Prøv avisen

Politikere er til OL på idrætsforbunds regning

Partierne betaler flybilletter, men i Rio er de gæster hos DIF. Det er inden for reglerne, vurderer eksperter.

OL er dansk eliteidræts store flagskib, og de politikere, der er med til at sætte rammerne for eliteidrætten skal have lov at se resultaterne af atleternes anstrengelser.

På den baggrund har Danmarks Idrætsforbund (DIF) inviteret repræsentanter fra samtlige Folketingets partier til at overvære OL i Rio som forbundets gæster.

Betingelserne er, at partierne selv betaler politikernes flybilletter, mens DIF som vært betaler hotelophold og billetter til sportsbegivenheder.

En af de politikere, der har takket ja til DIF's invitation, er den radikale partileder, Morten Østergaard.

Han har både oplevet åbningsceremonien og set cykelrytteren Jakob Fuglsang køre den første danske medalje ved dette års lege hjem. Østergaard understreger, at hans besøg i Rio har et fagligt formål.

- Det er en stor idrætspolitisk begivenhed, siger han.

- Og det er også en lejlighed til at tale med danske idrætspolitikere og repræsentanter for specialforbund, som jeg ikke møder i det daglige.

Ifølge de eksperter, Ritzau har talt med, er det inden for reglerne, at DIF betaler for politikernes ophold i Rio.

- Det er ikke specielt usædvanligt. Der er masser af eksempler, hvor politikere er inviteret ud i en del af samfundet.

- Og man vil også gerne have, at politikerne ved, hvad der foregår, siger Peter Munk Christiansen, der er professor i Statskundskab ved Aarhus Universitet.

Morten Mølholm Hansen, der er direktør for DIF, forklarer, at organisationen ikke har noget specifikt formål med at invitere politikerne til OL.

- Her kan vi vise, hvad vi har brugt de sidste fire år på at øve os på. Og det vil vi selvfølgelig gerne vise frem, forklarer Morten Mølholm Hansen.

DIF bruger i alt cirka 18,5 millioner kroner på OL i Rio.

Organisationen har ikke noget tal for, hvor meget de politiske gæster koster, men Morten Mølholm Hansen anslår, at hoteludgifterne er cirka 10.000 kroner per politiker. Dertil kommer billetter til de enkelte sportsarrangementer.

I alt har syv politikere takket ja til DIF's invitation. Ud over Morten Østergaard er det Søren Pape Poulsen og Brian Mikkelsen fra Konservative, Anders Samuelsen og Leif Mikkelsen fra Liberal Alliance samt Mogens Jensen og Henrik Sass Larsen fra Socialdemokraterne.

Derudover er en række ministre i Rio i embeds medfør.