På foto-udflugt langs den danske riviera

Bolette Bramsen følger med et nyt tobindsværk i sin far Bo Bramsens fodspor op ad Strandvejen nord for København og giver os gode historier om huse og steder

En tur langs Strandvejen nord for København har været en yndet udflugt i langt over 100 år. Uanset årstiden er her smukt. I horisonten skimtes den svenske kyst. -- Foto fra bogen "Strandvejen her og nu".
En tur langs Strandvejen nord for København har været en yndet udflugt i langt over 100 år. Uanset årstiden er her smukt. I horisonten skimtes den svenske kyst. -- Foto fra bogen "Strandvejen her og nu".

"Lad os ta' Strandvejen", siger man, hvis der er tid nok. Belønningen for at droppe Helsingørmotorvejen til fordel for den langsomme rute langs Øresund er en totaloplevelse af arkitektur, historie og storslået natur. Nu er der kommet en guide til søndagsudflugten. Et nyt tobindsværk, "Strandvejen her og nu", zoomer ind på 200 udvalgte huse og deres omgivelser.

– Det er ikke en ugebladsbog om Whisky-bæltet, hvor man kan læse, om de kendtes privatliv. Kun to-tre ud af 200 sagde nej tak til at få deres hus fotograferet. Det tror jeg blandt andet skyldes, at vi hverken oplyser navne på nuværende beboere eller tager billeder indendørs, siger freelancejournalist Bolette Bramsen, der har skrevet bogen sammen med kunsthistoriker og seniorforsker ved Danmarks Kunstbibliotek Claus M. Smidt.

De over 600 billeder af store villaer, små fiskerhuse, rækkehuse, etagebyggeri, klyngehuse, ambassadørboliger, hoteller, restauranter, cafeer, skulpturer, mindesten, badebroer, haver, tennisbaner, havudsigter, bådepladser og gitterlåger er taget af den prisbelønnede arkitekturfotograf Jens Markus Linde.

Da Politikens Forlag spurgte, om Bolette Bramsen var interesseret i opgaven, tøvede hun først. Var der ikke allerede skrevet et stort værk om Strandvejen? Oven i købet redigeret af hendes far, forlagsdirektør Bo Bramsen? Jo, men det er længe siden – "Strandvejen før og nu" udkom første gang i 1995 – området ændrer sig hele tiden, og i øvrigt har de fleste bøger om Strandvejen især beskæftiget sig med, hvordan området så ud i gamle dage. "Strandvejen her og nu" fokuserer på nutiden. Så Bolette Bramsen slog til og allierede sig med fotograf og medforfatter. Sidstnævnte bidrog også til hendes fars værk.

Det nye, flotte billedværk vil dog næppe gøre Bo Bramsens bøger om Strandvejen overflødige. Nok er der lysår mellem 1995-udgavens små, sort-hvide fotos og det nye værks store, lækre farvebilleder fra den danske riviera. Til gengæld har den ældre udgave sjove fotografier fra gamle dage og mange historiske oplysninger og dækker hele vejen fra Svanemøllen til Helsingør, mens det nye værk koncentrerer sig om Charlottenlund-Rungsted-strækningen.

Nutidens strandvej byder blandt andet på splinterny arkitektur og renovering af bestående, gamle huse.

– I de to år, jeg har gået op og ned ad Strandvejen for at samle materiale til bogen, har folk generelt haft godt råd til at pudse og pleje husene. Ofte med meget smukt resultat, men indmellem også med lidt betænkelig tilbøjelighed til hvide murværker og sort tegl, siger Bolette Bramsen.

Hvem er og var de heldige med penge nok til at opføre pragtvillaerne ud til sundet "med sejlernes tusindtal" ? Diskretionen skåner som sagt nutiden. Direkte adspurgt, hvorfor for eksempel fodboldfamilien Laudrups spektakulære nybyggeri ud til Strandvejen i Vedbæk ikke er med i det nye værk, svarer Bolette Bramsen: – Vi synes simpelthen ikke, det var arkitektonisk interessant nok.

Hvad angår fortiden var det handelsfolkene, der dominerede. Vingrossereren, smørfirmadirektøren, guldvarefabrikanten, skibsrederen, havde råd til at hyre tidens bedste arkitekter til opgaven. Mange af de gamle villaer blev opført som landsteder, hvor familien boede om sommeren, mens den tilbragte vinteren i herskabslejligheden i København.

Strandvejen i dag er en kavalkade over arkitektnavne som Nicolai Eigtved, Thorvald Bindesbøll, Henrik og Holger Hagemann, Axel Preisler, Kaare Klint, Arne Jacobsen, Albert Oppenheim, Hack Kampmann, Frits Schlegel, Hanne Kjærholm, Viggo Klein, Hennning Larsen, Claus og Vilhelm Wohlert, Lars Gitz med flere.

Et af de hyppigst omtalte huse på Strandvejen – men langtfra det største og fineste – er villa Rydhave i nr. 259. Opført 1885 af teglværksejer E. Schackenborg og 1942 udpeget til privat hovedkvarter for den tyske rigsbefuldmægtigede i Danmark, Werner Best, som boede i huset, indtil befrielsen i 1945, hvor han blev arresteret og overført til Kastellet. Ret overraskende valgte USA kort efter Rydhave som privatbolig for den amerikanske ambassadør. Lige siden har Stars and Stripes vajet over den gamle villa, der har modtaget mange prominente gæster gennem årene, senest den amerikanske præsidentfrue, Michelle Obama.

Hvert hus har sin historie med indimellem overraskende detaljer. Som for eksempel Villa Lindehøj på Strandvejen 249 B, som har en formindsket udgave af Gefionspringvandet stående i haven. Udført af selveste Anders Bundgaard.

En tur langs Strandvejen har været en yndet udflugt i langt over 100 år. I midten af 1800-tallet blev der opført kurbadeanstalter, badehoteller, pensionater og sanatorium langs vejen. Senere byggede rigmænd sommerhuse eller landsteder nord for byen. Man kom dertil i hestevogn eller med dampskib fra København. Da jernbaneforbindelsen til Klampenborg blev indviet i 1863, blev det med et overkommeligt at bosætte sig uden for byen og arbejde inde på stenbroen; nogle af de store huse i Skovshoved er fra denne tid. Senere, da Kystbanen kom til i 1897, fortsatte udflytningen til Vedbæk og Rungsted.

I dag er Strandvejen nord for København en af landets mest eksklusive adresser og dens huse liebhaveri i højeste klasse. Her ligger nogle af landets dyreste boliger. Endnu da. Ifølge FN's klimapanels tredje rapport vil betragtelige vandstigninger skylle ind over vores gamle kyster de kommende 100 år. Så hvem ved. En dag er Strandvejens herlighed med friværdi og det hele måske forsvundet som Atlantis. Godt, Bramsen-familien i god tid har sørget for underholdende og informativ dokumentation.

Bolette Bramsen og Claus M. Smidt: Strandvejen her og nu. Fotos: Jens Markus Lindhe. To bind a 256 sider. I alt 699 kroner. Politikens Forlag.

boas@kristeligt-dagblad.dk

Mange steder langs Strandvejen skimtes små strandhytter, hvor herskabet fra de store villaer kunne klæde om til en svømmetur eller nyde en kop te. – Foto fra bogen "Strandvejen her og nu".
Mange steder langs Strandvejen skimtes små strandhytter, hvor herskabet fra de store villaer kunne klæde om til en svømmetur eller nyde en kop te. – Foto fra bogen "Strandvejen her og nu".
Gamle pragtvillaer veksler med splinterny arkitektur på Strandvejen. Her en fløj, som blev tilføjet et ældre hus i Rungsted efter 2003, da der kom nye ejere til. Arkitekten er Mette Nygaard fra Tegnestuen Koncept. – Foto fra bogen "Strandvejen her og nu".
Gamle pragtvillaer veksler med splinterny arkitektur på Strandvejen. Her en fløj, som blev tilføjet et ældre hus i Rungsted efter 2003, da der kom nye ejere til. Arkitekten er Mette Nygaard fra Tegnestuen Koncept. – Foto fra bogen "Strandvejen her og nu".