Prøv avisen

Blodige scener fra Bibelen vil indgå i Richard Dawkins børnebog for ateister

Bøgerne er ikke kun en kritik mod hellige bøger, men også de mange klassiske børne- og ungdomsbøger, der trækker på Bibelen, som eksempelvis ”Narnia”-trilogien af C.S. Lewis. Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Bogen skal ifølge forfatteren beskytte børn mod religiøs indoktrinering

På samme vis som der er illustrerede børnebibler, skal der også være en illustreret børnebog for ateister.

Det er rationalet fra en af de førende ateistiske stemmer, den britiske udviklingsbiolog Richard Dawkins, der i høj grad satte den neo-ateistiske dagsorden med sin internationale bestseller ”The God Delusion”, der kom på dansk i 2007 med titlen ”Illusionen om Gud”.

Det er tankerne herfra, som den 77-årige forfatter nu vil omsætte til en illustreret udgave rettet mod børn.

”Jeg har længe følt, at det er forkert, at børn bliver opdraget til at tro det samme som deres forældre og – endnu værre – bliver påduttet en etikette med den samme religion. Folk taler om et katolsk eller muslimsk barn, selv når de er alt for unge til virkelig selv at vide det. Jeg har længe ønsket at bryde den cirkel og hjælpe børn til at tænke selv,” siger Richard Dawkins til avisen The Times.

Bogen har foreløbig arbejdstitlen ”OMG, I Think I am an Atheist” (Åh Gud, jeg tror, jeg er ateist). Bogen vil vise illustrationer med nogle af de mere blodige scener fra Bibelen og tilmed Jesus, der dræber, samt et afsnit om udviklingslære.

”Målgruppen vil være omkring 10 år, så de selv kan læse bogen, eller deres forældre kan læse højt for dem. Den vil være fyldt med ret realistiske illustrationer og ikke være tegneserieagtig,” bebuder Richard Dawkins, der ligeledes er på vej med en bog rettet mod teenagere med titlen ”Outgrowing God” (At vokse fra Gud).

Bøgerne er ikke kun en kritik mod hellige bøger, men også de mange klassiske børne- og ungdomsbøger, der trækker på Bibelen, som eksempelvis ”Narnia”-trilogien af C.S. Lewis.

Men kommentatoren Libby Purves advarer i The Times om, at den aggressive ateisme benægter både kultur og historie.

”Richard Dawkins’ besættelse med at styre børn væk fra religion frarøver dem både noget smukt og den mystiske dimension,” skriver Libby Purves.