Prøv avisen

Personliggjort kunst er blevet allemandseje

Mal et skovmotiv i mintgrøn, varm gul og blå, lød opgaven på, da Helle Borg Hansen gik i gang med dette maleri, som er lavet på bestilling. – Foto: Helle Borg Hansen/ HBH Art

Før i tiden var det kun formuende mennesker, der havde råd til at bestille malerier hos en kunstner. Men i dag køber mange billeder på bestilling, nogle, fordi det skal passe til deres hjem, andre, fordi det skal fortælle historien om dem selv

Det lød som en ret umulig opgave, men Helle Borg Hansen var villig til at give det et skud.

Parret, kunstmaleren havde fået besøg af i sit atelier, ville ikke bare have hende til at male et maleri, det skulle være et maleri, som specifikt passede ind i de farver, de havde i deres hjem: mintgrøn, varm gul og blå.

”Det var ret svært at få til at passe sammen, men heldigvis er mintfarvet jo et vidt begreb. Samtidig skulle det være et motiv af nogle bakker og træer, som jeg normalt ville have lavet i andre farver. Men det lykkedes,” siger hun.

Helle Borg Hansen fra Skuldelev ved Roskilde Fjord lever af at male og har malet på fuldtid siden 2008, stilen er abstrakt og særdeles farverig. De seneste 10 år har hun i firmaet HBH Art kun fået flere bestillinger af ”personlige” malerier. Det kan være malerier af kæledyr, portrætter og familiebilleder eller stemningsbilleder, der passer ind i indretningen, fortæller hun.

Et bestillingsbillede på en gange en meter ligger til omkring 8000 kroner hos hende.

”Prisen afhænger selvfølgelig af, om det er et billede, jeg vil kunne sælge til andre, hvis det ikke falder i kundernes smag,” siger hun.

Søger man på ”bestil maleri” på nettet, mødes man af et væld af muligheder for at købe ”unik” kunst til hjemmet. Udvalget er bredt, og man kan få alt fra grafiske collager af eksempelvis minder fra en rejse til naturalistiske portrætter. Helle Borg Hansen oplever, at folk generelt er blevet mere opmærksomme på, at de kan få indflydelse på et kunstværk, de køber til deres hjem.

”Det er det unikke ved billedet, der er vigtigt. I 1990’erne var folk mere villige til at købe reproduktioner og plakater, men i dag vil folk gerne have noget originalt, noget, der ikke lige hænger ovre hos naboen,” siger hun.

Kunstmalere har altid malet billeder til andre, og utallige store værker og portrætter i kunsthistorien er blevet til sådan. For eksempel blev det måske mest berømte kunstværk overhovedet, Leonardo da Vincis ”Mona Lisa” (1503-1506), malet på bestilling fra en rigmand, der ville have portrætteret sin unge hustru.

Nyt er det dog, at helt almindelige mennesker i middelklassen har kunst lavet på bestilling hængende i hjemmet, siger Gry Høngsmark Knudsen, som er lektor og ph.d. ved Syddansk Universitet og forsker i forbrugerkultur.

”Nu kan man få meget personlige malerier i et prisleje, mange har råd til. I gamle dage gjorde man også det med at bestille et maleri, men det var ikke noget, hvem som helst havde råd til,” siger hun.

Hun formoder, at de fleste købere af bestilt kunst ikke går ret meget op i det kunstfaglige ved billedet, men i stedet vælger noget, de selv synes, er pænt, og som afspejler deres private liv.

”Kunsthistorisk set har bestillingsbilleder handlet om at bevidne familien og slægten. Man har villet vise den historiske linje mellem portrætterne. Når vi køber personlig kunst på bestilling i dag, handler det mere om, at vi gerne vil have billeder på væggen, der siger os noget i øjeblikket, men som også i et eller andet omfang fortæller om, hvem vi er som individer. Det handler om at vise noget, der fortæller historien om os selv, netop nu,” siger hun.

Det er en personliggørelse, som ligger fint i tråd med tiden, mener Gry Høngsmark Knudsen.

”Hele markedet bliver i stigende grad rettet specifikt til os, så vi vænnes til, at vi kan få tingene, som vi præcist ønsker dem – og den logik følger med i de lidt større beslutninger om at købe et maleri til hjemmet,” siger hun.

Billedkunstner Helle Borg Hansen har det helt fint med at få opgaver som ”den mintgrønne skov”:

”Jeg kan godt lide den begrænsning, det giver, det er lidt som en dogmefilm. Man får udstukket nogle regler, og så udfylder man rammerne inden for det. Man får afprøvet nogle ting. Når jeg siger ja til en opgave, kommer der altid et tidspunkt, hvor jeg siger: ’Hvad i alverden har jeg rodet mig ud i!’ Men jeg skal jo løse opgaven, og det er udviklende.”

Helle Borg Hansen vil gå langt for at efterkomme købernes ønsker, men hun har dog også grænser:

”Engang var der for eksempel én, der kom og ville males nøgen i fodboldstøvler. Det sagde jeg altså nej til,” siger hun.

En lignende situation har Jens Alfred Raahauge, der også maler på fuldtid og har gjort det i ét år, været ude for. Også han laver billeder på bestilling, flest portrætter.

”Jeg fik en bestilling fra en advokat, der gerne ville have hele sin familie malet som superhelte i superheltekostumer. Jeg tror, det var lidt i spøg, fordi han ville gøre sin søn glad. Men jeg endte med at male dem uden, for jeg følte, det begyndte at blive for mekanisk,” siger han.

Prisen for et portræt malet af Jens Alfred Raahauge varierer, men et billede på 50 x 40 centimeter ligger til omkring 4000 kroner. Han søger i øjeblikket ind på kunstakademier i Tyskland og Norge og maler til det formål. Bestillingsbilleder maler han for at tjene penge, og når han får en bestilling, kan han godt lide at udfordre dem, der kommer med ønske om at få et meget nysseligt portræt malet.

”Folk vil gerne males efter et godt fotografi af sig selv. Men det bliver som regel lidt kikset. Jeg kan bedre lide at male efter de lidt skæve fotografier, folk selv synes, er dårlige. Så kan man fange noget andet i personen, og som regel bliver det godt,” siger han.

”Jeg vil nødig gå på kompromis, hvis folk siger, de kun vil have et billede i de og de farver. Men jeg er villig til at høre folks ønsker og så tænke over, om det vil være godt for billedet,” siger han.

Helle Borg Hansen, der har modtaget undervisning af en række anerkendte kunstnere, har aldrig oplevet, at nogen i kunstverdenen så ned på hende, fordi hun maler billeder efter folks personlige øns-ker – også kæledyrsbilleder.

”Jeg er god til at male dyreportrætter, og hvis folk tuder, når de får det, så har jeg ramt plet. Det med at få et fotografi og male efter det, det gider jeg til gengæld ikke. Så er jeg jo bare en kopimaskine. Uanset om jeg maler for min egen skyld eller til andre, skal der være sjæl i mine billeder.”

Jens Alfred Raahauge laver flest portrætter på bestilling og kan bedst lide at udfordre dem, han portrætterer, og male efter lidt skæve fotografier. Maleriet her har titlen ”Laust”. – Foto: Jens Alfred Raahauge
Helle Borg Hansen er åben over for kundernes ønsker, når hun tager imod en bestilling. ” Jeg kan godt lide den begrænsning det giver, det er lidt som en dogmefilm. Man får udstukket nogle regler og så udfylder man rammerne inden for det,” siger hun. – Foto: HBH Art
Foto: HBH Art