Over 200 millioner titler blev solgt sidste år. Bogsalget topper i Storbritannien

Det er især krimier, romantik og bøger inden for selvudvikling, der bliver revet væk

Den største vækst er i salget af bøger om sind, krop og sjæl, som er vokset med 50 procent til det hidtil højeste niveau nogensinde. Genrefoto.
Den største vækst er i salget af bøger om sind, krop og sjæl, som er vokset med 50 procent til det hidtil højeste niveau nogensinde. Genrefoto. Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix.

Hver eneste brite, fra spæd til olding, købte i 2021 i gennemsnit 3,2 nye bøger. Med et salg på over 212 millioner bøger var salget det højeste i det seneste årti.

Væksten kom, til trods for at boghandlere på grund af corona var lukkede i årets første tre måneder.

Opgørelsen er udarbejdet af analysebureauet Nielsen Bookscan og er delvist estimeret på baggrund af ufyldestgørende data. Men tendensen er klar:

”Overordnet viser årets bestsellerliste, at bogkøberne søgte komfort, latter, eskapisme, genkendelighed og måske en følelse af at være fælles om noget,” siger analytiker Jackie Swope fra Nielsen Bookscan til avisen The Guardian.

Den største vækst er i salget af bøger om sind, krop og sjæl, som er vokset med 50 procent til det hidtil højeste niveau nogensinde.

I afdelingen for eskapisme er salget af romantiske bøger vokset med 49 procent, mens det er omkring 20 procent for krimier, spændingsromaner og science fiction. Væksten i salget af krimier skyldes ikke mindst de to bøger om ”Torsdagsmordklubben” af den populære quizvært Richard Osman. Bøgerne ligger nummer et og fire på bestsellerlisten. Nummer to er den lommefilosofiske bog ”Drengen, muldvarpen, ræven og hesten” af Charlie Mackesy. Bogen har været i top-10 over de mest solgte hardbacks i hele 117 uger. Begge forfatteres bøger er oversat til dansk.

Redaktør Kiera O’Brien fra branchemagasinet The Bookseller glæder sig over udviklingen.

”Det virker virkelig, som om der er en genfunden glæde ved at læse, hvilket driver salget op. At salget af skønlitteratur er steget med 20 procent er virkelig utroligt, når vi ser, hvor fodslæbende det har været tidligere,” siger hun til The Guardian.

Hun medgiver, at Richard Osman med 12 millioner solgte eksemplarer rokker ved statistikken. Men når det er sagt, så er ni af bøgerne på top 20-listen skønlitteratur. Det er ikke sket siden 2012. Blandt værkerne er sidste års vinder af Booker Prize ”Shuggie Bain” af Douglas Stuart, som hverken er den nemmest tilgængelige eller mest opløftende bog.