Professor får Blixenprisen for kritisk bog om vores forhold til skærme

Bent Meier Sørensen har modtaget Blixenprisen for sin bog "Skærmens magi," der kaster et kritisk lys over techgiganterne og den måde, mennesker sømløst gror sammen med skærme

Nye teknologier resulterer ofte i kamp mellem gamle verdenssyn og nye, og resultatet af denne kamp er sjældent afbalanceret, mener Bent Meier Sørensen, professor mso. ved CBS, som har fået Blixenprisen for bogen "Skærmens magi"
Nye teknologier resulterer ofte i kamp mellem gamle verdenssyn og nye, og resultatet af denne kamp er sjældent afbalanceret, mener Bent Meier Sørensen, professor mso. ved CBS, som har fået Blixenprisen for bogen "Skærmens magi". Foto: Leif Tuxen.

Har man én gang forsøgt at tage en skærm fra en femårig dreng, der er godt i gang med at spille Minecraft, behøver man ikke at læse en hel bog om, at skærme er magiske. Det er åbenlyst.

Hvad der er mindre åbenlyst, er sammenhængen mellem denne magi og det verdenssyn skærmenes skabere, techgiganterne, udbreder.

Vi må holde op med at tro på, at teknologien alene tjener os godt.

Det er et af hovedbudskaberne i bogen ”Skærmens magi,” som professor Bent Meier Sørensen fredag den 24. maj 2019 blev hyldet for på Folketeatret i København, hvor han modtog Blixenprisen for ”Årets litterære fagudgivelse”.

Bogen er udgivet på Kristeligt Dagblads Forlag sidste år og blev af juryen fremhævet for sin originale kritik af techgiganternes dominans samt sit sprudlende, engagerende sprog.

Læs et kapitel fra bogen her.

“Det er fantastisk, at prisen giver et universitetsmenneske som mig mulighed for at nå ud med mit budskab til en bred gruppe af befolkningen. Anerkendelsen er et vigtigt signal om, at indholdet er relevant,” siger Bent Meier Sørensen, der er professor mso. ved Copenhagen Business School.

Og det er et både et kritisk og gunstigt tidspunkt, at budskabet kommer bredt ud, mener professoren. En debatbog skal nemlig ramme modtageren på det rigtige tidspunkt. Og det har den gjort. For der er ved at ske en udvikling i samfundet, en slags folkebevægelse, hvor stadig flere ser på teknologiens udvikling med kritiske briller, mener han:

“Teknologien har længe haft en selvfølgelighed over sig som noget entydigt positivt. Det argument er ikke godt nok længere. Teknologi skal hjælpe os og gøre os stærkere, og hvis ikke, skal vi omgå den med stor varsomhed, ligesom man skal med alt andet, der har noget magisk og forførende over sig: alkohol og sex for eksempel.”

Bent Meier Sørensen har tidligere forklaret om målet med bogen, at han ønsker det magiske syn på skærmene aflyst af et pragmatisk, hvilket kræver oplysning.

“Tech-guruernes filosofi er, at mennesker skal gro sømløst sammen med teknologien, og vi har skabt en fiktion om, at man lever et privat og nærmest sakralt liv med sin skærm,” sagde han i et stort interview i Kristeligt Dagblad i forbindelse med bogens udgivelse.

”I stedet for at tro på Vor Herre, så sætter vi noget, som kan sammenlignes med buddhismens bedemølle, i gang og gennemfører nærmest sakrale ritualer med skærmen, fordi vi har uddelegeret vores handlekraft til teknologien. Vi fortæller eksempelvis folk, at vi kan lide dem ved at give dem likes, og vi griner af en vits ved at forsyne den med en smiley.”

Bogen skal med hans ord bidrage til en mere ligelig kamp mellem den gamle verdens livsholdning og techguruernes forestilling om det fantastiske liv, der kommer med den nye gadget, de lige har opfundet.

Og det er det arbejde, Bent Meier Sørensen nu anerkendes for med prisen.

Blixenprisen hylder de største litterære præstationer i Danmark. Bag prisen står Dansk Forfatterforening og Danske skønlitterære Forfattere i samarbejde med store dele af den danske bogbranche, og formålet med prisen er at skabe et fællesskab forankret i litteraturen og at hylde hele den branche, der arbejder for at berige os med litterære oplevelser inden for alle genrer.

Læs anmeldelse af bogen her.

Kristeligt Dagblads forlagschef Pernille Follmann Ballebye siger, at vi har hårdt brug for den originale, velskrevne og velredigerede faglitteratur i vor tid. Og det kendetegner foruden Bent Meier Sørensen også de to andre nominerede i kategorien, Birgitte Possing og Peter Duedahl.

“Alle tre tager den opgave fornemt på sig i deres virke som forskere, forfattere og formidlere,” siger Pernille Follmann Ballebye.

Om Bent Meier Sørensen siger hun, at han både kan ræsonnere og debattere. Og sprogligt har han et stort vingefang - han kan sin litteratur, filosofi og salmedigtning.

“Hans kritik af hovedløs digitalisering og techgiganternes dominans udspringer af et dybfølt ønske om at forsvare dyder som dannelse, viden, kunnen og eftertænksomhed. Det er Bents fortjeneste at have bragt diskussionen om vores overforbrug af teknologi til et niveau, hvor det handler om langt mere end blot at lære at slukke for skærmen. Det handler simpelthen om at forsvare vores civilisation,” siger den stolte forlagschef.

Se alle prismodtagerne til Blixenprisen 2019 herunder:

  • Årets skønlitterære udgivelse: ”Efter solen” af Jonas Eika
  • Årets faglitterære udgivelse: ”Skærmens magi” af Bent Meier Sørensen
  • I kategorien for Årets litterære talent: Pernille Abd-el Dayem for ”June”
  • Årets redaktør: Arild Batzer (Batzer & Co)
  • Årets indsats for litteraturformidling: Litteraturkonsulent Anne-Marie Donslund for Odsherred Litteratur- og Læsefestival
  • Årets lydbog: Camilla Lau for oplæsning af ”Ramt af dig”
  • Årets børneudgivelse: ”Bezunk og egernet” af Tina Sakura Bestle og Teddy Kristiansen
  • Årets young adult-udgivelse: ”Papirbryllup” af Laura Ringo
  • Årets boghandler: Clea Bautista, souschef hos Arnold Busck Købmagergade
  • Dansk Forfatterforenings H.C. Andersen Legat: Knud Romer
  • Kjeld Elfelts Mindelegat: Julianna Wammen