Prins Ulrik vender hjem til Danmark

Dansk studerende fandt portræt af Christian IV's søn hos engelsk kunsthandler. Nu kommer den lille prins Ulrik hjem til Rosenborg

Den lille prins Ulrik holder en hyacint i hånden. I 1615 var hyacinter sjældne og dyre, men berømmede for deres duft. Hunden er en sjælden kinesisk race, som skal understrege drengens sociale status.Foto: The Weiss Gallery
Den lille prins Ulrik holder en hyacint i hånden. I 1615 var hyacinter sjældne og dyre, men berømmede for deres duft. Hunden er en sjælden kinesisk race, som skal understrege drengens sociale status.Foto: The Weiss Gallery .

Mangen en god historie starter med et tilfælde. Det gælder også historien om et maleri af prins Ulrik af Danmark, som i disse dage er på vej til Rosenborg Slot.

I sommeren for to år siden var den dengang 30-årige studerende Martin Guise i London for at pleje sin interesse for kunst og antikviteter. Vejen faldt forbi det lille eksklusive The Weiss Gallery i Londons St. James-kvarter. En kunsthandel med ekspertise i de gamle nordeuropæiske portrætmalere. Da han forlader forretningen, får han et katalog med.

"Samme aften ligger jeg på mit hotelværelse og bladrer i kataloget. Og bang, så ser jeg maleriet. Jeg har altid interesseret mig for Christian IV og bliver helt euforisk ved tanken om, at billedet skal tilbage til Danmark. Jeg tog straks ind forbi galleriet næste dag, hvor de så på mig, som om jeg var bindegal," fortæller Martin Guise.

Billedet er et over en meter højt portræt af den lille prins Ulrik, som er omkring fem år, da han blev portrætteret af den flamske maler Jacob van Doort, der var hofmaler hos kong Christian IV. Kongen fik over 20 børn, men den lille prins var den tredje og yngste ægte kongelige søn fra ægteskabet med dronning Anna Cathrine.

Martin Guise studerede markedsføring i København, og opildnet af nationalånden gjorde han det til sit projekt at bringe billedet tilbage til Danmark. Han kontaktede først Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, men fik aldrig noget svar. Men der var en anderledes interesse på Rosenborg Slot, som rummer de danske kongers kronologiske samlinger.

For Martin Guise udløste det et ulønnet praktikophold, hvor han som en del af sin uddannelse fik ansvaret for projektbeskrivelse og forhandlingerne med The Weiss Gallery.

Sagerne tager fart den 22. juni i år, hvor han modtager en e-mail om, at galleriet har modtaget et bud fra en privat køber. Det udløser et møde med direktøren på Rosenborg Slot og hasteansøgninger til en række fonde. Og allerede næste dag meddeler Augustinus Fonden, at de er klar til at betale prisen på 1,7 millioner kroner.

"Jeg er halvt engelsk og gik ned i den engelske St. Albans Kirke ved Frihedsmuseet og lagde alt i Guds hænder," beretter Martin Guise.

Museumsdirektør og kammerherre Niels-Knud Liebgott beskriver maleriet som et vigtigt værk for samlingen på Rosenborg Slot.

"Vi kendte godt til eksistensen af maleriet, og det er også gengivet i Steffen Heibergs bog om Christian IV. Men vi havde ikke selv gjort noget for at opspore det," forklarer Niels-Knud Liebgott.

Men fordi en ihærdig Martin Guise kom om bord, vil maleriet ankomme til Rosenborg inden for den kommende uge. Offentligheden må dog vente til september med at se prins Ulrik på Rosenborg. Det var netop her, at Jacob van Doort malede den unge prins i 1615 eller 1616. Den lille dreng er iført en rød- og guldbroderet kjole med en stivet hvid kniplingskrave.

"Det ligner pigetøj, men sådan klædte man drenge dengang," forklarer museumsdirektøren, som ser for sig, hvordan Jacob van Doort har haft sin gang på Rosenborg.

"Han var en af de bedste portrætmalere og har malet flere portrætter af Christian IV, og vi har også flere portrætmedaljoner fra hans hånd," pointerer Niels-Knud Liebgott.

Siden maleriet blev til for snart 400 år siden, har det blandt andet været ejet af portugisiske Contasse da Foz og private samlere i Paris og London, før den hidtidige ejer besluttede at sælge og dermed bane vejen for, at prins Ulrik nu kommer hjem til Rosenborg.

norum@kristeligt-dagblad.dk