Filmanmelder: Kan man leve et ærligt liv i en korrupt verden?

Dybt interessant iransk film er en eksistentiel brydekamp med personlig moral og en universel udforskning af fællesskabers farlige strukturer

Den unge familiefader Reza (Reza Akhlaghirad) har forladt Teheran med sin hustru Hadis (Soudabeh Beizaee). Han tror på retfærdighed og retskaffenhed, selvom han burde have mistet troen.
Den unge familiefader Reza (Reza Akhlaghirad) har forladt Teheran med sin hustru Hadis (Soudabeh Beizaee). Han tror på retfærdighed og retskaffenhed, selvom han burde have mistet troen. . Foto: Kino.

”A Man of Integrity” er en moderne Job-fortælling om menneskelig afmagt. Men i det moderne Iran skriger Job-figuren Reza (Reza Akhlaghirad) ikke sin smerte op mod skaberen. Han hvisker afmægtigt for sig selv i en hule i bjergene. For i et korrupt regime nytter det ikke at råbe op. Her må man enten betale eller tie. Undertrykke eller være undertrykt. Så Reza tier som det eneste ærlige menneske. Mens Mohammad Rasoulof kraftfuldt og ukunstlet spørger, om et enkelt menneskes moral kan overleve i et skruppelløst fællesskab?

Den iranske filminstruktør Mohammad Rasoulof har tidligere siddet i fængsel for landsskadelig virksomhed. Men alligevel leverer han med ”A Man of Integrity” (En mand af integritet) en kunstnerisk formuleret sylespids kritik af et regime. Og en både kras karakteristik og dyb forståelse af et folk, der lever i afmagt.

For kan man leve et ærligt liv i en korrupt verden? Kan man gå igennem prøvelser uden at forsage sin tro på retsindighed? Den unge familiefader Reza tror på retfærdighed og retskaffenhed, selvom han burde have mistet troen. Han har forladt Teheran med sin hustru Hadis (Soudabeh Beizaee) efter at være lyst i band på universitetet. Nu forsøger han sig som fiskeavler i det nordlige Iran. Men Firmaet, staten i mikrokosmos, lader ikke en mand passe sig selv og sin familie. Så da Reza bliver angrebet af sin aggressive nabo, er det Reza, der bliver fængslet.

For Reza vil ikke betale, hvad det koster at gå fri. Reza vil ikke smøre systemet. Selv efter alle hans fisk er blevet forgiftet, tror Reza på retfærdighed og retskaffenhed. Hustruen Hadis ser hans ærlighed som en svaghed i stedet for en styrke, for også hun vil overleve. ”Du bliver nødt til at gøre som de andre,” siger hun. Så også Reza bøjer sig for den sandhed, der trykker hele filmen: I Iran er du enten undertrykker eller undertrykt.

Mohammad Rasoulofs instruktion følger den mellemøstlige tradition og er både tung og naturalistisk. Og ”A Man of Integrity” er nærmest dogmeagtig enkel, ikke gammeldags, men med alt unødigt fedt skåret fra. Ingen underlægningsmusik, ingen droner. Sexscener er et hovedtørklæde, som vi aner bliver taget af i udkanten af kameraets vinkling. For så dybt et eksistentielt drama har ikke brug for dramatiske virkemidler.

Reza forsøger gang på gang at overbevise sig selv og verden om, at en enkelt mand kan kæmpe mod et system af tvang. Men korruptionens lange arme fanger også Reza, så da prøvelserne presser sig ned over ham, hans fiskefarm og familie, søger han tilflugt i de afsides bjerge. I en underjordisk hule med varme kilder vasker Reza sig mekanisk som efter en eksistentiel voldtægt.

”A Man of Integrity” er en tung film mættet med grandiose temaer, men med en produktionsmæssig lethed. En personlig etisk udforskning af et samfund i moralsk forfald.