Prøv avisen

Politikere åbne for at diskutere bogpriser

”I virkeligheden er det ikke bøgerne, der er i krise, men boghandlerne. Det er selvfølgelig ærgerligt for de boghandlere, der må lukke, men jeg synes ikke, vi skal gøre noget ved det,” lyder det fra Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr, der afviser at vende tilbage til faste bogpriser. Siden 2008 er over 60 boghandler lukket. – Foto: .

Bogbranchen presser politikerne til at genoverveje de frie bogpriser. Flere er åbne for en debat om emnet

Bogbranchen bløder og kalder på hjælp fra politikerne. Der sker i avisspalterne og i litteraturudsendelser nærmest overalt i denne tid. Et fælles ønske fra forlag og boghandlere er en form for regulering af de frie bogpriser, der ellers virkede, som om de var kommet til for at blive, efter at de i 2011 blev gjort helt frie.

Men en rundringning til Folketingets kulturordførere viser, at der er vilje til at åbne debatten igen. Kun tre ud af de syv kulturordførere, der var at træffe, er lodret imod at vende tilbage til en form for regulering af bogpriserne.

LÆS OGSÅ:
Til kamp for bogen

De Konservatives Lars Barfoed har indkaldt kulturministeren i samråd for at finde en politisk løsning på forlagenes og boghandlernes problemer.

Litteraturen er en vigtig del af dannelsen i samfundet, så den bliver vi nødt til at beskytte. Som udgangspunkt mener jeg, at vi bør gøre det på markedsvilkår, men hvis det viser sig, at det kan hjælpe at skabe en form for karensperiode, hvor bogpriserne er faste, er jeg villig til at diskutere det, siger Lars Barfoed.

Socialdemokraterne er parat til at drøfte muligheden for en regulering af bogpriserne, fortæller partiets kulturordfører, Mogens Jensen:

Vi kan jo også konstatere, at bogbranchen er udfordret på flere forskellige måder. Og vi er helt åbne over for at tage en dialog med branchen om bogpriser. Men vi synes samtidig, at det er vigtigt, at vi først får en analyse af, hvor mange af de her udfordringer, der stammer fra den økonomiske krise og den digitale udvikling. Jeg tror under alle omstændigheder, man må sige, at vi ikke kan løse bogbranchens problemer med ét enkelt indgreb i form af en justering af bogpriserne.

Liberal Alliance vil aldrig tilbage til et marked med faste bogpriser, men hvis der er klare tegn på, at litteraturen har trange kår, kan det være nødvendigt, at der bliver reageret, lyder det fra Simon Emil Ammitzbøll.

Fra Venstres Michael Aastrup lyder meldingen:

Vi er lodret imod nogen form skruen tiden tilbage til før de frie bogpriser.

De to liberale partier får støtte fra Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr:

I virkeligheden er det ikke bøgerne, der er i krise, men boghandlerne. Det er selvfølgelig ærgerligt for de boghandlere, der må lukke, men jeg synes ikke, vi skal gøre noget ved det. Jeg synes hellere, vi bør styrke landets biblioteker frem for at støtte dem, der sælger bøgerne. Det vigtigste er at sikre, at folk læser bøger, og der er jo tegn på, at der bliver læst flere bøger end tidligere.

De Radikales kulturordfører, Malene Borst, vil først se dokumentation for, at det er litteraturen og ikke kun fysiske boghandlere og forlag, der er i krise, før hun vil diskutere, om de faste bogpriser skal genindføres.

Mit sigte er at sikre en fortsat mangfoldig litteratur, ikke selvstændige erhvervsdrivende som boghandlere og forlag er, siger hun.

Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti mener, at politikerne bør se nærmere på konkurrencevilkårene.

Det går jo ud over boghandlerne, når supermarkederne på grund af deres størrelser kan købe store mængder af bestsellerbøger og derefter sælge dem billigt. Det er fint, at man som dansker kan købe bøger begge steder, men så bør det også være på lige vilkår, siger han.