Oscar-nominering vækker vrede: ”Vi lever i en verden, der insisterer på at fremme hvidhed”

Det har skabt røre i filmverdenen, at farvede skuespillere blev vraget til fordel for ukendt hvid brite til en Oscarnominering for bedste kvindelige hovedrolle

Andrea Riseborough er nomineret til en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle. Det skete foran snuderne på flere sorte skuespillere, der var spået langt bedre chancer, og nomineringen har derfor vakt røre i den prestigefyldte Oscar-andedam
Andrea Riseborough er nomineret til en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle. Det skete foran snuderne på flere sorte skuespillere, der var spået langt bedre chancer, og nomineringen har derfor vakt røre i den prestigefyldte Oscar-andedam. Foto: Maja Smiejkowska/Reuters/Ritzau Scanpix.

Beskyldninger om urent trav er kommet i kølvandet på den første overraskelse over, at britiske Andrea Riseborough er blevet nomineret til en Oscar i kategorien bedste kvindelige skuespiller.

Hun spiller den dominerende hovedrolle i lavbudgetfilmen ”To Leslie”, som handler om en enlig mor fra Texas, der synker ned i alkoholisme efter at have vundet 1,3 millioner dollars i Lotto.

Overraskelsen skyldtes ikke mindst, at stort set ingen havde set eller endsige hørt om filmen.

Men filmen blev før stemmefristens udløb promoveret af filmstjerner som Gwyneth Paltrow, Courteney Cox, Jennifer Aniston og Edward Norton. Sammen med andre kendte personer roste de filmen på sociale medier og arrangerede tilmed private filmvisninger for medlemmer af akademiet, som står bag Oscarpriserne.

Hendes choknominering har særligt vakt vrede, fordi der dermed ikke blev plads til nogle af de afroamerikanske skuespillere, der blev set som oplagte kandidater.

Den nigeriansk-amerikanske instruktør Chinonye Chukwu fører an i kritikken.

”Vi lever i en verden og arbejder i en branche, der på aggressiv vis insisterer på at fremme hvidhed, og at holde fast i en uforskammet kvindefjendskhed mod sorte kvinder,” skriver hun til sine 10.000 følgere på det sociale medie Instagram.

Opslaget ripper op i racediskussionen på sociale medier med hashtagget #Oscarsowhite (Oscar er så hvid).

Kritikken går på, at ingen af de sorte skuespillere Viola Davis eller Danielle Deadwyler er blevet nomineret. Sidstnævnte har ellers sikret sig nomineringer til den britiske Bafta og den amerikanske Screen Actors Guild for sin rolle i filmen ”Till” (”Retfærdighed for Emmett Till”), hvor hun spiller moderen til drengen Emmett Till, der blev lynchet i 1955.

Blandt de fem nominerede er malaysiske Michelle Yeoh samt den spansk-cubanske Ana de Armas.

Normalt bliver der ført store kampagner for film i branchemagasiner som The Hollywood Reporter, tv-reklamer og eksklusive filmvisninger med overdådige receptioner i kampen om de eftertragtede Oscar-statuetter. Men holdet bag ”To Leslie” måtte bruge andre metoder, da de ikke havde budget til dyre kampagner. Postyret omkring nomineringen af Andrea Riseborough fik Oscar-akademiet til at sætte gang i en undersøgelse af forløbet, hvorfor branchemedier spekulerede i, at hun kunne miste sin nominering. Så galt går det dog ikke.

“Akademiet har afgjort, at de undersøgte aktiviteter, der er sat spørgsmålstegn ved, ikke har et så stort omfang, at filmens nominering skal trækkes tilbage,” fastslår akademiets direktør Bill Kramer tirsdag i en udtalelse.

Men han udtrykker kritik af kampagnen på sociale medier, som førte til nomineringen af Andrea Riseborough. Kampagnen blev beskrevet som aggressiv, og direktøren lover, at der bliver strammet op fremover.

Ifølge magasinet Vanity Fair gik kampagnen over grænsen, når Andrea Riseborough blev fremhævet i forhold til andre navngivne kandidater. Skuespiller og medlem af Oscar-akademiet Frances Fisher har således argumenteret for at stemme på Andrea Riseborough, fordi blandt andre Viola Davis og Danielle Deadwyler nærmest var garanteret en nominering.