Prøv avisen
Interview

Forfatter: Politik er en krig mellem kompromiser og etiske kompasser

”Selvom vi lukker vores grænser, behøver vi ikke at lukke vores øjne”, mener forfatteren Sarah Engell. – Foto: Simon Læssøe

Arbejdet med romanen ”Valget” har givet forfatteren Sarah Engell større forståelse for, hvor svært det er at balancere mellem hjertet og hjernen i politik

Kommunalvalget nærmer sig, og de opstillingsparate politikere hænger snart i landets lygtepæle og smiler med mere og nok især mindre smarte slogans. Men faktisk er der valg hver dag. For vi er jo ikke kun vælgere af repræsentanter til kommunalbestyrelser, regioner og Folketinget – for ikke at tale om elevråd, ældreråd og menighedsråd. Vi vælger hele tiden. På nettet og i indkøbsnettet. På gaden og med facaden, vi møder verden med. Hvert øjeblik kalder på nye valg. Og ikke at vælge er også at vælge.

Sådan har titlen på Sarah Engells ungdomsroman ”Valget” mange lag, der også trækker tråde til eksistensfilosofien, men den starter med det politiske valg. For historien handler om den i begyndelsen 17-årige gymnasieelev Xenia Bang, som er godt på vej til at blive frontfigur i det nystartede parti Etisk Parti.

”Vi kalder os verdens lykkeligste folk. Men måske er vi kun lykkelige, fordi vi lukker øjnene for resten af verdens lidelser,” siger Xenia allerede i en artikel som formand for Etisk Ungdom, og snart rykker hun videre op i hierarkiet. Men her opdager hun hurtigt, at politik ikke kun handler om at følge sit eget etiske kompas, men også om at skabe kompromiser.

Og dilemmaet vokser, da hun møder romanens anden fortæller, den syvårige syriske flygtningepige Lilas Kouri, der er flygtet alene til Danmark og stadig lever med frygten for, hvad der sker med hendes forældre i Syrien.