Opråb til politikerne: Ufatteligt mange benspænd dræber foreningslivet

Fundamentet, for at vi kan få løst samfundets andre problemer, er, at vi holder hånden under et rigt kultur- og foreningsliv

Formand for Amatørernes Kunst & Kultur Samråd, Toke Halskov Kristensen.
Formand for Amatørernes Kunst & Kultur Samråd, Toke Halskov Kristensen. Foto: Sille Christensen.

"Persondata", "GDPR", "digitalisering" og "samtykkeindhentning" er den slags ord, der giver store frustrationer i danske foreninger. Toke Halskov Kristensen, formand for Amatørernes Kunst & Kultur Samråd, vil gerne råbe politikerne op:

"Vi er i gang med at instrumentalisere frivilligheden. Der er blevet for meget 'frivilligt arbejde' og for lidt 'aktivt foreningsliv'.  

Vi repræsenterer 150.000 amatører i kor, scener og orkestre landet over. Lige nu har vi ufatteligt mange benspænd, der dræber foreningslivet. GDPR er én ting, men lægger man alle de forskellige benspænd sammen - man skal jo næsten være professionel for at navigere i det. 

Kulturministeren har sat et kortlægningsarbejde i gang, men det skal følges til dørs. Og så skal en ny regering se på folkeoplysningsloven. Som den er nu, bliver det ofte kulturforeninger, man sparer på støtten til ude i kommunerne, fordi de ikke er skrevet ind i loven, modsat idrætsforeningerne.

Det er vigtigt, også i en krisetid. Fundamentet, for at vi kan få løst samfundets andre problemer, er, at vi holder hånden under et rigt kultur- og foreningsliv. "