Ole Bornedal optager sin kommende film i Nordjylland

Det vestdanske filmmiljø er begejstret for, at Ole Bornedal har valgt at optage sin kommende film ”Dræberne fra Nibe” i lokalmiljøet. Det samme er skuespillerne, der er inspirerede af opholdet i den nordjyske by

Optagelserne til ”Dræberne fra Nibe” foregår blandt andet på Rådhuskroen i Nibe. Her er instruktør Ole Bornedal i gang med at instruere Ulrich Thomsen og Nicolas Bro, der spiller to håndværkere med hang til sort arbejde. Med ryggen til sidder deres koner, der spilles af Lene Maria Christensen og Mia Lyhne. –
Optagelserne til ”Dræberne fra Nibe” foregår blandt andet på Rådhuskroen i Nibe. Her er instruktør Ole Bornedal i gang med at instruere Ulrich Thomsen og Nicolas Bro, der spiller to håndværkere med hang til sort arbejde. Med ryggen til sidder deres koner, der spilles af Lene Maria Christensen og Mia Lyhne. – . Foto: Rikke Hedman.

Vejen er våd af regnvand, selvom der ikke er en eneste sky på himlen, og indenfor på krostuen er der kun kunstigt lys, selvom solen rigeligt er i stand til at lyset lokalet op. Det er med andre ord film og ikke virkelighed, det, der foregår på Strandgade i Nibe denne formiddag.

Rådhuskroens ejer, Jess Kristiansen, der aldrig bliver kaldt andet end ”Røde” og stædigt opretholder sit image ved altid at gå i røde tennissko, går rundt og ser meget glad ud. Han har lukket det meste af kroen af for besøgende nogle dage. Kun ”slyngelstuen” holder åbent for et par håndfulde stamgæster. Der skal først og fremmest være plads til holdet bag den kommende danske komedie ”Dræberne fra Nibe”. Derfor er der sort plastik for vinduesruderne, ledninger og stativer med lamper, mikrofoner og kameraer overalt. Kroen, der i filmen hedder Jernkroen, lægger rum til en væsentlig del af handlingen, og i dag skal en af slutscenerne i kassen.

Instruktør Ole Bornedal står bøjet ind over et bord, hvor Ulrich Thomsen og Nicolas Bro har sat sig til rette. De har hårnet på hovedet og sminke i ansigtet. De to spiller filmens hovedroller som Edward og Ib, to murere, der laver en hel del sort arbejde og lægger penge til side, mens de drømmer om et mere behageligt liv.

Deres koner, Ingrid og Gritt, spillet af Lene Maria Christensen og Mia Lyhne, er ikke helt enige i ægtemændenes dispositioner, og i en brandert beslutter Edward og Ib derfor at leje en russisk morder til at gøre det af med konerne. Det ender naturligvis galt.

Men i Nibe, der ligger sydvest for Aalborg, satser de 5500 beboere på, at al postyret kan få en ”happy ending”.

”Vi håber det bedste og gør klar til et ekstra rykind, når filmen får premiere,” siger Jess Kristiansen. Han har blandt andet købt de lamper, som filmholdet har hængt op i krostuen, for at eventuelt kommende filmturister kan genkende stedet, når de kigger forbi. Han har desuden store planer for en renovering af kroens selskabslokaler og en gårdhave, hvor der skal være sildemarked ”som i gamle dage”. Faciliteter som spillemaskinerne og poolbordet skal dog bibeholdes, for ellers er han bange for, at der vil lyde et ramaskrig fra de lokale.

Inge-Grethe Mathiesen har boet det meste af sit liv i Nibe, og i dag er hun gået på kroen i en helt særlig anledning. Hun er udvalgt som en af de statister, der skal sidde spisende og småsnakkende ved borde rundt omkring de to film-ægtepar, der skændes højlydt.

”Jeg håber virkelig, at vores by nu kommer på landkortet, så andre også vil opdage, hvor dejligt her er,” siger Inge-Grethe Mathiesen.

Skal man tro chefen for Den Vestdanske Filmpulje, Carsten Holst, så har nibenitterne noget at have deres forhåbninger i. Filmpuljen har støttet produktionen med 1,75 millioner kroner. En lille del af filmens samlede budget på 22 millioner kroner, men som kan vise sig at have stor betydning.

”Det er vores erfaring, at investeringen kommer tre gange igen i lokalområdet alene i produktionsfasen. Det sker gennem omsætning hos lokale håndværkere, hoteller og handlende,” siger Carsten Holst.

Dertil skal lægges det såkaldte efterliv, som filmen kan få i form af øget turisme til området.

”I en produktion som denne har lokalområdet været tænkt med fra begyndelsen, og det er vi glade for, for det betyder meget for, om folk vil komme til Nibe,” siger Carsten Holst. Han ser det som en af sine fornemmeste opgaver at være med til at holde fast i det liv, som lokalområdet kan få med filmen, også efter at produktionsholdet og skuespillerne er rejst hjem til København.

Ulrich Thomsen er for tiden en af de mest benyttede skuespillere i dansk film og er desuden aktuel i den amerikanske tv-serie ”Banshee”. Personligt ser han ikke den store forskel i at indspille i Nibe eller København, men han er bevidst om lokalområdets interesse i projektet.

”Der er ingen tvivl om, at det er en god idé for regionen. Jo flere positive ting, det kan kaste af sig, jo bedre er det da,” siger han, inden han skal ind i den opstillede skurvogn, der udgør sminkerummet.

Foto: Rikke Hedman

Mia Lyhne er enig og ser samtidig en fordel i at opholde sig i lokalområdet i de uger, indspilningerne varer.

”Det giver helt sikkert noget inspiration at komme hertil. Altså alene det at være her på kroen, hvor der jo har været levet så meget liv... jo, man suger til sig,” siger hun.

Det er blandt andet Mia Lyhnes fortjeneste, at de medvirkende har lært at tale dansk på den særlige nordjyske facon, hvor endelserne typisk snappes af.

”Til en af de første prøver sagde jeg til Ole Bornedal: ’Hvorfor taler vi ikke nordjysk?’. Og sådan blev det så,” fortæller Mia Lyhne.

Ole Bornedal, der er født og opvokset i Nørresundby, har indtalt alle replikkerne på bånd, som de medvirkende har kunnet øve sig på. Han anser Nibe for den perfekte ramme for den grotesk-komiske historie, han vil fortælle med sin film.

”Vi kommer stort set aldrig ud på landet i dansk liv, og det er altså virkelig ærgerligt. Men den her fortælling ville ud i det jyske land, og det kom den så heldigvis også.”

Om titlen ”Dræberne fra Nibe” siger Ole Bornedal:

”Den slår på det kontrastfyldte. Altså, her jo så trygt og godt, bare kig på landskabet med Limfjorden og den tidslomme, som kroen her er et udtryk for. Hvem kan forestille sig en lejemorder her?”.

Men tag ikke fejl, desperationen lurer i Nibe. I hvert fald på film.