Og prisen går til ...

Vinderen af Nordisk Råds Litteraturpris 2004 blev udnævnt i går i København

Det ville være synd at sige, at der var pyntet festligt op i møderum 117 på første sal i Folketinget i går kl. 12, hvor bedømmelseskomiteen for Nordisk Råds Litteraturpris 2004 skulle fortælle alverden, hvem der blev den heldige modtager af æren og de 350.000 kr. Fire personer ved mikrofoner oppe foran og halvtomme stolerækker nedenfor, det var alt. Måske skulle kransekagen, blomsterne og de nordiske flag gemmes til en senere lejlighed, hvor hovedpersonen, den finske bestsellerforfatter Kari Hotakainen, selv kunne være med.

- Jeg har lige fortalt ham om prisen i telefonen, og han sagde, det var så stort for ham, at han var lige ved at besvime, sagde redaktør Elisabeth Nordgren, et af de fremmødte finske medlemmer af komiteen.

Den danske formand for komiteen, lektor Marianne Ping Huang, tilføjede, at Hotakainens roman »Juoksuhuadantie«, på dansk »Hjemmefronten«, fortæller en god historie. Men ikke nødvendigvis på en nem måde.

- Bogen skildrer en mands mani, og den bevæger sig på sin vis også manisk af sted, med helt særlige kompositoriske pointer, hvor man bl.a. i splitsekunder oplever manden indefra. Det er en grum, men også morsom roman om opløsningen af det nordiske velfærdssamfund og en ironisering over den traditionelle mandsrolle. Komiteen har haft en god og interessant diskussion om kriterierne for prisuddelingen, fordi der faktisk var en række vidt forskellige værker, men alle med store litterære kvaliteter, at tage stilling til i år, sagde hun.

Forfatteren Peter Laugesen, der også er med i komiteen, sagde, at prisen til Kari Hotakainen knyttes an til den samfundskritiske roman »Hjemmefronten«, men at emnet i sig selv ikke nødvendigvis behøver være afgørende. Hotakainens roman kunne for så vidt have handlet om hvad som helst. På sine egne litterære præmisser er den en fantastisk god bog, mener han.

De nærmere detaljer bag beslutningen om at vælge Hotakainen frem for bl.a. danske Vibeke Grønfeldt, svenske Kristina Lugn eller norske Roy Jacobsen er dog hemmelige for alle andre end komiteens medlemmer.

Om der er grund til at hejse flaget over Hotakainen og hans roman, er hans landsmænd ikke i tvivl om. De sluger al hans lyrik og prosa med stor fornøjelse. Vi andre må vente at se til begyndelsen af maj, hvor »Hjemmefronten« udkommer på dansk.

boas@kristeligt-dagblad.dk