Peters Jul er rigtig jul

Peters Jul er for mange indbegrebet af dansk hygge, og selvom historien blev udgivet første gang helt tilbage i 1866, så er den på en måde eviggyldig

Den klassiske julehistorie 'Peters Jul' (1866) af Johan Krohn.
Den klassiske julehistorie 'Peters Jul' (1866) af Johan Krohn. Foto: Niels Ahlmann Olesen Denmark.

Jeg glæder mig i denne tid, nu falder julesneen hvid, så ved jeg, julen kommer...

Peters Jul er for mange indbegrebet af dansk hygge, og selvom historien blev udgivet første gang helt tilbage i 1866, så er den på en måde eviggyldig og bliver stadig læst højt i mange hjem i juledagene.

Peter kommer fra et velhavende hjem, og han fortæller om familiens liv i dagene op til jul, selve juleaften, juledagene, nytårsaften og helt frem til helligtrekonger, hvor julen er endegyldigt forbi, og det visne juletræ smides ud.

Vi hører om gåsesteg, kræmmerhuse, levende lys, hyggen med bedstemor og en rigtig julemand, der bringer gaver ud til hjem, hvor der bor artige børn.

Peters Jul er skrevet af Johan Krohn, og den første udgave var med håndkolo-rerede tegninger af Otto Haslund og af forfatterens bror, Pietro Krohn.

I 1870 udkom den alene med Pietro Krohns tegninger, og udgaven fra 1889 var den første farvetrykte med tegningerne bearbejdet af Frants Henningsen.

Den tredje illustrator af Peters Jul er Herluf Jensenius, hvis udgave kom på Gyldendal i 1947.

I 1961 skrev Habakuk en satirisk parodi på Peters Jul.

Bogen er i 2006 blevet filmatiseret af Jeppe Søe og udgivet på dvd med blandt andre Grethe Sønck og Peter Belli som fortællere. Filmen er optaget i Danmarks ældste by, Ribe, hvor der på museet Quedens Gaard findes autentiske rum fra perioden, hvor Peters Jul blev skrevet.

Et af Johan Krohns børnebørn er med på filmens bonusspor med samtidshistorier om brødrene Krohn og deres jul i familien.