Regering i splid om kulturbesparelser

Nedskæringer på 36,3 millioner kroner på kulturområdet splitter regeringspartierne. Blandt andre Mogens Jensen (S) håber, at forhandlingerne om finansloven fører til flere penge til kunst og kultur

Det danske kunst- og kulturliv får fremover 36 millioner kroner mindre at rutte med. En del af besparelserne betyder, at Statens Museum for Kunst må droppe gratis entré. Socialdemokraternes kulturordfører kalder besparelserne for en stor mundfuld.
Det danske kunst- og kulturliv får fremover 36 millioner kroner mindre at rutte med. En del af besparelserne betyder, at Statens Museum for Kunst må droppe gratis entré. Socialdemokraternes kulturordfører kalder besparelserne for en stor mundfuld. Foto: Torben Christensen Denmark.

Rundt om i Europa svinger regeringer med sparekniven på kulturområdet. Storbritannien, Holland og Grækenland har skåret drastisk i deres kulturbudgetter, og nu er turen kommet til Danmark.

I finanslovsudspillet, som regeringen fremlagde i denne uge, fjernes 36,3 millioner kroner til kunst og kultur. Besparelserne rammer institutioner i hele landet, herunder Statens Museum for Kunst i København, der fratages 10,4 millioner, Den Gamle By i Aarhus, der mister 2,8 millioner kroner, og Fregatten Jylland, der får frataget 4 millioner kroner.

LÆS OGSÅ:
Nu kommer der brugerbetaling på kulturarven

Men det er det helt forkerte sted at spare, lyder det fra regeringens egne rækker, for eksempel fra Socialdemokraternes mangeårige kulturordfører Mogens Jensen.

36 millioner kroner er en stor mundfuld for kulturlivet. En million kroner betyder meget for den enkelte kulturinstitution, men ikke så meget i for eksempel forsvaret, siger Mogens Jensen.

Hans partikollega Leif Lahn advarer imod nedskæringer, især i provinsen. Han mener, at Fregatten Jylland vil forgå, hvis de bebudede besparelser gennemføres.

Regeringens støtteparti, Enhedslisten, hilser heller ikke besparelserne velkommen:

Vores udgangspunkt er, at der skal flere og ikke færre penge til kulturen. Det er vigtigt med adgang til kulturelle og kunstneriske oplevelser overalt i landet, ligesom det er vigtigt at forbedre støtteordningerne til kunstnerne, siger partiets kulturordfører, Per Clausen.

LÆS OGSÅ:
Gratis entré på Statens Museum sløjfes

Mogens Jensen er glad for, at Enhedslisten vil tage emnet op i forhandlingerne og håber, at det kan føre til en større pose penge til kunst og kultur. Det er for eksempel ærgerligt, at der efter regeringens udspil ikke længere vil være gratis adgang til Statens Museum for Kunst, siger han.

Den kritik står dog for egen regning, lyder det fra kulturminister Uffe Elbæk (R).

Den finanslov, der er blevet fremlagt, står hele regeringen bag. Set fra min stol er det et sobert udspil i forhold til de prioriteringer, vi må træffe. Jeg er glad for, at jeg ikke står i sam­me situation, som andre lande gør på kulturområdet, udtaler ministeren.

Politisk kommentator Peter Mogensen forklarer de protesterende udmeldinger fra regeringens egne rækker med, at de forskellige ordførere er valgt forskellige steder:

Det er nogle højtråbende vælgere, de har på kulturområdet, så når ordførere offentligt kritiserer deres egne partiers udspil, skal det nok ses som udtryk for, at de vil have ryggen fri i forhold til deres egen valgkreds. For med de nuværende meningsmålinger ved især SFere og socialdemokrater, at der bliver kamp om pladserne efter valget, siger Peter Mogensen, der dog ikke spår dem gode chancer for at ændre finanslovsudspillet.

LÆS OGSÅ: Det siger de om finansloven

Det eneste, der taler for, er, at det drejer sig om småpenge. Men for at sige det som det er, så er man ligeglad med kulturområdet på Christiansborg, siger Peter Mogensen.