Prisvinder kaldte Frederiksen for racist

Mette Frederiksen kom til magten ved racistisk sprogbrug, lød det fra modtageren af fornem litteraturpris. Forargelse hos S og DF, men støtte fra forfattere.

Forfatteren Jonas Eika løb med en del opmærksomhed, da han i sin takketale efter at have modtaget Nordisk Råds Litteraturpris skosede blandt andre den danske regering for den førte politik på udlændingeområdet.
Forfatteren Jonas Eika løb med en del opmærksomhed, da han i sin takketale efter at have modtaget Nordisk Råds Litteraturpris skosede blandt andre den danske regering for den førte politik på udlændingeområdet. Foto: 10060 Henrik Montgomery/Tt/Ritzau Scanpix.

Var 28-årige Jonas Eika indtil tirsdag ukendt i den brede befolkning, lykkedes det ham på bare et døgn at erobre tv-skærme og hjemmesider.

Den gode stemning blev brudt, da den danske forfatter tirsdag modtog Nordisk Råds prestigefyldte litteraturpris i Stockholm.

Forrest i salen i Konserthuset sad statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med Sveriges statsminister, Stefan Löfven.

Mette Frederiksen var tilsyneladende uforberedt, da Jonas Eika brugte sin takketale til et voldsomt angreb på hende og hendes ministerkolleger i de andre nordiske lande.

Prisvinderen beskyldte Frederiksen og regeringen for at være "kommet til magten ved at overtage den forrige regerings racistiske sprog og politikker".

- Mette Frederiksen, som kalder sig for børnenes statsminister, men fører en udlændingepolitik, der splitter familier ad, gør dem fattige og udsætter både børn og voksne for en langsom, nedbrydende vold i landets såkaldte udrejsecentre, lød Eikas bandbulle.

Mette Frederiksen og Löfven sad ifølge TV2 som forstenede på forreste række og klappede ikke ad talen.

Onsdag i Stockholm kommenterede Mette Frederiksen så kritikken.

- Jeg er helt uenig i karakteristikken af både Danmark og de øvrige nordiske lande. Jeg kommer ikke til at gå ind i en polemik med en prisvinder ved en i øvrigt festlig og rigtig god aften, sagde hun.

- Der er ytringsfrihed, man må sige, hvad man vil. Jeg er uenig, men jeg glæder mig over, at Danmark vandt to priser i går. Det viser noget om, hvad vi kan, både i Norden og herhjemme, sagde statsministeren.

Hun kaldte kritikken "et politisk indlæg".

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Rasmus Stoklund, er stærkt fortørnet over Eika, lod han forstå på Twitter.

- Pinligt, at denne prisvindende forfatterklovn bruger sin takketale på at anklage statsministeren for at være racist. Han opnår alene at devaluere begrebet og håne millioner af mennesker, der har været udsat for racisme, skrev S-ordføreren.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, var som Rasmus Stoklund bidsk i sin kritik.

- I stedet for at glæde sig over, at han har fået tildelt en meget dyr pris som anerkendelse for sit arbejde, så udnytter han scenen og opmærksomheden til at udspy sin galde over den førte udlændingepolitik i Danmark, sagde Pia Kjærsgaard.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, har dog forståelse for Jonas Eikas frustration.

- Jeg ville nok have udtrykt mig lidt anderledes, men pointen er den samme, nemlig at vi har en forpligtelse over for børnene i Sjælsmark og alle, der er i en tilsvarende situation, og også en dansk tradition for at tage hånd om det, sagde Østergaard.

Støtte fik Eika også fra Dansk Forfatterforenings formand, Morten Visby.

Det er 100 procent i orden, at Jonas Eika brugte sin tale på kritik af regeringen. Og det er dybt problematisk, at politikere finder anledning til at kritisere, at han rejser kritikken, siger Visby.

- Det er helt okay at bruge den platform til det, og jeg synes faktisk, at det er dybt foruroligende, at det overhovedet skal være et spørgsmål, om han har lov til det eller ej.

Ritzau har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jonas Eike.

/ritzau/