Opgør med kvindehandlen

Sara Blædels "Aldrig mere fri" bæres af en dybfølt indignation over den handel med kvinder, der åbenlyst finder sted på Vesterbro i København

Opgør med kvindehandlen

Sara Blædels nyeste roman, "Aldrig mere fri", bæres af en ægte indignation over for den handel med kvinder, der åbenlyst foregår her i landet såvel som andre steder uden at danske politikere eller dansk politi synes at kunne blive enige med sig selv om at gøre noget ved denne skamplet. I et samfund, der bryster sig af at være både kristent, medmenneskeligt og humant, burde sådan noget bekæmpes så effektivt, at de bagmænd, der lever af at handle med kvinde til prostitution, giver op, pakker sammen og rejser derhen, hvor de kom fra.

Sara Blædel er vred, og hun er forarget, og det er dejligt befriende at få sat ord på de følelser, som de fleste af os har i os over for det fornedrende liv, samfundet tillader, at disse unge kvinder lever hver dag og nat i kvarteret omkring Skelbækgade på Vesterbro i København, hvorfra pigerne sælger sig selv.

Sara Blædels research er omfattende, og "Aldrig mere fri" emmer af forargelse over vor tids menneskehandel trafficking, som den også kaldes.

Hovedpersonerne, politiassistent Louise Rick og hendes gode veninde journalisten Camilla Lind, er de samme som i Blædels tidligere krimier, og i "Aldrig mere fri" sættes Louise Rick og hendes kolleger fra Politigården på sagen, da en ung prostitueret findes dræbt i Kødbyen på Vesterbro. Hun er bare et stakkels offer ud af mange piger, der tjener penge til blandt andet herboende albanske og serbiske bagmænd.

En dansk alkoholiker, der har set og sagt for meget, bliver også dræbt, samtidig med at et nyfødt spædbarn bliver fundet efterladt i en kirke på Frederiksberg. De to mord og det efterladte spædbarn er tilsyneladende to forskellige sager, og på Politigården i København får man travlt. Man er nødt til at prioritere, og et mord på en luder og en alkoholiker hører ikke til de sager, der prioriteres særlig højt.

Efterhånden viser det sig dog, at de to sager hænger sammen, men det står efterhånden også klart, at sporene rækker ud over landets grænser og fortaber sig et sted på Balkan.

Det er rystende læsning. Piger fra de tidligere østlande, fra Balkan og fra afrikanske lande tvinges til nogle gange bliver de simpelthen bortført Danmark og andre vesteuropæiske lande for at tjene penge ved prostitution.

Og Sara Blædel går tæt på problemet. Hun går tæt på de unge kvinders liv, der nogle gange omfatter mellem 10-12 "kunder" om dagen bare for at kunne betale det, bagmændene forlanger af dem. Hvad der kan tjenes derudover, kan kvinderne bruge til at købe sig fri for hvilket er så godt som umuligt. "Aldrig mere fri" er en rammende titel, for selvom det skulle lykkes for en kvinde at købe sig fri, hvad er det så for en frihed, der venter efter det liv, der gik forud?

Det fortvivlende er selvfølgelig, at denne form for organiseret kriminalitet med internationale forgreninger får lov til at finde sted, uden at samfundet sætter flere ressourcer ind for at komme ondet til livs.

"Aldrig mere fri" beskriver nøgternt og realistisk det liv, der venter disse kvinder, der er i hænderne på voldelige bagmænd, for hvem et mord eller to er for intet at regne. Det for krimien traditionelle kriminalistiske plot må vige lidt for Blædels stærke Vesterbro-realisme, og det er vel også mere eller mindre bevidst fra forlagets side, at bogens forside er "stemplet" med ordet roman og ikke krimi.

Sara Blædel: Aldrig mere fri. 380 sider. 299 kroner. Peoples' Press.

mie@kristeligt-dagblad.dk