På jagt efter et frossent elverhjerte i Viborg

Ny dansk jule-familiefilm indspilles i disse dage i Viborg Domkirke. Filmen trækker tråde tilbage til Erik Klipping og mordet i Finderup Lade i 1200-tallet

Lars Hjortshøj spiller julemanden Nicolas. Her er han på optagelse i Viborg Domkirke, hvor han sammen med pigen Emma og elverdrengen Rod er på jagt efter elverdronningens frosne hjerte.
Lars Hjortshøj spiller julemanden Nicolas. Her er han på optagelse i Viborg Domkirke, hvor han sammen med pigen Emma og elverdrengen Rod er på jagt efter elverdronningens frosne hjerte. Foto: Flemming Jeppesen.

Selvom kalenderen viser februar, hænger der stadig grønne guirlander med lys og hvide kugler hen over Viborgs forretningsstrøg. Det er ikke fordi, man på de kanter går ind for en jul, der varer lige til påske. Julepynten er derimod det synlige tegn på, at Viborg Kommune lige nu er midtpunkt i optagelserne til en ny dansk jule-familiefilm, der får premiere i november.

Inde i Viborg Domkirke tæt på alteret står 12-årige Malte Houe. Han har bøjet nakken bagover og vendt blikket mod loftet og udbryder: ”Pæne tegninger!”. Det kan lyde som en næsten fornærmende underdrivelse, når man tager i betragtning, at det, drengen kigger på, er Joakim Skovgaards verdensberømte malerier med bibelmotiver, der udgør helhedsudsmykningen af den voluminøse kirke. Malte er i det øjeblik imidlertid ikke Malte, men elverdrengen Rod, og hans udbrud er en replik i filmen ”Emma & Julemanden - jagten på elverdronningens hjerte”. 

”Det her er jo den flotteste kirke i Danmark og en fantastisk kulisse at få lov at filme i,” siger filmens instruktør Søren Frellesen.

Spillefilmen bygger videre på TV 2's julekalendere ”Ludvig og julemanden” fra 2011 og ”Tvillingerne og julemanden” fra 2013, der på de bedste aftener samlede halvanden million danskere foran fjernsynet. Gengangere i filmudgaven er julemanden Nicolas, spillet af Lars Hjortshøj, og hans kone, Julie, spillet af Camilla Bendix.

Julemandsparret forlader i filmen deres trygge base på Grønland og drager på faretruende eventyr, hvilket blandt andet resulterer i, at deres nyfødte datter kidnappes af en forbitret elverdronning med et dybfrosset hjerte. Denne elverdronning er, fortæller Søren Frellesen, kæreste med Erik Klipping, og dermed er den røde tråd bundet til Viborg-området og domkirken. Det var i landsbyen Finderup sydvest for Viborg, at den danske konge Erik Klipping blev dræbt af ukendte gerningsmænd den 22. november 1286, og det var Viborg Domkirke hans lig blev bragt til, og her han blev begravet i krypten. Her lå han, indtil kirken brændte i 1726, og kongens jordiske rester blev flyttet til en muret grav bag ved alteret. Denne februardag er en anden kiste placeret i kirken. Den er tom og ser ud til at være hugget i granit. Det er den dog ikke, viser det sig, da filmens scenograf, Erik Peitersen, sammen med en hjælper med et snuptag flytter rundt på den efter instruktørens anvisninger.

”Domkirken spiller en vigtig rolle i det, der er en slags skattejagt på det nedfrosne hjerte, og vi får rigtig meget foræret ved at filme her, ligesom vi gjorde med julekalenderne, hvor vi blandt andet filmede på Børglum Kloster og i Aalborg,” fortæller Søren Frellesen. Han er optaget af de historiske fakta og vil gerne give børnefamilierne indblik i Danmarkshistorien, men samtidig understreger han, at der altså er tale om fiktion.

Der er koldt i domkirken, men heldigvis er det vinter, også i filmen, så hovedpersonen 11-årige Emma er klædt fornuftigt på i ulden frakke, alpehue og moderne sorte støvler. Emma er en fantasifuld pige. Hun føler sig lidt overset af sin travle familie og opsøger som kompensation eventyrlige væsner. Emma spilles af Sofia Callesen, der trods sin unge alder allerede har erfaring fra en anden spillefilm med jyske rødder, nemlig ”Tarok”, der blev indspillet i Skive. Ventetiden mellem optagelserne, hvor hun er med, tager hun ligesom resten af filmholdet med ophøjet ro.

Viborgs borgmester Torsten Nielsen (K) er sammen med en større delegation fra kommunen mere utålmodig. Han skulle egentlig have været videre til et andet møde, men står nu og tripper i domkirken, for det er trods alt ikke hver dag, kendte skuespillere og professionelle filmarbejdere indtager hans by.

”Det er skønt, at en film sætter vores historiske by på landkortet, og fra kommunens side vil vi gøre, alt hvad vi kan for at bruge det positivt. Fra nu af skal det være jul i Viborg hele året rundt,” siger han og uddyber:

”Viborg Domkirke er i forvejen en meget stor turistattraktion, og den vil uden tvivl trække nye familier til, når filmen bliver vist i biograferne og senere på tv. Vi vil gerne tilbyde noget mere, og planen er at etablere en permanent udstilling i Viborg, der fortæller historien om filmen.”

Borgmesteren og hans rådgivere har kigget lidt på, hvordan de gjorde i Skive i forbindelse med Tarok-filmen og er ikke i tvivl om, at en såkaldt filmturisme vil kunne skæppe i kommunens kasse.

Citat: ”Det her er jo den flotteste kirke i Danmark og en fantastisk kulisse at få lov at filme i”

Instruktør Søren Frellesen.

Instruktør: Søren Frellesen. Manuskriptforfattere: Philip LaZebnik, Uffe Rørbæk Madsen og Jenny Lund Madsen. Medvirkende: Lars Hjortshøj, Camilla Bendix, Mille Dinesen, Sofia Callesen, Malte Houe, Rune Tolsgaard, Esben Pretzman, Søren Malling, Casper Philipsen, Charlotte Guldberg, Uffe Rørbæk og Christine Exner. Musikken til filmen er komponeret af Jeppe Kaas.