Præstens prædiken blev til en sang

Maria Elizabeth Hersing vil have os til at se med hjertet på sin nye cd og passe på nuet, som hun selv lærte det efter et voldsomt trafikuheld

Maria Elizabeth Hersing blev inspireret til titelsangen på sin nye cd, ”Se med hjertet”, af præstens prædiken, da hun var kirkesanger i Sandager Kirke på Fyn. –
Maria Elizabeth Hersing blev inspireret til titelsangen på sin nye cd, ”Se med hjertet”, af præstens prædiken, da hun var kirkesanger i Sandager Kirke på Fyn. –. Foto: Søren Hald.

Jeppe Aakjær fortæller i bogen På fire gloende pæle eller Po fir glowend pæl, som den hedder på Aakjærs jyske lokalsprog hvordan troldene flygtede fra de for dem utåleligt kimende kirkeklokker i Salling og krøb i ly inde i Rødstenen på Fur, der ligger nord for Salling.

Som troldene på Fur og omegn gjorde kirkeklokkerne også indtryk på Maria Elizabeth Hersing, men på en ganske anderledes positiv måde.

Fra sin tidligste barndom, hvor familien boede lige ved siden af Jebjerg Kirke i Salling, husker hun det vældige og storslåede indtryk af kirkeklokkerne. De hører til blandt hendes tidligste musikalske indtryk.

Som barn blev hun puttet med salmesang og aften-bøn. Når faderen tog hende med på fisketur, sang han musicalmelodier med hende, morfars foretrukne var schlagere fra 1920erne og 1930erne, mens mormor stillede radioen ind på P2 til torsdagskoncerter og klassisk.

Musik og sang var der alle steder i opvæksten, og signalerne blev opfanget af det musikalske barn, og så en dag stødte hun ind i Benny Anderssons hoppende klaverspil på Abbas Mamma Mia, og var solgt.

LÆS OGSÅ:
Ofte skal man have en fødselshjælper for at forstå kunst

Det energiske liv, jeg mødte i denne sang, og i Abbas musik i det hele taget, satte for alvor noget i gang i mig. Jeg besluttede med mig selv, at jeg også ville synge og skrive sange, fortæller hun.

Sine første sange skrev hun som otteårig, men der måtte 10 års kamp med en dominerende far til, inden det lykkedes hende at få virkeliggjort sin drøm om at blive professionel musiker. Og det blev så som klassisk guitarist, da faderen mente, at når det nu skulle være, så skulle datteren da i hvert fald have en ordentlig uddannelse på et musikkonservatorium. Så det blev til en karriere med klassiske koncerter og undervisning.

Efterhånden følte jeg, at jeg var kommet utroligt langt væk fra det, jeg egentlig ville som musiker, forklarer Maria Elizabeth Hersing. Først i 2011 samlede hun mod til det store spring og debuterede som popsanger med den engelsksprogede cd Like a Feather.

At cden blev sunget på engelsk, faldt hende helt naturligt. Maria Elizabeth boede under sin videreuddannelse fire år i New York, og engelsk er et taknemmeligt sprog at skrive en popsang på, konstaterer hun. Men en kollega i Californien undrede sig over, hvorfor hun ikke skrev danske tekster til sine sange. Det fik hende til at tænke om, og hendes nye cd der udkom den 30. september er på dansk.

Ved at skrive på dansk opdagede jeg, at jeg kunne åbne ind til nogle dybere følelser, fordi jeg på en helt anden måde kender det danske sprog i alle dets nuancer og betoninger, og at jeg på dansk fik foræret en associationsrække helt tilbage til min første barndom at skrive ud fra.

I en af sine danske sange, Den jyske sjæl, beskriver hun glæden over hjemstavnen, barndomslandet på Jeppe Aakjærs egn, hvor hun voksede op. Nogle gange er inspirationen så stærk, at hun føler, en sang næsten skriver sig selv. Det var tilfældet med titelsangen på den nye cd. Den er inspireret af sogne- og feltpræst Thomas Becks afgangsprædiken fra Sandager Kirke på Fyn, hvor Maria Elizabeth var kirkesanger. Thomas Beck, nu hærprovst og sognepræst ved Kastelskirken i København, talte om at se med hjertet at se bag facaden, når vi møder et andet menneske. Maria Elizabeth skrev sangen umiddelbart efter gudstjenesten, og det er en af dem, hun får flest tilbagemeldinger på, når hun synger den til sine koncerter.

Kærlighed til livet, personer, naturen og hjemstavnen er det overordnede tema for cden og dertil en opfordring til at bruge nuet og være i det. For det er i nuet, vi får foræret vores liv. Det er her, vi lever. Ingen ved jo, hvordan det næste nu vil forme sig. For nogle år siden var det i hvert fald tæt ved, at der ikke ville være blevet et næste nu tilbage til Maria Elizabeth, da hun i et voldsomt trafikuheld kolliderede med to militærlastbiler.

Min bil blev fuldstændig smadret og lignede en krøllet konservesdåse, da jeg fortumlet kravlede ud af den uskadt, bortset fra en skramme på fingeren. Bagefter fik jeg at vide, at den slags uheld som oftest har dødelig udgang. Som en af politifolkene sagde til mig: Du er godt klar over, at en engel må have passet på dig, ikke?.

Maria Elizabeth Hersing tror på engle, så det føler hun også. At en skytsengel har været på vagt.