Populære svenske børnebøger anklages for stereotyp raceskildring

Jan Lööfs børnebøger skal redigeres efter kritik for at være fordomsfulde. Minister forsvarer forfatteren og angriber censur

Svenske Jan Lööf må nu redigere i flere af sine bøger med karikerede tegninger af en gadesælger ved navn Abdullah og sørøveren Omar fra "Morfar er sørøver". Hans forlag frygter vrede reaktioner fra læsere.
Svenske Jan Lööf må nu redigere i flere af sine bøger med karikerede tegninger af en gadesælger ved navn Abdullah og sørøveren Omar fra "Morfar er sørøver". Hans forlag frygter vrede reaktioner fra læsere. . Foto: Bonnier Carlsen.

Endnu engang er fortidens fremstillinger af race og kultur til diskussion i Sverige. Tidligere er de ikoniske Pippi Langstrømpe-film og Tintin-bøger blevet beskyldt for racisme, og nu er også Jan Lööfs storsælgende bøger kommer i vælten.

Ifølge Dagens Nyheter har forlaget Bonnier Carlsen stillet Jan Lööf et ultimatum om, at to af hans bøger skal redigeres på ny, hvis forlaget skal fortsætte med at trykke dem.

”Min morfar er sørøver” fra 1966 møder kritik for karikerede skildringer af sørøveren Omar og gadesælgeren Abdullah, mens ”Fang Fabian” fra 1997 gør det for illustrationer af sorte jazzmusikere. Begge bøger er oversat til dansk og en række andre sprog.

Lööf fortæller til Dagens Nyheter, at han modvilligt har accepteret kravet.

”Jeg kan forstå, at forlaget bekymrer sig meget for debatten på de sociale medier. Møder de den mindste kritik, retter de ind,” siger han.

Litterær chef hos Bonnier Carlsen, Eva Dahlin, fortæller til den svenske avis, at de forgående diskussioner om børnebøger har påvirket beslutningen. Hun forklarer, at man tidligere har fokuseret meget på køn, men at forlaget i dag er blevet mere opmærksom på race, efter den store diskussion.

”Der er ingen tvivl om, at stormvejret har haft en indflydelse. Det har været nogle svære debatter, men for os har det været nyttigt. Vi er mange kvinder på redaktionen, og derfor har vores rygmarvsrefleks måske været lidt mere klar, når det har handlet om ligestilling end om disse spørgsmål,” siger hun.

Sveriges socialdemokratiske gymnasie- og uddannelsesminister, Aida Hadzialic, er ikke enig. Hun har tidligere markeret sig som modstander af venstrefløjens debat om kultur og hudfarve og kritiseret eliten for at stirre sig blinde på tegneseriers fremstilling af race.

”Hvis jeg havde børn, ville jeg læse højt af Jan Lööfs bøger. Vi skal lære af vores historie, ikke censurere den,” skriver hun på Twitter.