klostersamfund, der udspillede sig her i årene op til Reformationen. Når klosterets majestætiske gavl nu kommer til at trone mere end 17 meter over de gamle ruiner, er det tanken, at tilskuerne skal mærke højtideligheden og storheden i den klosterkirke, der engang var en af Danmarks største,” siger Lene Mollerup, der er inspektør på Øm Kloster Museum.

Hun oplever, at mange museumsgæster bliver skuffede, når de opdager, at klosteret blot er nogle spredte gamle sten.

”Jeg håber, at kunstprojektet kan løfte en lille flig af minderne fra fortiden, og at det på længere sigt vil lykkes at få bygget et nyt museum på stedet, så Øm Kloster for alvor kan komme på landkortet,” siger hun.

Olivier Grossetête har siden 1990’erne rejst verden rundt og skabt sine bygningsværker, der er alle er bygget af papelementer. Han har blandt andet bygget værker i Glasgow, Mexico, Marseille, Genève, Sidney og London og kommer nu for første gang til Danmark. Olivier Grossetête er interesseret i formen, og hans kunst er altid forgængelig. Det er et øjebliksbillede, der kun bliver tilbage som et minde.

Sådan bliver det også med Øm Kloster. I dagene op til Kristi himmelfartsdag skal papelementerne fremstilles, og lørdag d. 27. maj opfører kunstneren værket i en stor fælles indsats med de frivillige. Det kommer til at tage seks-syv timer. Skulpturen får herefter lov til at stå natten over og væltes dagen efter.

”Der skabes noget monumentalt, som så forsvinder hurtigt igen. Det passer så godt til Øm Kloster og er, især her i reformationsåret, meget symbolsk, synes jeg,” siger Lene Mollerup.

Mange mennesker i lokalområdet er allerede involveret i projektet og har meldt sig som deltagere i opførelsen, men der kan bruges endnu flere.

”Opgaverne bliver meget konkrete, så det kræver ingen specielle forudsætninger,” siger Nina Bangsbo Dissing.

Hun er projektleder i eScape, som er et samarbejde mellem Museum Skanderborg, Kunstråd Skanderborg og Skanderborg Kommune, der står for begivenheden.

Samarbejdet fokuserer på at kombinere kunst, arkæologi og turisme og at skabe og fortælle historier på steder, hvor der er gjort historiske fund under arkæologiske udgravninger.