Rejse gennem sorgen

Indsigtsfuld bog af Inge Møllehave om tro og kærlighed

Rejse gennem sorgen

Sangen ”Du løfter mig”, der er et tilbagevendende nummer ved Stig Rossens julekoncerter, er oversat til dansk af nu afdøde Erling Møllehave, hvis enke, Inge Møllehave, har valgt sangens titel til en bog, hun har skrevet om ”sorg, kærlighed og taknemmelighed”.

Også hun har oplevet at føle sig ”løftet”. Hun formulerer det således: ”Min tro har hjulpet mig til at se, at der er en mening at finde på trods af, at der ikke er en mening med alt”.

Erling Møllehave døde den 13. juli 2017. Da Inge Møllehave mange måneder senere så småt begyndte at genvinde fodfæstet, besluttede hun at skrive om den sorg og afmagtsfølelse, der havde ramt hende. Hun ville gerne ”være med til at bryde de tabuer, som alvorlig sygdom, død og sorg stadig er i nogle kredse, og at gøre opmærksom på, hvor stor en rigdom det kan være at komme ind i en sørgendes univers, hvis man har mod til det”.

”Du løfter mig” er en meget blandet bog, sat sammen af flere elementer – både personlige erfaringer og almene betragtninger, mange citater, ikke mindst fra Erling Møllehaves salmer og tekster. Desuden er det en brugsbog blandt andet på den måde, at den rummer råd til sørgende og beskriver, hvad pårørende og andre kan gøre. De tre første af en række råd til omgivelserne er disse: ”Bryd tavsheden – det gør ondt at blive mødt med tavshed! Det er misforstået omsorg at undgå at tale om den afdøde. Lyt oprigtigt uden at komme med din egen historie”.

Endelig byder bogen på praktiske anvisninger, herunder relevante adresser, hvor hjælp kan søges i forbindelse med livskriser.

Man kan finde helheden for springende. Men noget af det, der knytter dens dele sammen, er, at de er valgt af en person, der ganske nøje ved, hvad der betyder noget i den situation, der skildres. Således giver det citaterne en særlig vægt, at de har vist deres værdi over for Inge Møllehave. Derfor læser man dem ekstra opmærksomt.

”Du løfter mig” er en smuk, indsigtsfuld og livsbekræftende bog. Mange kan have glæde af at slå følge med forfatteren på hendes rejse ind i livet, når det er sværest.