Forlag trækker sig fra Bogforum 2020

Gyldendal, Politikens Forlag og flere andre forlag har meddelt, at Bogforum 2020 bliver uden deres tilstedeværelse på grund af de mange corona-forholdsregler. Arrangør er skuffet og kalder reaktionen for forhastet

Forlag tvivler på, at man kan sikre den gode oplevelse for publikum og samtidig overholde corona-forholdsregler.
Forlag tvivler på, at man kan sikre den gode oplevelse for publikum og samtidig overholde corona-forholdsregler. . Foto: Jeppe Bjoern Vejloe/Jeppe Vejlø/Ritzau Scanpix.

I et mere normalt år havde Bogforum 2020 tiltrukket alt, hvad der kan krybe og gå i den danske bogbranche. Men heller ikke landets største litteraturbegivenhed bliver i år, som den plejer. I hvert fald bliver der betydeligt færre stande, der skal presses ind i Bella Center, når bogmessen løber af stablen den sidste weekend i oktober.

Fredag meldte Gyldendal, Politikens Forlag, Gutkind og Modtryk, at de trækker sig fra årets Bogforum. Efterfølgende har også People’s Press og Syddansk Universitetsforlag til Mediawatch bebudet, at de følger trop. De mange afbud fra landets prominente forlag bunder i de corona-relaterede forholdsregler, der, som den nuværende situationen dikterer, bliver en del af Bogforum 2020. I en mail til forlagets forfattere, som mediet Kulturmonitor bringer, uddyber Politikens Forlag afbuddet.

”Der er blandt andet meget ringe muligheder for et baglokale at samles i, I må kun være på messen i begrænsede tidsrum, man skal undgå at tiltrække ’crowds’ – lidt svært med signeringer og optrædener, ingen messetilbud – og stærkt begrænset mulighed for besøgende på standen,” skriver forlagets direktør Lene Juul blandt andet.

Forlaget kan ikke se, hvordan retningslinjerne skal overholdes, samtidigt med at man tvivler på, at man kan sikre en god publikumsoplevelse, skriver hun.

Hos Bogforum er man både skuffet og uforstående over forlagenes afbud. Det fortæller Allan L. Agerholm, administrerende direktør for BC Hospitality Group, som står bag bogmessen, til Kulturmonitor.

”Vi er overraskede over forlagenes udmelding i medierne. Ikke mindst i lyset af, at vi – som vi ser det – har haft en positiv og konstruktiv dialog med forlagsbranchen. Vi er fra branchens side blevet mødt af et udpræget ønske om at gennemføre Bogforum 2020, hvis det på nogen måde er forsvarligt,” siger Allan L. Agerholm.

Forholdsreglerne, man er kommet frem til i samarbejde med relevante myndigheder, blev meldt ud onsdags. De indbefatter at kontrollere publikumsmængden med forsalg og timeslots, brede Bogforum 2020 over et større areal end vanligt og lave arrangementer med et siddende publikum frem for et stående.

Allan L. Agerholm anfører, at man skal have in mente, at der fortsat er over fire måneder til Bogforum. Derfor kan situationen ændre sig så meget, at mange af forholdsreglerne kan vise sig ikke-nødvendige, hvorfor han beskriver forlagenes reaktioner som både overdrevne og forhastede.

Til spørgsmålet om, hvorvidt at forlagenes afbud kan tvinge Bogforum 2020 til aflysning, svarer Allan L. Agerholm til Kulturmonitor:

”Det er klart, at den brede opbakning til et event som Bogforum altid vil være vigtig, men der er ikke nogen enkeltstående aktører, der er så vigtige, at vi ikke kan gennemføre på en flot og forsvarlig måde.”

Han understreger samtidig, at der selvfølgelig findes en grænse, der vil tvinge arrangørerne til nogle grundige overvejelser.

Selvom antallet af forlag, der har meldt deres fravær, tenderer til en masseflugt, er det dog også store forlag som Lindhardt og Ringhof, der ikke har vendt Bogforum 2020 ryggen. Også Aarhus Universitetsforlag har fortsat planer om at stille op i Bella Center, og til Mediawatch begrunder forlagsdirektør, Carsten Fenger-Grøndahl, det blandt andet med en følelse af samfundssind.

”Det gør vi, fordi vi tror på, det er godt for os selv at være til stede, og fordi vi alle sammen har et ansvar for bogen som medium og sådan set også et samfundsansvar for ikke at få samfundet til at gå mere i stå end højest nødvendig.”