Prøv avisen

Opdagelsesrejsendes polarskib bliver hentet fra havbunden

Efter 85 år på havets bund bliver Roald Amundsens skib "Maud" hentet op. Senere skal vraget til Norge.

Et stykke norsk polarhistorie er på vej hjem fra Canada efter 85 år.

På bunden af Nordvestpassagen har den norske opdagelsesrejsende og polarforsker Roald Amundsens skib "Maud" ligget siden 1930, men lørdag aften er skibet blevet løftet fra havbunden.

Det skriver VG på sin netavis.

Projektet med at få bjærget skibsvraget fra Cambridge Bay har stået på i flere år, og derfor er det en vigtig milepæl, der nu er nået.

- Det tog sin tid, men det var helt fantastisk, da jeg kunne stryge hånden langs kølen på åbent hav. Det her er en af vores vigtigste milepæle, sige Jan Wanggard, leder af projekt "Maud Returns Home" til avisen.

Roald Amundsen skrev historie, da han 14. december 1911 nåede klodens sydligste punkt sammen med sin ekspedition bestående af Helmer Hanssen, Olav Bjaaland, Oscar Wisting og Sverre Hassel.

Han var først på Sydpolen og gennemrejste også som den første Nordvestpassagen. Under forsøget på også at nå Nordpolen forsvandt han.

Polarhelten Amundsen fik bygget "Maud" mellem 1916 og 1917. Skibet skulle bruges til at lade sig fryse fast til isen og dermed drive med isen så tæt på Nordpolen som overhovedet muligt.

Drømmen blev dog aldrig ført ud i livet, og da ekspeditionen var på randen af konkurs, blev skibet solgt på tvang i 1925. Køberne sejlede "Maud" til Cambridge Bay i Nordvestpassagen, hvor det sank fem år senere.

Selv om skibet har løftet sig fra havbunden, er der fortsat et langt stykke vej, før vraget når havoverfladen.

- Vi er cirka halvvejs i løfteprocessen. Hvad planen videre er, kommer lidt an på, hvad der sker de næste uger, siger Jan Wanggard.

Først skal en løfteplatform sænkes ned på ti meters dybde. Derefter vil holdet forsøge at flytte polarskibet over på platformen og hæve det op.

Næste skridt er at få fragtet det historiske vrag tilbage til Norge.