Prøv avisen

På sporet af pavens kys i Kirke Værløse

Den gule pil peger – måske – på stedet, hvor paven kyssede jorden på Flyvestation Værløse, mener pilgrimsentusiast Helge Larsen. – Foto: Daniel Øhrstrøm

Pilgrimsentusiasten Helge Larsen har fået lokal politisk støtte til at gøre den gamle landingsbane i Kirke Værløse til et pilgrimsstop. For her kyssede paven i 1989 den danske jord

Der står en hvidskægget mand med cowboyhat og sætter et campingbord op på landingsbanen i Kirke Værløse. Guitarstativet står allerede på et medbragt ægte tæppe på jorden. Og snart er der også dug, italienske rødvine, små vinglas og et stort italiensk durumbrød på bordet.

”Så er vi klar,” forkynder manden, der hedder Helge Larsen, fornøjet.

”Ja, altså ikke til nadver, men jeg synes, at det hørte sig til, når vi nu kalder arrangementet for ’Kys paven’,” fortsætter han, mens han spejder ud mod dagens første gæster.

Engang rullede danske Hercules-fly hjemmevant hen over landingsbanen her på den tidligere Flyvestation Værløse. Nu løber vinbjergsneglene formentlig ikke engang nogen rigtig livsfare ved at snegle sig over den forladte asfalt, hvor selv det vilde græs står i fred op af alle sprækkerne, efter at flyvestationen blev lukket i 2003, og der nu kun er tilladelse til sølle 1000 flyvninger om året herfra, mens kasernen er blevet forvandlet til luksusboliger.

Det er heller ikke svært at se, hvorfra græsfrøene er fløjet ind på asfalten. For langs landingsbanen står de lange græsstrå og vinker i vinden, men for 28 år siden – den 6. Juni 1989 – var det tusindvis af danske katolikker, der stod her og vinkede. For den dag var det selveste pave Johannes Paul II, der landede lige her, hvor han bogstaveligt talt gav den danske jord et velsignende vådt kys.

”For som ved alle andre store danske begivenheder regnede det den dag, så landingsbanen var våd af regn, da paven trådte ud af sit italienske fly,” fortæller manden med hatten, der viser sig at være en australsk farmerhat, når man ser nærmere efter.

Men Helge Larsen er nu fra Farum, hvor han er kendt både som komponist og pilgrimsentusiast. Og det er også ham, der står bag idéen om at revitalisere mindet om pavens velsignende kys, så landingsbanen også bliver en del af den officielle Camino-rute, der tilfældigvis i forvejen løber forbi Farum Sø i nærheden på vejen fra Trondheim i Norge til Santiago i Spanien.

Selv har han gået de sidste 800 kilometer mod Santiago flere gange, og som komponist står han sågar bag en sang om ”St James” (Jakob), som han har præsenteret i den hellige pilgrimsby Santiago, hvor disciplen Jakob skulle være begravet.

Men der er ingen grund til, at Furesø Kommune ikke også skulle tiltrække pilgrimme, mener Helge Larsen. Derfor har han allerede været i kontakt med de store danske pilgrimsorganisationer og den katolske kirke, og nu har han også fået politisk støtte i kommunen til at køre landingsbanen i stilling som officielt pilgrimsstop.

”Furesø Camino vil efter mine beregninger og viden i løbet af de kommende fem år kunne forvente et besøgsantal på omkring 50.000 internationale og nationale turister og gæster lokalt bosiddende i Furesø Kommune eller omegnskommunerne, fra det øvrige Sjælland og Danmark og internationalt, der årligt vil forbruge i størrelsen 75-100 millioner kroner plus mindst 25.000 overnatninger,” sagde Per Kattrup (S), der er næstformand i kulturudvalget i Furesø Kommune, i en tale i forbindelse med åbningen af Furesø Camino i lørdags.

Drømmene er således store, og Helge Larsen arbejder som frivillig selv ihærdigt med at sprede idéen fra menneske til menneske i det små.

”Vi arbejder os stille og roligt mod målet, skridt efter skridt. I år er det 28 år siden, at paven landede her og blev modtaget af det officielle Danmark. Dengang blev han modtaget af blandt andre daværende statsminister Povl Schlüter (K), udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) og Værløses borgmester Ernest Ellegaard (K),” siger Helge Larsen.

”Det var meget stort dengang. Og frem mod 30-årsjubilæet i 2019 er det meningen, at vi vil fremme kendskabet til begivenheden, og til den tid kan vi så forhåbentlig afsløre en mindeplade eller statue,” siger Helge Larsen, inden et hold interesserede cyklister nærmer sig.

”Var det her, han gjorde det?”, spørger en kvindelig cyklist.

”Ja, det var her, paven kyssede jorden,” svarer Helge Larsen og peger på en række plancher med fotos fra pavens ankomst og afsked med Værløse, hvor vejret i mellemtiden var blevet godt, kan man se.

”Vi kender desværre ikke det præcise sted, men vi kan se på billederne, at det var lige her omkring, og i mellemtiden er han jo blevet helgenkåret efter sin død, så det gør jo nok ikke stedet mindre helligt for katolikker,” fortsætter Helge Larsen.

Han nøjes selv med at forbinde sine pilgrimsture og sin plan for landingsbanen med en tro på noget, der er større end ham selv. Og selv tror han, at paven kyssede jorden omkring en stor gul pil på landingsbanen. For den pil matcher oven i købet hans gule pilgrimsrutepil på T-shirten.

En kondiløber, der ikke vil have sit navn i avisen, viser sig lidt efter at have insiderviden, selvom han heller ikke kender det præcise kyssested. Men han arbejdede faktisk på flyvestationen som signaloperatør, da paven landede.

”Dengang havde vi mange fine folk, der landede her. Og jeg husker, hvordan området altid blev sikret med hundepatruljer før et stort besøg. Engang før den amerikanske førstedame kom på besøg, havde jeg selv åbnet en sikkerhedsskakt for at få lidt frisk luft, da en schæferhund pludselig kom undersøgende ned gennem skakten mod mig på operatørkontoret, så jeg nåede at blive lidt nervøs, inden den blev fløjtet op. Sådan var der mange sjove historier. Men pavens besøg var selvfølgelig noget særligt, og alle husker, hvordan han tabte sin kalot,” fortæller kondiløberen.

Han tilføjer, at vi ”jo i øvrigt kan takke tyskerne for landingsbanen”, der blev udvidet under Anden Verdenskrig.

Sådan har den gamle flyvestation gennem tiden stået for mange forskellige ting fra nazistisk asfalt til et paveligt kys – og engang i fremtiden vil stedet måske først og fremmest blive forbundet med et stort pilgrimssted. Nu er idéen i hvert fald sået mellem græsstråene på landingsbanen.