Poesi i den brasilianske Edens Have

Troværdigt drama om den virkelige amerikanske digter Elizabeth Bishops rejse og 15 år lange ophold i Sydamerikas frodige natur

Den korrekte Elizabeth, spillet af Miranda Otto, sejler i 1951 fra New York til Brasilien på ferie. Det bliver til 15 år. –
Den korrekte Elizabeth, spillet af Miranda Otto, sejler i 1951 fra New York til Brasilien på ferie. Det bliver til 15 år. – Foto: Reel Pictures.

Fire ud af seks stjerner.

Jeg havde aldrig hørt om den amerikanske digter Elizabeth Bishop før. Det har jeg efter at have set Bruno Barretos brasilianske film Reaching for the Moon. Bishop fik Pulitzer-prisen for sin digtsamling Poems: North and South i 1956. Jeg også hørt om hendes forhold til den brasilianske arkitekt Lota de Macedo Soares.

Selvom filmen handler om virkelige personer, ligger den hovedfokus på dens udviklings- og kærlighedshistorie. Midt i en skrivekrise forlader den usikre og umiddelbart meget kølige og korrekte Elizabeth i 1951 New York for at sejle til Sydamerika. Hun går i land i Brasilien med intentioner om at blive der i 14 dage. Det bliver til 15 år, for hun indleder et problematisk, stormfuldt og dybt forhold til Lota. Et lesbisk forhold i 50ernes Brasilien var noget, man gik stille med, så filmen foregår mest på Lotas vidunderligt smukke landsted.

LÆS OGSÅ: Filmanmeldelse: Livet går videre

Lota er egensindigt vant til at bestemme; med koldt overblik sender hun sin tidligere kæreste, Mary, ud af dobbeltsengen. Mary ville jo alligevel bare have en familie; så kan de ikke bare købe et barn, og så kan Mary bliver boende og tage sig af barnet? Det gør de, og Lota får det, som hun vil have det: en datter, som Mary tager sig af og et passioneret forhold til Elizabeth.

Elizabeth finder sig i meget fra sin elskede Lota, men efterhånden udvikler hun sig fra at være en skrøbelig lillepige på 40 med pæne manerer og et eskalerende alkoholmisbrug til at blive en moden kvinde.

Hun ender med at tage ansvaret for sit eget liv og følge sin egen lyst. Det vender op og ned på forholdet til Lota.

I den brasilianske Edens Have får Elizabeth styr på sin poesi, men der er mange slanger i Paradis. Filmen skildrer det hele i et troværdigt drama, hvor virkelighedens personer fremtræder som rigtige mennesker med sorger og glæder, gode og mindre gode sider.

Filmens dialog er i hovedsagen på engelsk uden undertekster.