Prøv avisen

Enhedslisten: Ærgerligt at lukke orkester, men vi vælter ikke regeringen

Kulturminister Marianne Jelved (R) har besluttet sig for at nedlægge underholdningsorkestret. Arkivfoto: Underholdningsorkestret holder generalprøve på "Sigmund Freud - til fest i underbevidstheden" i DR Koncertsalen, september 2014 Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

DR UnderholdningsOrkestret kunne være reddet, hvis de borgerlige ikke var opsat på at beskære DR, siger Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr, som til gengæld må indrømme, at han nu lader kulturministeren slippe af sted med at trodse et politisk flertal

I sidste uge pålagde et flertal i Folketinget kulturminister Marianne Jelved (R) at medvirke til ”fortsatte forhandlinger for at sikre økonomi til at bevare UnderholdningsOrkestret uden alternative besparelser på DR’s budget”.

Nu er disse forhandlinger slut, og ministeren har underskrevet en public service-kontrakt med DR for perioden 2015-2018, hvor der ikke står noget om DR UnderholdningsOrkestret (DRUO). Dermed har Danmarks Radio frie hænder til at gennemføre sin plan om at lukke orkestret med udgangen af i år.

Beslutningen har vakt vrede hos det politiske flertal, der består af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, færingen Edmund Joensen samt Enhedslisten. Men Marianne Jelved slipper efter alt at dømme afsted med det, for Enhedslisten vil ikke gå videre i sagen og prøve at bruge folketingsflertallet til at vælte ministeren eller regeringen.

”Dét er en helt anden dagsorden, som vi ikke har haft på noget tidspunkt. Vi synes, det er ærgerligt, at der ikke har været vilje til at prøve at redde orkestret, men den løsning vil vi ikke være med til,” siger Enhedslistens kulturordfører, Jørgen Arbo-Bæhr.

Men betyder det ikke, at dit parti lader ministeren slippe af sted med at trodse flertallet?

”Det er ærgerligt for mig, der gerne vil bevare DRUO, at ministeren ikke mener, vi kan hente pengene inden for medieaftalens ramme, for eksempel ubrugte licensmidler. Men det er også ærgerligt, at de borgerlige ikke vil være med til at holde orkestret i live ved at undlade DR-besparelserne, for eksempel ved at genindføre erhvervslicensen.”

Har I ikke dermed reelt opgivet at forhindre nedlæggelsen af DRUO?

”Nej, vi vil fortsæt kæmpe for at finde en løsning. Vi har stillet adskillige løsningsforslag, men det virker som om, ministeren hverken kan eller vil lytte til dem. Men samtidig synes jeg, den sag er en påmindelse om, at nogen skal tænke sig godt om, inden de beskærer Danmarks Radio, som er vores største og væsentligste public service-kanal.”

Der skal være folketingsvalg i 2015. Flere borgerlige politikere har allerede udtalt, at de ikke vil afvise at genåbne medieforliget, hvis de får regeringsmagten, for i et nyt forlig at kræve, at DR genetablerer DRUO.
Vil I være med til at gøre brug af det politiske flertal, der har vist sig dette efterår, for at bevare DRUO, hvis der kommer en ny regering og ny kulturminister til næste år?

Ja, det vil jeg, men det kræver, at vi kan blive enige om, hvordan det skal finansieres.