Engelhardt udstiller opstandelsesbilleder på museum i Thy

Lyset og glæden er hovedingredienserne, når udstillingen ”Påskemorgen i Lodbjerg” åbner på Heltborg Museum i morgen med 41 monotypier af Maja Lisa Engelhardt

Maja Lisa Engelhardt udstillerpå Heltborg Museum. –
Maja Lisa Engelhardt udstillerpå Heltborg Museum. – . Foto: Leif Tuxen.

Danmarks mindste middelalderkirke, Lodbjerg Kirke i Thy, fik i 2008 ny udsmykning på alter og prædikestol af billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt.

Nu viser det nærliggende Heltborg Museum hen over sommeren en udstilling med udgangspunkt i den udsmykning.

Maja Lisa Engelhardt har skabt 41 monotypier, der alle er variationer over hendes to-fløjede altertavle i kirken. Her er motivet på nordfløjen påskemorgens tomme grav, hvor der ses et aftryk af, at Jesus har været der, og på sydfløjen er det opstandelseslyset, der skinner i mørket.

”Det er forarbejder og parafraser til altertavlen, der vises på museet, og derfor kalder vi udstillingen ’Påskemorgen i Lodbjerg’,” fortæller Kaj Mogensen. Han er forhenværende sognepræst i Hvidbjerg-Ørum-Lodbjerg sogne.

Samtidig med udstillingen udgives en bog med titlen ”Opstandelseslyset” på forlaget Wunderbuch, hvor Maja Lisa Engelhardts monotypier trykkes i fuld størrelse sammmen med 15 prædikener af Kaj Mogensen.

Prædikenerne har ikke været holdt i kirken, men er skrevet specielt til bogen.

”Monotypierne er ikke fortolkninger af prædikenerne, og prædikenerne er ikke fortolkninger af monotypierne. Vi har hver vores forkyndelse af opstandelsesbudskabet, men deler en kristendomsforståelse, hvor lyset og glæden er i fokus. Derfor passer det så fint sammen,” siger Kaj Mogensen, der selv åbner udstillingen på Heltborg Museum i morgen.

Lørdag åbner også en udstilling på Pakhuset i Krik ved Vestervig med arbejder af Maja Lisa Engelhardts ægtefælle, kunstneren Peter Brandes. Den viser kunst, der samler sig om hans udsmykning af Hvidbjerg Kirke, hvor temaet er Jesu dåb.

Den tredje kirke i det lille klitpastorat, Ørum Kirke, har også noget nyt at byde på. Her vil der i løbet af kort tid blive opstillet et stort bronzekors på kirkegården, der er skabt af Maja Lisa Engelhardt. Det vil komme til at stå ud mod Ørum Sø og vil kunne ses fra vejen.

”Vi ser det hele som en begivenhed, hvor kunst, kirke og natur forenes i vores pastorat,” siger Kaj Mogensen.

Udstillingen på Heltborg Museum kan ses frem til den 21. august.