Popprinsen Bieber faldt og rejste sig igen – med Jesus i hånden

Justin Bieber afviste i en tidlig alder Jesus, men har i dag genfundet troen. Det har reddet hans liv og genoprettet hans ellers noget blakkede ry

Justin Bieber har genfundet troen efter som teenager at have taget afstand fra sin kristne opdragelse. ”Der var så mange mærkelige kristne omkring mig,” husker han om sin barndom.
Justin Bieber har genfundet troen efter som teenager at have taget afstand fra sin kristne opdragelse. ”Der var så mange mærkelige kristne omkring mig,” husker han om sin barndom. . Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix.

Justin Bieber ser ned, da han med en lav og hæs stemme siger:

”Jeg tror ikke, jeg ville være i live. Det var mørkt. Meget mørkt.”

Han retter hovedet op og fortsætter:

”Så jeg er virkelig glad for at have indflydelser i mit liv, der gav mig et nyt forhold til Jesus”.

Den amerikanske popstjerne er blevet reddet af Gud og Jesus. Troen har fået ham ud af et mørke med psykisk sygdom, stoffer, alkohol og kærlighedsløs sex. Det fortalte han i et interview, som Bieber selv har lagt ud på sin Youtube-kanal for fem måneder siden. Men det er ikke alle, der køber stjernens genfundne tro. Kritikere mener nemlig, at det ikke så meget er popstjernens sjæl, som hans image, der er blevet reddet.

For at få hoved og hale i den flødesyngende popstjernes forhold til Gud, må vi tilbage til der, hvor det begyndte.

I 1994 blev Justin Drew Bieber født. Faderen var hurtigt ude af billedet, så han voksede op i Ontario i Canada med sin mor, Pattie Malette, og bedsteforældrene omkring sig. Familien kom i den lokale evangelikale kirke, så Gud og Jesus var en nærværende del af opvæksten, men som teenager vendte Bieber ryggen til troen.

”Min mor opdragede mig som kristen. Men der var bare så mange mærkelige kristne omkring os. Folk, der sagde en ting, men som så gjorde noget andet. Så jeg gad ikke være kristen,” fortalte han i 2018 i det amerikansk radioprogram Zach Sang Show.

Mens Justin Bieber i de tidlige teenageår tvivlede på de kristne, han så omkring sig, begyndte han at synge coverversioner af kendte R&B-numre. Moderen filmede ham og lagde videoerne på Youtube, hvor han blev et fænomen. I 2007 blev han opdaget, som 13-årig. Biebers mor var først tilbageholdende, skrev avisen The New York Times i 2009, for hiphop-agenten Scooter Braun, der ville have hendes søn med på en plade, var jøde.

”Gud, du burde sende mig en kristen mand, et kristent pladeselskab,” har hun fortalt, at hun tænkte.

Men nogle ældre medlemmer af moderens kirke overtalte hende, og så blev Justin Bieber skudt af sted mod stjernerne.

To år efter kom det helt store verdenshit ”Baby”. Bieber blev med ét en international popstjerne, der lignede naboens dreng og med sin lyse stemme sang om kærlighed. Sangene handlede hverken om Gud eller Jesus, men om uskyldig kærlighed og var lette og luftige som candyfloss. Millioner af børn og unge blev fans og kaldte sig ”beliebers”.

Over de næste år gik Justin Biebers stemme i overgang og skægget, der i dag er en fast del af hans look, begyndte at gro. Imens udgav han tre albums, spillede over 500 koncerter, medvirkede i et hav af tv-shows og blev udnævnt til en af de bedst betalte stjerner under 30 år i hele verden. Men hans image som den søde dreng begyndte at slå revner.

I 2014 blev han både arresteret for at køre påvirket af cannabis og Xanax, anklaget for vandalisme og arresteret for overfald og farlig kørsel. Hans misbrug var blevet så intenst, at hans sikkerhedsvagter kom ind på hans værelse hver nat for at tjekke hans puls, og hver eneste morgen begyndte han med at ”poppe piller” og ryge marihuana, har han senere udtalt.

I stedet for at tjekke ind på et rehabiliteringscenter, flyttede Bieber ind hos ”rockstjerne-præsten” Carl Lentz i New York, som han lærte at kende i 2009. Lentz er pastor i megakirken Hillsong og kendt for at være åndelig vejleder for popsangere og filmstjerner.

”Jeg boede hos en præst i New York. Det var ubehageligt for mig, for jeg følte ikke, at jeg var god nok til at være omkring de her mennesker. De var såkaldt perfekte. Men de er anderledes end de fleste kristne. For de fleste vil sige – jeg gør det her, så Gud kan elske mig. Men det er ikke sådan, Gud er, lærte jeg. Han elsker dig lige meget, hvad du gør.”

Så med en følelse af, at Gud elskede ham, selvom han var havnet på den forkerte side af loven, havde taget stoffer og havde haft, hvad han selv kaldte ”et problem med sex”, gik Bieber ud i showbusiness igen.

Siden da har det set ud til, at kristendommen er blevet hans moralske og åndelige pejlemærke. Han har fortalt, at han var i cølibat i et år, inden han giftede sig med sin modelhustru Hailey Bieber, der også er tilknyttet Hillsong-kirken. Han går til gudstjeneste om søndagen, beder til Gud for, at hans følgere på det sociale medie Instagram bevarer håbet under coronakrisen, og mener, at hvis ikke det var for Jesus, så ville han ikke være her i dag.

Biebers musik er dog stadig hitlistepop. Han er ikke som andre kunstnere, der er blevet kristne, gået over i gospel eller rendyrket Jesus-anråbende pop. Alligevel sniger der sig referencer til hans nyfundne tro ind på det nyeste album ”Changes”, som han udgav i år. Til sidst i titelnummeret, lyder det:

”Mennesker ændrer sig, omstændigheder ændrer sig, men Gud vil altid være den samme.”

Ifølge religionsskribent på det amerikanske netmedie Vox, Tara Isabella Burton, handler Biebers genfundne tro også om hans image:

”De to ting kan man ikke adskille,” skriver hun, og tilføjer at han har fået et nyt omdømme som en ”familiemand”, men at han samtidig ikke overgør det (efter amerikanske standarder), så han stadig appellerer til fans, der ikke er religiøse, og som gerne vil se sig selv som objektet for Biebers kærlighedssange.

”Han er en ufarlig og kær kristen, men han er ikke for kristen. Bieber undlader at synge de allermest eksplicit kristne sætninger, når han synger kristne sange. Det efterlader en dobbelthed, så hans fans kan tolke det som kærlighed til Jesus eller romantisk kærlighed,” skriver hun.