Regine modnes og finder lykken

ROMANBIOGRAFI: Teologen Sørine Gotfredsens roman om Søren Kierkegaards forlovede er fremragende. Den handler om forholdet mellem den kristne tro og det daglige liv og bør få rigtig mange læsere

Regine er heltinden i bogen, og det føles derfor både naturligt  -- og retfærdigt -- at det her er hende, der bryder med Søren.  -- Foto: Hans Juhl.
Regine er heltinden i bogen, og det føles derfor både naturligt -- og retfærdigt -- at det her er hende, der bryder med Søren. -- Foto: Hans Juhl.

Historien om Søren Kierkegaard og Regine Olsen er fortalt mange gange. Man kan ikke fortælle om den store tænkers liv uden at have den ulykkelige forlovelseshistorie med – fordi den får dybe konsekvenser for hele det kierkegaardske forfatterskab. Hvordan var så Regine Olsen? De fleste nøjes med at gengive Kierkegaards version af sagen: Hun var for sanselig, for pågående og ude af stand til at følge ham intellektuelt. For et par år siden vakte en udgivelse af det, der angiveligt skulle være Regines dagbog, nogen opsigt. Men svindelnummeret – for det var det vel – bekræftede bare de gængse fordomme.

Nu har Sørine Gotfredsen taget sig for at fortælle historien om Regine og Søren, som Regine oplevede den. Og lad det være sagt med det samme: Hvor er det blevet en spændende bog. Sørine Gotfredsen kalder den "en fortælling", men det er en næsten klassisk dannelsesroman, hvor vi følger Regine fra hun som 15-årig første gang møder student Kierke-gaard, til hun som gift med den kommende guvernør over De Vestindiske Øer, Fritz Schlegel, bryder op fra København.

Det er blevet en udsædvanlig modningshistorie, der lader Regine fremstå som alt andet end overfladisk og ubegavet. Tænksom, opdraget i pietistisk fromhed, læsende og iagttagende. Sørine Gotfredsen giver os også Regines dagbog, der lader os opleve udviklingen fra den 15-årige, der er mest optaget af, hvordan man drikker sin kaffe uden at vække opsigt, over den unge kvinde, der opfanger de kierkegaardske pointer til den gifte kone, der alligevel ikke kan slippe sin ungdomskærlighed.

Sørine Gotfredsen har virkelig været i nede i Søren Kierkegaards forfatterskab og hans papirer. Det betyder, at Søren Kierkegaards konversation er autentisk – men aldrig støvet, for Sørine Gotfredsen kan selv. Hun kan virkelig få læseren til at opleve Kierkegaard, som han må have virket på sine samtidige. Vi får ham både på hjemmebane hos familien Lund, hvor han er børnenes legeonkel, hos familien Olsen, hvor han er den sære svigersøn og sammen med vennen professor Sibbern. Samtalerne og samværet de to imellem gør også den teologiske og filosofiske snak vedkommende. Sørine Gotfredsen fremstiller den elskelige Sibbern som noget nær en K.E. Løgstrup i svøb. Og det giver ikke bare samtalerne en nutidig drejning, det skaber også den åndelige spændstighed, som gør, at ideudvekslingen ikke føles lang eller kunstig, men glider naturligt ind i fremstillingen.

Faktisk er det lykkedes Sørine Gotfredsen at levendegøre et stykke danmarks- og københavnerhistorie. Hun fører suverænt læseren rundt i datidens København, og vi oplever enevælden med Frederik VI på sejltur i Frederiksberg Have til den nye tids frembrud med det begyndende demokrati. Og vi oplever Regines familie, og Kierkegaard kommenterer det hele – også det nye damptog til Rosklilde. Vi er i kirke hos biskop Mynster i Vor Frue Kirke – og hos Grundtvig i Vartov.

Men først og fremmest er vi med Regine og Søren. Regine er oplagt heltinden, og det føles derfor både naturligt – og retfærdigt – at det her er hende, der bryder med Søren. Kontrafaktisk historiefortælling kalder man det vist. Men litterært er det en klar konsekvens af den modningshistorie, som Sørine Gotfredsen fortæller. Men det imponerende er, at forfatteren kan holde med sin heltinde uden at gøre Kierkegaard til den slyngel, han var i samtidens øjne – fordi vi konsekvent oplever ham med Regines øjne.

Det er en sjælden glæde at læse denne bog. Den er sprogligt veloplagt. Den er veltilrettelagt. Den blander fakta og fiktion på fremragende vis. Den lader os opleve en hovedperson, som man uvægerligt kommer til at holde af, og den fører ind i teologiske og filosofiske diskussioner, som ikke har mistet deres aktualitet. Det er godt gjort. Det er mere end det. Det er fremragende.

Sørine Gotfredsen: Regine. En fortælling om Søren Kierkegaards forlovede. 416 sider. 299 kroner. Lindhardt og Ringhof. Udkommer i dag.

kultur@kristeligt-dagblad.dk