Prøv avisen

Poesien er blevet hjemløs

Kulturminister for Det Radikale Venstre Uffe Elbæk vil ikke give driftstøtte til Poesiens Hus. Foto: Søren Staal.

Poesiens Hus i København er lukket. Kulturministeren har afvist at yde driftsstøtte

Efter at have eksisteret i bare halvandet år er Poesiens Hus i Gothersgade i København nu lukket. Pengekassen er tom, så husets leder, lyrikeren Lene Henningsen, har været nødt til at opsige lejekontrakten.

Hun har forgæves forsøgt at få regeringen til at finde penge.

Tidligere på året sendte hun et åbent brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), og i sidste uge havde hun et møde med kulturminister Uffe Elbæk (R), der afviste at finde de nødvendige midler til driftsstøtte, så huset kan fortsætte med litteraturoplæsninger, bibliotek og bogsalg.

LÆS OGSÅ: Åbent brev til kulturministeren: Poesiens Hus skal overleve

Hidtil er huset blevet finansieret af private bidrag, salg og ved hjælp af frivilliges indsats.

Dertil kommer projektstøtte fra Kunststyrelsen til enkelt-arrangementer.

Vi vil forsøge at gennemføre de aktiviteter, der er planlagt her i foråret, men vi ved ikke, hvor det bliver. Det bliver en slags nomadetilværelse, som selvfølgelig ikke er optimal, og derfor vil jeg også arbejde på, at vi kan fastholde hele idégrundlaget og på sigt finde et nyt sted, hvor vi kan samle forfatterarrangementer, bogsalg og udlån af lyrik, siger Lene Henning­sen, der forestiller sig en slags videnscenter, hvor man kan gå hen og få alt,hvad der er værd at vide om lyrik.

Vi ønsker os fortsat et hus for poesien, ikke blot et sted, hvor der finder arrangementer sted, siger hun.

Hun vil forsøge at opbygge en fond med en professionel bestyrelse, der kan tiltrække private midler, og som måske også på sigt vil kunne lokke penge ud af kulturministeriet.

Kulturminister Uffe Elbæk oplyser, at hvis ministeriet på længere sigt skal støtte et poesiens hus, så kræver det en ny juridisk struktur, der ikke står og falder med Lene Henningsens engagement.

Der er i løbet af foråret planlagt og givet støtte til blandt andet forfatteroplæsninger, et samarbejde mellem musik og poesi og en workshop for børn. Hvor de kommer til at finde sted, er uvist.