Prøv avisen
Guide

På lærredet er abortspørgsmålet aldrig sort-hvidt

Filmen ”Alfie” (1966) med Michael Caine som Alfie Elkins og Vivien Merchant som Alfies kone Lily. – Foto: NF/Ritzau Scanpix

Gennem tiden har film og tv-serier vist abort fra forskellige vinkler og sat fokus på noget af det, der sjældent belyses i den politiske diskussion af emnet. For eksempel mænds følelser

En charlatan vågner op

"Alfie", 1966, England. Instruktør: Lewis Gilbert

Michael Caine spiller hovedrollen som den overfladiske hjerteknuser Alfie i filmen af samme navn fra 1966.

I 1960’ernes svingende London charmerer han den ene kvinde efter den anden og kerer sig ikke om konsekvenserne af sit seksualliv. Lige ind til én af de kvinder, han har været sammen med (og hun er endda gift!), bliver uønsket gravid og må få en illegal abort, foretaget på gulvet i Alfies lejlighed. Synet af det aborterede foster får Alfie til at græde, og i sidste ende får aborten ham til at genoverveje sin overfladiske livsstil. I slutningen af filmen har Alfie desuden en monolog, som af mange er blevet tolket som ”pro life”, altså imod abort.

Alfie blev udsendt, året før det britiske parlament i 1967 vedtog at tillade praktiserende læger at udføre abort indtil 28. graviditetsuge. Blandt andet på grund af abortscenerne blev ”Alfie” forbudt for børn under 12 år. I 2004 blev filmen genindspillet med Jude Law i hovedrollen – i denne version er aborten helt udeladt af historien.

Den forkerte synder

"Dirty Dancing", 1987, USA. Instruktør: Emile Ardolino.

Den amerikanske film ”Dirty Dancing”, med nu afdøde Patrick Swayze i hovedrollen er gået hen og blevet kult.

I filmen møder vi den unge kvinde Frances Houseman med tilnavnet ”Baby”, spillet af Jennifer Grey. Under en familieferie forelsker hun sig hovedkulds i danseinstruktøren Johnny Castle (Swayze), men idyllen brydes, da Johnnys faste dansepartner, Penny, bliver gravid med en anden mand. Baby beder sin far om penge uden at fortælle, at de skal betale for en illegal abort til Penny. Aborten udføres af en omrejsende læge, og Penny bliver alvorligt syg af indgrebet. Senere opdager Babys far, at hans penge er gået til en abort – og han anklager uretfærdigt danselæreren Johnny for at være skyld i hele miseren.

Én af producerne på ”Dirty Dancing” har fortalt, at hudplejefirmaet Clearasil oprindeligt skulle have sponsoreret filmen, men at firmaet trak sig, da de fandt ud af, at en abort indgik i plottet.

Kærlighedens ulidelige smerte

"Tro, håb og kærlighed", 1984, Danmark. Instruktør: Bille August.

1960’erne var ingen dans på roser for ungdommen, selvom filmen ”Tro, håb og kærlighed” om netop 60’erne fik den engelske titel ”Twist and shout”.

I filmen, der er baseret på Bjarne Reuters roman ”Når snerlen blomstrer”, møder vi 17-årige Bjørn (Adam Tønsberg), hvis omgivelser presser på, for at han forlover sig med den velhavende Kirsten. Men han bliver i stedet stormende forelsket i den smukke, krølhårede Anna.

Men det frygtelige sker, at hun bliver gravid og må få en illegal abort, som bliver en traumatisk oplevelse for dem begge. Aborten påvirker Anna voldsomt psykisk, og forholdet til Bjørn bliver pinefuldt. Selvom Bjørn forsøger at nærme sig hende, glider hun væk fra ham, og han ender med at forlove sig med Kirsten.

Camilla Søeberg, der spiller Anna, har i et interview til Politiken fortalt, at hun blandt andet overværede en fødsel på Rigshospitalet som forberedelse til den voldsomme scene i filmen, hvor hun sidder på et toilet hos den illegale kvaksalver, mens aborten finder sted.

Doktoren og hans lærling

"Æblemostregimentet", 1999, USA. Instruktør: Lasse Hallström.

John Irvings dannelsesroman fra 1985 blev et kæmpehit i biograferne, da den blev filmatiseret af den svenske instruktør Lasse Hallström. Men den mødte også kritik for at være for ensidig i sin fremstilling af abortspørgsmålet.

I filmen møder vi den unge Homer Wells (Tobey MaGuire), der vokser op på et hjem for kvinder ”der er kommet i vanskeligheder” i delstaten Maine i begyndelsen af 1900-tallet.

Lederen af det kombinerede børnehjem og fødselshospital er den nøgterne obstetriker doktor Larch (Michael Caine), som foretager illegale aborter og hjælper børn til verden med nogenlunde samme entusiasme.

Homer vokser op som hans lærling og hjælper trofast til – blandt andet ved aborter. I takt med at presset for at få Homer til at melde sig som hans arvtager vokser fra doktor Larch, vokser også vreden og modstanden i Homer, der drager ud i verden.

Ad omveje ender han på en æblemostfarm, hvor livets barske realiteter rammer ham. En ung sort kvinde på farmen bliver gravid som et resultat af incest, og Homer indser, at det, han har lært af doktor Larch, kan bruges til at hjælpe kvinden.

Babyen har fingernegle

"Juno", 2007, USA. Instruktør: Jason Reitman.

Den anmelderroste og Oscar-vindende ”Juno” placerer sig i et spændende felt. Den portrætterer et liberalt tænkende amerikansk ”indie”-miljø, og samtidig fravælger filmens hovedperson, den 16-årige high school-elev Juno McGuff (Ellen Page), at få en abort. Juno er blevet gravid efter en uskyldig affære med sin ven og beundrer Paulie Bleeker (Michael Cera).

Hun tager hen på en lokal abortklinik, men møder skolekammeraten Su-Chin, som demonstrerer med et hjemmelavet papskilt foran klinikken.

”Din baby har fingernegle!”, råber Su-Chin, da Juno forlader klinikken, og det er noget af det, der får Juno til at vælge at gennemføre graviditeten. Men hun er heller ikke klar til at blive mor, så med opbakning fra forældrene og vennen Paulie vælger hun at bortadoptere barnet efter fødslen, og også det er stærke sager.

”Juno” er af mange blevet tolket som ”pro life”, og i tiden efter blev der talt om en såkaldt ”Juno-effekt,” hvor teenagegraviditeter fik et glamourøst skær. Flere af folkene bag filmen, heriblandt manuskriptforfatter Diablo Cody, har dog markeret sig som fortalere for kvinders mulighed for at få en abort, mens intruktør Jason Reitman har sagt dette:

”Juno lader til at være et spejl, som folk fra begge sider kan se sig selv i.”

Prisen for et liv

"Revolutionary Roas", 2008, USA. Instruktør: Sam Mendes.

”Revolutionary Road” er baseret på Richard Yates’ debutroman fra 1961 og handler om et ægtepar i 1940’ernes USA, April og Frank Wheeler (Kate Winslet og Leonardo DiCaprio), der ikke vil være som alle de andre.

De har drømme om mere end bare et forstadsliv som husmor og arbejdende far, de vil rejse til Paris og nå nye karrieremæssige højder sammen.

Men så bliver April gravid, og vingerne stækkes. Hun nævner muligheden for en abort, men han slår det hen. Da han finder et såkaldt ”abort-sæt”, ulovlige redskaber til at udføre abort i hjemmet, på parrets badeværelse, går han dog amok. Hun siger, hun bare anskaffede sig det for en sikkerheds skyld.

Herfra slår ”The Wheelers” perfekte parforhold revner og tager en deroute, der involverer utroskab fra begges side på trods af, at de i bund og grund elsker hinanden.

I filmens slutning er April igen gravid og flygter ud af deres fælles hus efter et voldsomt skænderi. Dagen efter er hun rolig – men da Frank er taget på arbejde, gør hun brug af abortsættet hjemme på badeværelset med fatale følger.

For plottets skyld

"Mad men", 2007-2015, USA. Instruktør: Matthew Weiner med flere.

Den amerikanske tv-serie ”Mad Men”, som foregår på et reklamekontor i New York, sætter blandt meget andet fokus på spillet mellem kønnene og den måde, det forandrer sig fra 1950-1970.

Én af seriens mest markante figurer er den storbarmede, rødhårede sekretær Joan Holloway, senere Harris, spillet af Christina Hendricks.

Hun udsættes konstant for nedladende kommentarer fra kontorets mænd, men bruger også sine yppigheder aktivt for at vinde kontrol og magt. Hendes liberale forhold til sex har også resulteret i flere aborter, finder man ud af, da hun er ved lægen for at få foretaget endnu én i seriens sæson fire. Men da hun sidder i venteværelset bliver hun forvekslet med en mor til én af de unge kvinder, der også venter på at få en abort.

Hun indser, at det måske skal til at være, hvis hun skal være mor – og beslutter at beholde barnet.

Seriens skaber Matthew Weiner fik dog også kritik for at lade én de få kvinder i serien, der faktisk frigør sig fra de vante kønsroller, vælge en abort fra. Men som Eleanor Barkhorn, redaktør på det amerikanske magasin Vanity Fair skriver: ”At drive plottet fremad er vigtigere end et politisk signal, når vi er på lærredet.”

En lille kugle af celler

"Girls", 2012-2017, USA. Instruktør: Lena Dunham.

I den amerikanske tv-serie ”Girls” brydes en gruppe unge i 2010’ernes New York med kærlighed, seksualitet og identitet. Én af seriens mandlige hovedkarakterer, Adam (Adam Driver), får på et tidspunkt et chok, da hans kæreste, Mimi-Rose (Gillian Jacobs), en passant fortæller ham, at hun ikke kan komme med ud at løbe en tur, fordi hun fik en abort i går.

Adam reagerer kraftigt på den oplysning; han råber, vælter flere af lejlighedens ting og kalder Mimi Rose for ”ond”. Hun bevarer fatningen og fortæller ham roligt, at ”det var en lille kugle af celler”, og på hans spørgsmål om, hvorvidt det var en dreng eller pige, svarer hun, at ”den var mindre end en perle, den havde hverken penis eller vagina.”

Seriens skaber Lena Dunham er efterfølgende blevet rost for at vise en anden side af abortspørgsmålet, nemlig den, at abort ofte medfører komplekse følelser, men at valget om at få en abort for mange unge kvinder er bestemt af pragmatik.8

Filmen ”Dirty Dancing” (1987), med Jennifer Grey (Baby) og Patrick Swayze (Johnny). Foto: Vestron Pictures/ Ronald Grant Archive/ Mary Evans Picture Library/Ritzau Scanpix
Filmen ”Tro, håb og kærlighed” (1984) med Camilla Søeberg som Anna og Adam Tønsberg som Bjørn. Foto: Rolf Konow/Polfoto/Ritzau Scanpix
Filmen ”Juno” (2007). Ellen Page ses som Juno MacGuff, der bliver gravid. Olivia Thirlby som Leah, Junos veninde. Allison Janney som Bren, Junos stedmor. Foto: Doane Gregory/Fox Seachlight Pictures/AP/Ritzau Scanpix
Filmen ”Æblemostreglementet” (1999) med Michael Caine som doktor Wilbur Larch og Tobey Maguire som Homer Wells. – Foto: NF/Ritzau Scanpix
Filmen ”Revolutionary Road” (2008) med Leonardo DiCaprio som Frank og Kate Winslet som hans kone April. Foto: Francois Duhamel/Paramount Vantage/ AP/Ritzau Scanpix
Tv-serien ”Mad Men” (2007-2015) med Christina Hendricks som Joan Harris. Foto: Jordin Althaus/ AMC/AP Photo/Ritzau Scanpix
Tv-serien ”Girls” (2012-2017) med Adam Driver i rollen som Adam Sackler. – Foto: HBO/Album/Ritzau Scanpix
Filmen ”Alfie” (1966) med Michael Caine som Alfie Elkins og Vivien Merchant som Alfies kone Lily. Foto: Paramount Pictures/Ronald Grant Archive/ Mary Evans Picture Library/Ritzau Scanpix