Opskriften på et bedre liv

Den dygtige britiske abbed Christopher Jamison gør gammel kloster-visdom sprællevende og indbydende i ny bog til nutidens danskere. Men klassiske lutherske teologer må tage sig til hovedet

Opskriften på et bedre liv

"Man kan næsten ikke mærke på ham, at han er præst."

Sådan lyder en talemåde, når samtalen ude i de danske sogne kommer ind på den lokale kirke og præst. Og synspunktet er skam positivt ment. Danske præster får ros, når man næsten ikke kan mærke, at de er præster. Det vil sige, når de går i almindeligt tøj og taler et sprog, som alle forstår.

Omtrent det samme kan siges om abbeden fra benediktinerklostret i Worth i England, Christopher Jamison, hvis bog om moderne klostervisdom netop er udkommet på dansk. Man kan næsten ikke mærke, at han er munk.

Han skriver som en kommunikationsrådgiver. Han kender menneskelivet, som var han en veltrænet psykolog. Han er vidende om religiøse traditioner, som var han en erfaren religionshistoriker. Og så er han lige så uhellig eller almindelig, som var han naboens søn.Jeg har svært ved at bede. Jeg aner ikke, hvorfor jeg gik i kloster. Munke kan godt komme op at slås. Det er bare nogle af de pointer fra Jamisons bog, der maner alskens fordomme om fromme og tillukkede klostertyper i jorden.

Christopher Jamison vinder straks sin læsers tillid på grund af sin ærlighed og imødekommenhed. Og på grund af sin store viden om hverdagslivet uden for klostermurene. Men ligesom sognepræsten, der får positive skudsmål, fordi han er så almindelig, så er der den særlige pointe ved abbeden fra Worth, at hans almindelighed kun er interessant, fordi han rent faktisk også er munk, gejstlig og hellig.

For som sådan har han uendelige mængder af visdom fra Benedikts klosterregel fra 500-tallet til nutidens spirituelle teologi at trække på, når han giver sine moderne læsere opskriften på et bedre liv.

BBC har allerede i en tv-serie vist tre millioner seere, hvordan Jamisons livsfilosofi kan forandre livet for fem moderne engelske mænd. I løbet af fyrre dage i klostret lærte de at prioritere anderledes, at stilhed har værdi, og at fællesskab ikke blot betyder at ligne nogen, men at være forbrødrede med andre.

Siden har store virksomheder, tv-stationer og forlag i flere andre lande søgt råd hos den progressive abbed. Med medierne som talerør er han dermed blevet en af det 21. århundredes helt store formidlere af kristendom.

Det helt særlige ved Jamison er, at han så ubesværet blander fortid og nutid, det hellige og det verdslige, det kristne og det alment religiøse. Han har ingen skrupler over at skrive, hvordan han søger råd hos buddhistklostret i nabolaget.

Men samtidig er han urokkelig i sin katolske tro. Han taler pænt om protestantismens frontfigurer, men samtidig er hans egen opskrift på et godt liv fyldt med så mange moralske pegefingre, at klassiske lutherske teologer må tage sig til hovedet.

Jamison selv vil springe op og falde ned på det. Det, der tæller for ham, er et kristent liv, som virker i praksis. Derfor taler han direkte til de travle mennesker, som gerne vil vide, hvad de skal gøre for at leve på en anderledes og bedre måde. Og hans svar er på én gang umærkeligt enkle og vidtgående.

I en tid mættet af religion sagde Luther i 1500-tallet enkelt og ligetil: Guds nåde er dig nok, tro på det, og så skal dit liv nok blivet fornandret af sig selv. I en tid, hvor religion er kommet ud på et sidespor, er Jamisons nye opskrift: Lav først dit liv om, så skal Guds barmhjertighed nok finde dig også.

Christopher Jamison: At finde helligt rum. Kloster-visdom for moderne mennesker. 157 sider. 199 kroner. Boedal.

hoejsgaard@kristeligt-dagblad.dk