Professor solgte uerstattelige bibeltekster til bibelmuseum

En Oxford-professor beskyldes for at have misbrugt sin adgang til en unik samling af papyrustekster, hvorfra han solgte bibelfragmenter til en evangelikal milliardær

En ledende egyptolog fra universitetet i Oxford i Storbritannien har givetvis misbrugt sin adgang til et uerstatteligt arkiv af tidlige bibeltekster og solgt dem videre. På billedet er det Oxyrhynchus papyri 209, der er en tidlig kopi på græsk af det nye Det Nye Testamente.
En ledende egyptolog fra universitetet i Oxford i Storbritannien har givetvis misbrugt sin adgang til et uerstatteligt arkiv af tidlige bibeltekster og solgt dem videre. På billedet er det Oxyrhynchus papyri 209, der er en tidlig kopi på græsk af det nye Det Nye Testamente. . Foto: Wikimedia Commons.

En ledende egyptolog fra universitetet i Oxford i Storbritannien er under beskyldning for at have solgt fragmenter af tidlige bibeler fra et enestående egyptisk arkæologisk fund. Mindst 13 uerstattelige tekster tilhørende Egypt Exploration Society ved universitetet er endt på bibelmuseet Museum of the Bible i Washington D.C., USA.

Den anklagede professor er tidligere redaktør af den egyptiske samling, hvor han havde ubegrænset adgang til papyrusdokumenterne i den såkaldte Oxyrhynchus-samling – opkaldt efter stedet i Egypten, hvor de blev fundet i 1890 af to britiske opdagelsesrejsende.

Samlingen består af over en halv million papyrusfragmenter, som spænder over tiden fra tre århundreder f.Kr. til år 700 e.Kr.. Teksterne er blandt andet på græsk, tidlig egyptisk, koptisk, latin, arabisk og hebræisk og er overvejende dagligdagsdokumenter som indkøbslister og skattepapirer. Men der er også dele af Bibelen.

Tilbage i 2010 solgte professoren ifølge avisen The Guardian ad to omgange fragmenterne, som er tekster på græsk fra Første Mosebog, Anden Mosebog, Femte Mosebog, Salmernes Bog, Paulus’ Brev til Romerne og Paulus’ Første Brev til Korintherne. Køberen var den amerikanske evangelikale forretningsmand og milliardær Steve Green, som har tjent sine penge på hobbybutikkerne Hobby Lobby. For to år siden åbnede han bibelmuseet i Washington D.C., som har kostet op imod 500 millioner dollars, og det er dér, bibelfragmenterne er nu.

Museet har nu lovet at levere fragmenterne tilbage, hvis de er blevet fjernet fra samlingen på ulovlig vis.

Det er ikke første gang i sin korte levetid, at museet er ramt af skandaler. I åbningsåret kom det også frem, at museet var nødt til at give afkald på tusinder af genstande, fordi de var smuglergods.

Oxford-professoren, der er en af verdens ledende eksperter i papyrusforskning og græsk litteratur, har tidligere nægtet at have solgt dokumenter fra universitetets samling, og han har ikke kommenteret de seneste oplysninger. Men tilbage i 2016 blev han frataget rollen som ledende redaktør i forskningen i Oxyrhynchus-samlingen af det egyptiske forskningssamfund, og i juni i år blev han forment adgang til samlingen.

En talsmand for universitet i Oxford siger til nyhedsstationen BBC, at universitetet nu har igangsat en undersøgelse af sagen.