Prøv avisen

Personlige fortællinger åbner for den store historie

Ved præsentationen af festivalens program var Sten Tiedemann (i midten med hvid paryk), rektor for Folkeuniversitetet i Aarhus og initiativtager til den historiske festival, trukket i 1700-tals kostume. Foto: Søren Kjeldgaard.

Folkeuniversitetet i Aarhus er gået sammen med byens kulturinstitutioner om en stor 1700-tals festival med 200 arrangementer. Alt er historisk korrekt og forskningsbaseret, men formidlingsformerne er blandt andet talkshows, middagsselskab - og dissektion af et stort dyr

Kong Christian VII's livlæge, Johann Friedrich Struensee, og Danmarks finansminister i 1782, Ernst Schimmelmann, skal begge interviewes af Niels Krause-Kjær i Aarhus i begyndelsen af marts. De to herrer "genoplives" for en stund i forbindelse med "Århundredets 1700 Festival Opdagelser, pøbel og pudderparykker".

LÆS OGSÅ: Skandaleslot blev revet ned for 200 år siden

"1700-tallet gemmer på fantastisk mange gode fortællinger, og vi vil gerne genoplive nogle af dem ved blandt andet at lade de personlige skæbner og fortællinger åbne op for den store historie," siger Sten Tiedemann. Han er rektor for Folkeuniversitetet i Aarhus, der er initiativtager til den ambitiøse historiske festival med op mod 200 arrangementer på ni dage. Festivalen er blevet til i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet og en lang række af byens kulturinstitutioner, og målet er at præsentere århundredet på andre måder end ved at sætte sig ned og læse om det i en bog.

"Når vi lader to skuespillere agere historiske personer som Struensee og Schimmelmann og får en politisk analytiker som Niels Krause-Kjær til at interviewe dem, så håber vi at få nogle nye indsigter åbenbaret og opnå en bedre forståelse for, hvorfor de gjorde og tænkte, som de gjorde," siger Sten Tiedemann og siger videre, at det blandt andet handler om at afsløre Struensees liv ved hoffet, hans forhold til dronningen og den psykisk ustabile Christian VII og ikke mindst finde ud af, hvilke idealer og politiske ambitioner den magtfulde livlæge havde. Hvad angår Ernst Scimmelmann er ambitionen at få ham til at forklare det politiske og økonomiske magtapparat i 1700-tallets Danmark, og hvorfor han kæmpede mod handel med negerslaver, men ikke slaveriet som sådan.

"På Folkeuniversitetet har vi arbejdet et år med forskere, formidlere, skuespillere, instruktør, musikere og scenografer for at skabe en forestilling, der sprænger alle rammer for historisk formidling," fortæller Trine Bang, der er festivalkoordinator.

På samme måde er der arbejdet intenst med de historiske detaljer omkring de mange andre arrangementer, eksempelvis et maskebal med ildgøglere, menuetdans og meterhøjt rokokohår og en såkaldt højborgerlig middag i Møntmestergården i Den Gamle By, der kun vil være oplyst af stearinlys og opvarmet af kaminerne, og hvor gæsterne kan nyde seks typiske retter fra 1700-tallets store tafler tilberedt ud fra originale opskrifter.

Der vil under festivalen være byvandringer, hvor man kan møde tiggere og smædevisesangere i byens baggårde, der vil være litterær salon med langtidsholdbart læsestof, erotisk salon med oplæsning af datidens mest vovede forfatter Fanny Hill og kabaret med drikkeviser af Ambrosius Stub. Dertil kommer masser af foredrag og forskerdebatter og så noget så usædvanligt som en dissektion. Sidstnævnte står zoofysiolog Tobias Wang fra Aarhus Universitet og dyrlæge Mads Bertelsen fra Zoologisk Have i København for. Med skalpeller skærer de gennem et stort dyr, hvilket vides endnu ikke, og fortæller ved den lejlighed om dyrets organer og 1700-tallets videnskabelige nysgerrighed.

Alt, hvad der kommer til at foregå, vil være forskningsbaseret, og overalt vil der blive leget og eksperimenteret med formidlingen. Det glæder Ulrik Langen, der er historiker og ansat på Syddansk Universitet:

"Det gælder om at møde folk der, hvor de er, og en måde at lokke dem ind på er ved at bruge former, der er kendte fra andre sammenhænge, siger Ulrik Langen, der blandt andet er meget begejstret for ideen bag det historiske talkshow.

"Vi historikere har nogle gange en tendens til at dele alting op i forskning på den ene side og formidling på den anden. Men de to ting er ikke uforenelige størrelser, tvært­imod kan de godt gå op i en højere enhed, og det er festivalen i Aarhus et godt eksempel på," siger han.

Han gør sig ingen forhåbninger om, at de mennesker, der deltager i arrangementerne skal komme ud som historiske eksperter, og det er heller ikke meningen. Men han tror, at de nye måder at formidle historien på kan være med til at skærpe en interesse, som mange bagefter vil forfølge ved at læse bøger eller gå til foredrag om emnet.

1700-tallet er blandt andet de store opdagelsesrejsendes tid, og det er den tid, hvor videnskabsmænd for alvor begynder at opmåle verden og finde ud af, hvordan alting hænger sammen. Det er også de store rober og pudderparykkernes tid og et århundrede med store kontraster mellem det eventyrlystne og ekstravagante over for det grusomme og brutale og ikke mindst mellem rig og fattig.

Kirkeligt og kulturelt sker der en masse i 1700-tallet, og kirkerne i og omkring Aarhus er da også i stort omfang med i festvalen. I Aarhus Domkirke kan man blandt andet høre solokantater af 1700-tallets vigtigste komponist af protestantisk musik, Johan Sebastian Bach, og i Sankt Lukas Kirke opføres Bachs Johannes Passionen. I Ellevang Kirke spiller barokensemblet Cantica Consort, og i Kasted Kirke spiller Den Danske Salmeduo salmer af Brorson. På Aarhus Teater spilles Holbergs "Jeppe på Bjerget", og der er under festivalen gallapremiere på den nye danske film "En kongelig affære", hvor Mads Mikkelsen spiller Struensee.

"Århundredets 1700 Festival" har fået økonomisk støtte af blandt andet Statens Kunstfond, Aarhus Kommune, Dansk Oplysningssamråd og en lang række private virksomheder. Det har blandt andet gjort det muligt for Folkeuniversitetet at få lavet en bog om 1700-tallet, som vil blive husstandsomdelt i 200.000 eksemplarer i slutningen af februar.