På besøg i delstatshovedstaden Schwerin: Hovedstaden med slottet på øen

Et imponerende slot, en flot domkirke, rolige gader med mange indkøbsmuligheder, flotte park-, sø- og skovområder præger delstatshovedstaden, Schwerin, i Mecklenburg-Vorpommern

Schwerin slot har en park i barokstil på sydsiden.
Schwerin slot har en park i barokstil på sydsiden. Foto: Mogens Hansen.

Schwerin i Nordtyskland er delstatshovedstad i Mecklenburg-Vorpommern og lå tidligere i Østtyskland (DDR). Med under 100.000 indbyggere er byen den mindste, tyske delstatshovedstad, og den ligger i køreafstand fra Danmark, hvad enten man krydser landegrænsen eller tager færge fra Rødby eller Gedser.

Byen er flot og rolig med mange bygninger i klassiske stilarter, der undgik de voldsomme ødelæggelser, som mange andre tyske byer blev udsat for under Anden Verdenskrig.

Byen er omgivet af søer, som man kan tage sejlture på. Den største, Schweriner See, er på 60 kvadratkilometer. Desuden er byens omgivelser præget af skove og anden flot natur, som man kan nyde på cykel- eller gåture.

Den flotteste og største oplevelse i byen er Schwerin slot, som ligger på en lille ø tæt på centrum. Slottet er i dag parlamentsbygning for Mecklenburg-Vorpommern, men der er alligevel adgang til forskellige oplevelser, og fra nogle af slottets tagterrasser har man imponerende udsigt over by, søer og parker.

Slottet har været der i over 1000 år og var dengang en slavisk borg, men den oprindelige bygning blev omfattende renoveret og ombygget i midten af 1800-tallet.

Schwerins gamle bydel har hyggelige gader med butikker, restauranter og cafeer.
Schwerins gamle bydel har hyggelige gader med butikker, restauranter og cafeer. Foto: Mogens Hansen

Der er adgang til imponerende rum, især tronsalen, og et portrætgalleri viser billeder af hertuger i Mecklenburg-Vorpommern fra perioden 1300-1700-tallet. Slottet rummer også en samling af europæisk porcelæn og en udstilling af jagt- og ceremoni-våben.

I 2017 blev der lavet en aftale med en økologisk biavler, der fik lov til at bosætte bikolonier på nogle af slottets tage og dermed henlede opmærksomheden på biernes betydning for økosystemet og biodiversiteten.

Bierne siges at have det godt, og de finder mere nektar og pollen i området end forventet. Det skyldes slottets frugtbare omgivelser med parker og haver, som det er værd at gå en tur i og se de mange skulpturer samt nyde udsigten over Schweriner See.

Schwerins domkirke er også værd at besøge. Oprindeligt var der tale om en romansk trækirke, men senere blev den bygget om i mursten i gotisk stil.

Man kan gå op i det 117,5 meter høje tårn fra 1889-1893 og nyde udsigten over byen og dens omgivelser. Domkirken har også en samling af udsmykninger fra middelalderen og senere. Tæt på domkirken ligger den gamle bydels markedsplads (Altstädtischer Markt) med det gamle rådhus, smukke gavlhuse og løveskulpturer.

Tårnet på Schwerins domkirke rager højt over byen.
Tårnet på Schwerins domkirke rager højt over byen. Foto: Mogens Hansen

Bydelen Schelfstadt nord for centrum har gamle bindingsværkshuse, en kirke i barokstil og den renoverede Münzstrasse med små butikker.

Er man til shopping eller café-afslapning, kan man gå ad Mecklenburgstrasse i den gamle bydel, hvor der er mange små og store butikker, restauranter og cafeer. Schlossstrasse har repræsentative bygninger som Rokokohuset, regeringsbygningen og delstatsministeriet.

Som nævnt er det en god og afslappende oplevelse af tage en tur med båd på Schwerins søer. Her glider man forbi frodige områder med elegante huse, og flere steder ser man fritidshuse, bygget på pæle i vandkanten.

Gennem snævre kanaler passerer man Heidensee og kommer ind i Ziegelsee, i hvis sydende man ser en bygning, der ligner et kornlager. Det var den også fra 1939, men i 1998 blev den ombygget til et klimaneutralt hotel i høj klasse med en kran foran, som ikke længere er i funktion. Den tjener som monument over et tidligere havne- og industriområde.