Orla Hav: Jeg er altspisende inden for kulturlivet

Den nyvalgte formand for Folketingets Kulturudvalg, Orla Hav (S), mener, det er vigtigt at have et bredt kulturliv. Selv har han dog svært ved at forstå dele af balletten - den kan ikke give mening i hans dagligdag

Orla Hav læste tidligt romanerne ”Jørgen Stein” og ”Pelle Erobreren”, og de var med til at skabe hans værdigrundlag, fortæller han.
Orla Hav læste tidligt romanerne ”Jørgen Stein” og ”Pelle Erobreren”, og de var med til at skabe hans værdigrundlag, fortæller han.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

I øjeblikket er jeg i gang med en bog, der hedder ”Analfabeten der kunne regne”. Den har jeg det rigtig sjovt med. Jeg synes, den barokke humor i bogen er spændende, og den vender vante forestillinger på hovedet.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Der er nok to. Den ene er ”Jørgen Stein” af Jacob Paludan og den anden er ”Pelle Erobreren” (af Martin Andersen Nexø, red.). De to bøger ”åd” jeg stort set, da jeg læste dem første gang som 12-14- årig. Og de var på en eller anden måde med til at skabe mit værdigrundlag. Jeg tror, det var identifikationen, jeg kunne tage med mig i en alder, hvor jeg var søgende på tilværelsens muligheder og udfordringer. At der pludseligt var et andet menneske, som havde formuleret noget, som jeg kunne bruge som forklaring og springbræt videre i min færden i livet.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

Jeg er sådan lidt ”altspisende” inden for kulturens område. Men selv styrer jeg lidt efter oplevelser, der styrker fællesskabet og glæden i hverdagen. Det kan lige så godt være en spændende bog som en god revyoplevelse sammen med nogle af dem, jeg holder af. Det at gøre noget sammen med andre har en stor en værdi i forhold til oplevelsen.

Er der en kulturoplevelse, som har været med til at forme dig som menneske?

Jeg tror ikke på, at der er en enkelt oplevelse, der former én som menneske. Ikke for mit vedkommende i hvert fald. Jeg tror, der skal rigtige mange kulturoplevelser til at sætte sit præg på den, man nu bliver eller udvikler sig til. Derfor er det også vigtigt at have et bredt kulturliv, som appellerer til mange forskellige sider. Men skal jeg nævne en enkelt ting, må det være maleren Poul Anker Bech her fra det nordjyske, hvor jeg kommer fra. Han har for mig været en fantastisk oplevelse, og det er igen den barokke humor og hans måde at sætte tingene sammen på i en helt anden sammenhæng end den, man ellers går og funderer over. Det synes jeg er noget af det, der får mig til at tænke lidt over tilværelsens mangfoldighed. Men det er summen af mange forskellige kultur-oplevelser, som har været med til at forme mig.

Hvilken koncert har du senest været til?

Jeg er faktisk ikke den store koncertgænger. Men det er ikke så længe siden, at jeg var til et koncertarrangement i Medie- og kulturcentret i Aabybro Kommune, hvor der blev spillet irsk og skotsk folkemusik. Det kunne jeg godt lide. Jeg er ikke til så høj musik, men det her var lidt mere intimt og svingede godt i mine ører.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Som jeg tidligere har sagt, tror jeg, at det er vigtigt, at kulturen har en stor bredde. Det er vigtigt, fordi vi er så forskellige som mennesker og er forskellige steder i vores tilværelse. Vi har alle sammen brug for på forskellig vis at få noget, som bekræfter os i, at vi er en del af et fællesskab, som kulturlivet jo på mange måder er en eksponent for. Så jeg kan ikke fremhæve enkelte elementer fra kulturlivet. Der skal både være noget for unge og gamle, for bredden og eliten.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Der er selvfølgelig noget, som siger mig mere end andet. Men jeg betragter mig nu stadigvæk som rimelig ”altspisende”. Men skulle jeg vælge en ting, så var det nok dele af balletten. Her er simpelthen en mangel i min forståelse. Jeg kan godt se, at det er smukt, akrobatisk og alt muligt andet. Men den store forståelse, den mangler jeg for, at det kan give mening i min dagligdag. Det kan sagtens være, at det giver mening i andres dagligdag, og det er bestemt også en del af kulturlivets funktion, at der er forskellighed.