Britisk forfatter i MeToo-storm: ”Man skal udvise lidt skepsis, når hele pøblen hyler i samlet kor”

Den 69-årige forfatter Ian McEwan talte om anklagerne om seksuelle overgreb begået af Harvey Weinstein i et interview, og hans udtalelser er af nogle blevet opfattet som et forsvar for den amerikanske filmproducer

”Det hele virker på mig som lidt af et cirkus. Der er alle sagerne i medierne, som vi selv skal gennemskue. Men vi ved faktisk ikke, hvad der er sket," lyder det fra britiske Ian McEwan om anklagerne mod den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein.
”Det hele virker på mig som lidt af et cirkus. Der er alle sagerne i medierne, som vi selv skal gennemskue. Men vi ved faktisk ikke, hvad der er sket," lyder det fra britiske Ian McEwan om anklagerne mod den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein. Foto: Joel Ryan/Ritzau Scanpix.

Den prisbelønnede og yderst respekterede britiske forfatter Ian McEwan har stukket hovedet ind i løvens mund med kommentarer, som bliver udlagt som et forsvar for Harvey Weinstein. Ian McEwan nægter at følge, hvad han kalder folkedomstolen, hvilket omgående har udløst kritik.

Den 69-årige forfatter talte om anklagerne om seksuelle overgreb begået af Harvey Weinstein i et interview med BBC Radio 4 i tirsdags.

”Det hele virker på mig som lidt af et cirkus. Der er alle sagerne i medierne, som vi selv skal gennemskue. Men vi ved faktisk ikke, hvad der er sket. Det ser ud til, at han er et moralsk monster, som nu har fået sin bekomst. Men jeg opfordrer altid mig selv til at udvise lidt skepsis, når hele pøblen hyler i samlet kor, så jeg vil ikke komme med en dom, før jeg har hørt argumenterne i en retssal,” sagde Ian McEwan.

Selvom det kun var ét spørgsmål i et større interview i forbindelse med filmatiseringen af bogen ”Ved Chesil Beach”, så er det i seriøse britiske medier udlagt, som om McEwan forsvarer Weinstein, og han bliver beskyldt for at marginalisere de kvinder, der anklager filmproducenten for seksuelle overgreb.

”Jeg er sygeligt træt af disse litteraturens såkaldte store mænd, som bliver fremhævet som store offentlige tænkere, men som ikke er helt så interessante, som de selv tror. Han ser det, at mange kvinder siger det samme, som en pøbel, selvom der rent faktisk er beviser på kriminelle handlinger,” siger forfatteren Catherine Mayer til avisen The Times. Hun er tillige medstifter af kvindepartiet Women’s Equality Party.

Tilsvarende toner kommer fra forfatteren Stella Duffy.

”Det er dybt foruroligende at høre McEwan sammenligne kvinder, der beskylder Weinstein for krænkelser, for at have en pøbelmentalitet, at hele MeToo-bevægelsen er en pøbel,” lyder hendes kritik ifølge The Independent.

Efter lang tid i mediestormen blev Weinstein i fredags fremstillet for en dommer i New York. Han er anklaget for voldtægt og seksuelle overgreb, men blev løsladt mod en kaution på én million dollar svarende til 6,4 millioner kroner.