Peter Laugesen blev bedre med tiden

Forsvundne digte fra Peter Laugesen er dukket op efter næsten 30 år og udgivet. I lange passager er de dog banale og intetsigende

Et forsvundet manuskript fra 1979, som forfatter Peter Laugesen sendte ind til Borgens Forlag, er dukket op. Manuskriptet er dog ingen litterær skat, mener Kristeligt Dagblads anmelder Peter Stein Larsen.
Et forsvundet manuskript fra 1979, som forfatter Peter Laugesen sendte ind til Borgens Forlag, er dukket op. Manuskriptet er dog ingen litterær skat, mener Kristeligt Dagblads anmelder Peter Stein Larsen. Foto: Tor Birk Trads/Polfoto.

En af de mest populære litteraturhistoriske anekdoter handler om Hemingway, der efter sigende havde en hel kuffert fuld af manuskripter, som forsvandt sporløst, hvilket så blev et dybt tab for verdenslitteraturen. Sådan en historie har vi nu også fået på dansk, idet Peter Laugesen i 1979 indsendte et manuskript til Borgens Forlag, som af en eller anden grund forsvandt, og som så pludselig er dukket op igen via en pakke med manuskripter fra Antikvariatet i Næstved. Asger Schnack, der også i sin tid var konsulent på manuskriptet, har udgivet manuskriptet med titlen ”Tohuvabohu”, hvilket angiveligt betyder ”øde, mørke, tomhed” på hebræisk.

For Peter Laugesen betød manuskriptet tilsyneladende ikke mere, end at han ikke har taget kopi af det og efterfølgende glemt alt om det. Laugesen har i udgivelsen tilføjet et efterord, der er så slentrende-indolent, som det vel er muligt. Han forstår ”sådan set ikke hvorfor” manuskriptet har fået ”en positiv konsulentudtalelse” og tilføjer: ”Jeg ville egentlig gerne skrive det om, jeg kunne faktisk sagtens få det til at se ud, som om det var skrevet i dag, men kun ved at smide lange stræk af skrift tilbage i glemselen, hvor det lige er kommet fra, og det ville være forkert, det ville være synd.”

Ja, det ville det vel ud fra den ’revl-og-krat-skal-med’-poetik, som Laugesen altid har praktiseret. Dertil kommer, at der jo er en ret høj grad af kult omkring Laugesens forfatterskab, omend denne digter utvivlsomt kunne have haft gavn af et mere markant modspil til sit forfatterskab, end han har fået fra en række kritikere, som aldrig har ytret ét eneste negativt ord om dette.

Man finder i ”Tohuvabohu” absolut gode digte som for eksempel en række af de ironisk-fjottede allegoriske digte, som Laugesen i stigende grad excellerede i fra 1990’erne og fremad: ”Historien har brækket/ begge vinger/ nu sidder den på jorden/ og skælder ud!”. Ligeledes er der nogle skønne talesprogstekster som denne: ”hvad laver din far så/ jae min far er/ øh ja øh bøh/ han er/ han er død/ og din far/ jae han er sådan nærmest øh/ han er sgu æh bæh øh/ bøh/ han er hvad er det nu/ det hedder/ han er sgu da for faen/ arbejdsløs/ mand”. Og så er bogens absolutte hit et digt om hestene og jockeyerne fra travbanen i Aarhus – indfølt, skarpt og sprogligt dybt originalt.

Der er imidlertid også lange passager af ”Tohuvabohu”, der kan beskrives med den negative betydning af ord som tomhed og øde, nemlig som temmelig banale og intetsigende: ”der er ansat en flok idioter/ til at gi dig karakter/ lige fra børnehaven/ skal du bedømmes i hoved og røv/ efter rækker af skalaer/ udregnet så fårene kan skilles fra bukkene/ eller snot fra skæg/ men hvad der er får og hvad der er bukke/ hvad der er snot og hvad der er skæg/ det rager ikke dig/ hvis du ikke er en af de sjældne få/ der er født til det direkte/ det er der nogen der er/ født til magt”. Eller på samme vis i den slappe og vrantne 1970’er-idologiske samfundskritiske stil: ”de voksne er totalt forstokkede/ de er for længst holdt op med at blomstre de hænger ved deres ideer/ sådan og sådan skal det være/ og så skal der sgu være ro/ de har et arbejde og passe/ det er fame det vigtigste/ for hvordan sku der ellers bli råd/ til bilerne farveflimmeren”.

Konklusionen på læsningen af Laugesens ”lost and found”-manuskript er, at der bestemt ikke er tale om nogen hemingwaysk kuffert med litterære skatte. Mest iøjnefaldende er det, hvor meget bedre Laugesen er blevet som poet i de forløbne årtier.