Regentparret på stor dobbeltudstilling i Aarhus

Museumsdirektør Jens Erik Sørensen står bag Par de deux royal og siger samtidig med udstillingen farvel til ARoS

Regentparret har tidligere deltaget sammen ved åbninger af kunstudstillinger – som her ved åbningen af dronning Margrethes udstilling ”Farvens sjæl” på Arken tidligere i år – men det er første gang, begges kunst udstilles på samme tid. –
Regentparret har tidligere deltaget sammen ved åbninger af kunstudstillinger – som her ved åbningen af dronning Margrethes udstilling ”Farvens sjæl” på Arken tidligere i år – men det er første gang, begges kunst udstilles på samme tid. –. Foto: .

Regentparret har hver især udstillet deres kreative udfoldelser af henholdsvis malerier, decoupager og tekstilkunst for dronning Margrethes vedkommende og skulpturer og digte for prins Henriks.

Nu skal de for første gang gøre det sammen.Pas de deux royal hedder en stor udstilling med deres fælles værker, der åbner på ARoS, Aarhus Kunstmuseum i oktober næste år.

LÆS OGSÅ: Margrete I - den bedste politiske begavelse blandt danske fyrster

Titlen skal signalere, at her er to mennesker, der er så tæt på hinanden, som man er i en dans, men samtidig er ekstremt kreative hver for sig. De har danset sammen gennem livet, nu inviterer jeg dem til at udstille deres kreativitet sammen, siger museumsdirektør Jens Erik Sørensen, ARoS.

Dronningens kunst har været vist i mange sammenhænge, mens prinsgemalen er gået noget mere stille med sine kunstneriske udfoldelser. Først i 2009 i forbindelse med udstillingen Sculpture by the Sea i Aarhus fremviste prins Henrik en af sine skulpturer, en sort torso, og det gav Jens Erik Sørensen ideen til at lade det berømte par udstille sammen.

Han talte med Dronningen og Prinsgemalen hver for sig, og de var ikke afvisende, men sagde begge måske.

På et møde med dem sammen i Aarhus sidste år fik Jens Erik Sørensen deres endelige tilsagn om at medvirke.

Jeg er utrolig glad og stolt over, at de viser mig denne tillid, og at de kan se, at der er en idé i at vise deres værker sammen. Jeg beundrer regentparret for deres lyst, vovemod og kunstneriske ambitioner og synes, at deres værker kalder på at blive vist på én og samme udstilling. De er forskellige i deres udtryk og virkemidler. Dronningen laver malerier, decoupager og tekstilkunst som eksempelvis bispekåberne, mens prins Henrik skriver digte og laver små og store skulpturer. Men når man sætter tingene sammen, opstår der nye pointer, og fælles temaer dukker frem, fortæller Jens Erik Sørensen, der netop i disse dage sidder og arbejder med det udstillingsmateriale, som museets publikum altså først får at se om 10 måneder.

Han nævner blandt andet naturen og landskaber som et tema, de begge arbejder med. Ligesom både dronning Margrethe og prins Henrik er inspireret af det eventyrlige univers som eksempelvis hos forfatteren Tolkien.

Blandt andet vil ARoS udstille en række små eventyrlige skulpturer af Prinsgemalen, som aldrig har været vist før.

Museet forventer også, at prins Henrik vik skabe en ny, større skulptur specielt til udstillingen.

Når man sætter deres ting sammen, opstår der nye dimensioner, og som publikum bliver man udfordret på nye måder, siger Jens Erik Sørensen, der endnu ikke er klar til at gå i detaljer om udstillingen. Det ligger dog fast, at Pas de deux royal kommer til at fylde et udstillingsareal på 1000 kvadratmeter på den etage, hvor der i øjeblikket vises den meget besøgte Edvard Munch-udstilling.

Det bliver blandt andet en udfordring at udstille digte på et kunstmuseum, og derfor har Jens Erik Sørensen planer om at alliere sig med digteren Peter Laugesen, der har oversat nogle af prins Henriks digte fra fransk til dansk. Hvorvidt det, som Dronningen og Prinsgemalen laver, er kunst, kan man ifølge Jens Erik Sørensen blive ved med at tale om, til de er døde og længe efter.

Dronningen har aldrig selv betegnet sig som kunstner, og det vil jeg heller ikke gøre. Hun er en dronning med kreative evner. Men der er store kunstneriske ambitioner hos dem hver især, og det er altså ikke bare pjat, det, de laver. Der er ingen tvivl om, at de har kreative evner, og der er bestemt noget at komme efter. Når vi kigger på parrets værker på udstillingen næste år, vil det gøre noget ved os, måske vil vi endda opdage nye måder at se verden på, siger Jens Erik Sørensen.

Ville du have udstillet disse værker, hvis der var tale om et hvilket som helst kreativt ægtepar?

Nej, for så ville jeg sikkert slet ikke have fået øje på dem. Deres værker hænger sammen med, hvem de er. Ligesom det er spændende at se Bob Dylans malerier. Det er altid interessant at iagttage, når idoler og ledestjerner gør sig tanker om den tid, vi lever i.

I forbindelse med sin udstilling på kunstmuseet Arken ved København i januar sagde Dronningen til Kristeligt Dagblad:

Prinsgemalens arbejde med kunsten er et sted, hvor han finder ny næring til sin dagligdag, og det gør jeg i allerhøjeste grad også, når jeg maler. Når jeg står i atelieret og arbejder, tænker jeg overhovedet ikke på noget som helst andet. Derfor er det også meget spændende at vise det, man har lavet i de særlige timer, frem.

Udstillingen med regentparret bliver Jens Erik Sørensens sidste på ARoS. Den 31. december 2013 går han på pension.