Operastjerne: Som barn kunne de handlende på Valby Langgade stille deres ure efter mig

Tonny Landy har opnået store triumfer på operascener over hele verden og har sammen med sin hustru Tove Hyldgaard sunget operetter og danske sange ind i tusindvis af menneskers hjerter. Musikken og hustruen er forsat de daglige glæder i hans liv. I dag fylder han 85 og får Solistforeningens hæderslegat

Tonny Landy har opnået store triumfer på operascener over hele verden og har sammen med sin hustru Tove Hyldgaard sunget operetter og danske sange ind i tusindvis af menneskers hjerter. Musikken og hustruen er forsat de daglige glæder i hans liv. I dag fylder han 85 og får Solistforeningens hæderslegat
Tonny Landy har opnået store triumfer på operascener over hele verden og har sammen med sin hustru Tove Hyldgaard sunget operetter og danske sange ind i tusindvis af menneskers hjerter. Musikken og hustruen er forsat de daglige glæder i hans liv. I dag fylder han 85 og får Solistforeningens hæderslegat. Foto: Bo Nymann/Photographer Bo Nymann/Ritzau Scanpix.

Når Tonny Landy, der dengang hed Tonny Nuppenau, gik hjem fra Ålholm Skole til hjemmet i Vanløse, sang han uafbrudt. De handlende på Valby Langgade sagde siden, at de kunne stille deres ur efter ham, for de vidste altid, præcis hvad klokken var, når de hørte den rene drengestemme gennem trafiklarmen. Tonny Landy smiler i dag ved tanken om de mange mennesker, der har måttet høre på hans næsten uafbrudte sang, da han var barn.

”Det var naturligt for mig at synge, og det føltes også bare rigtigt for mig at synge for andre. Det var ikke noget problem for mig at stå på en scene. Først da jeg blev professionel, og der for alvor var forventninger til mig, begyndte jeg at blive nervøs,” fortæller han.

Den lands- og verdenskendte tenor, operasanger, skuespiller, sangpædagog, forfatter og foredragsholder, fylder 85 år i dag og modtager samtidig et hæderslegat fra Solistforeningen af 1921. På grund af følgerne af den Parkinsons sygdom, han fik konstateret for en del år siden, og af en blodprop i hjernen synger han ikke længere offentligt. Men han synger stadig i hjemmet i det indre København og lytter dagligt til musik. Sangen og musikken har fulgt ham fra barnsben, og sammen med hans hustru, sopranen Tove Hyldgaard, som han har været gift med i 56 år, er det hans største glæder.

Begge hans forældre sang i kor på amatørniveau, men ingen af dem opfordrede Tonny til at synge eller gå musikkens vej karrieremæssigt, og da han fortalte sine forældre, at han gerne ville satse på sangen, svarede faren, der var repræsentant, at det måtte han gerne under forudsætning af, at han sideløbende tog sig en anden uddannelse. Ergo blev Tonny handelsuddannet i bilfirmaet Jaguar, og ”mine forældre gik mere op i, at jeg kørte rundt i Jaguar, end i mine koncerter; de har vel tilsammen hørt mig synge 5-8 gange,” fortæller Tonny Landy.

Hverken forældrenes begrænsede interesse eller udsigten til en usikker tilværelse som sanger kunne imidlertid stoppe den talentfulde dreng. Han medvirkede allerede som 12-årig sin første grammofonplade, og som 21-årig debuterede han som solist i Simon Rosenbaums MusiCabaret, efter at den berømte entertainer havde hørt den unge mand synge mellem reolerne i Jaguarbutikken og headhuntet ham.

Syv år senere fik Tonny Landy debut som operasolist på Det Kgl. Teater i rollen som Alfredo i La Traviata. Herfra gik det stærkt. Debuten på Det Kgl. Teater banede vejen for en karriere med store tenorpartier i både operaer og operetter i ind- og udland – med optrædener i Europa, USA og Asien. Han var også ansat i udlandet i en længere periode, bl.a. to år på operaen i Lübeck og ni år ved operaen i Göteborg, hvor han næsten dagligt pendlede mellem Danmark og Sverige. På det tidspunkt var han blevet gift med Tove Hyldgaard, som han havde mødt under en turné med Danmarks Radios Underholdningskor i Belgien i 1965 og blev gift med året efter. Da de to mødtes, var Tove Hyldgaard netop uddannet fra det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, og fire år senere blev hun uddannet fra Operaakademiet ved Det Kongelige Teater. Samme sted blev Tonny Landy nogle år senere leder. Inden da tog de dog begge efteruddannelser i udlandet, mens de hver især gjorde karriere og samtidig skulle have familielivet til at fungere. Det var udfordrende, især med Tonny Landys pendlen til og fra Sverige. Så da Tonny Landy fik et tilbud fra Metropolitan Operaen i New York om en solistansættelse der, takkede han uden større tøven nej.

”Man kan godt sige, at det største i min karriere var at sige nej til det tilbud. Det var ikke noget svært valg, for jeg vidste, at hvis mit ægteskab skulle holde, kunne jeg ikke sige ja. Det har jeg aldrig fortrudt, og i det hele taget har der aldrig været nogen fortrydelse i mit ægteskab,” siger han og tilføjer: ”Har man mødt Tove én gang, forstår man hvorfor”.

Den fælles kærlighed til den klassiske musik, både opera og operette, har været en afgørende komponent i deres lange ægteskab, og også den fælles forståelse for musikkens absolutte forrang i tilværelsen har haft betydning. Også Tove Hyldgaard begyndte sin sangkarriere i barndommen, hvor hun sang i Radioens Pigekor, hvorefter hun fortsatte i Radioens Underholdningskor. De to har dannet par både privat og professionelt, og sammen har de optrådt med danske sange og især operettenumre, som de har høstet stor anerkendelse for at udbrede kendskabet til i Danmark – ved at synge på plejecentre, i kirker og på scener af mange slags.

Deres base har været København, hvor Tonny Landy fra 1978 til 1994 var fastansat ved Det Kongelige Teater og medvirkede i flere end 700 forestillinger i 40 forskellige partier. Gennem 14 år var Tonny Landy også forstander for Operaakademiet og underviste desuden fra 1986 i sang på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København og Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. Da han i 1994 blev pensioneret fra Det Kongelige Teater, fortsatte han karrieren som populær konferencier, medvirkende i diverse film og tv-serier og som sanger, ofte i duet med Tove Hyldgaard. Også efter at han blev ramt af Parkinsons Sygdom, fortsatte han med at synge, og først for to år siden måtte han stoppe med offentlige optrædener af helbredsgrunde. Derfor skal han heller ikke selv synge, når der i eftermiddag holdes reception for ham i anledning af hans 85-års fødselsdag, og han samtidig tildeles et hæderslegat fra Solistforeningen af 1921.

”Livet er stadig godt, og jeg kan sige, at jeg ikke er blevet snydt for noget. Jeg har fået lov at gå de veje, som sangen førte mig,” konkluderer han.

Dertil hører også det faktum, at det meste af karrieren kom til at udfolde sig under kunstnernavnet Landy, som han selv digtede sig frem til sammen med sin første impresario. Årsagen var, at han ved sin første ansættelse i Sverige fik besked om, at navnet ”Nuppenau, der på svensk betegner en lille drengs tissemand, ikke kunne stå bøjet i neon på forsiden”