Rig julekoncert

Universitetskoret Lille Muko skabte på ny klingende juleglæde

Det var her, i Holmens Kirke, at Lille Muko sang julen ind.
Det var her, i Holmens Kirke, at Lille Muko sang julen ind. Foto: Kjeld Olesen.

Det er langtfra nogen sjælden oplevelse, at en koncert indledes med en henstilling til publikum om at slukke for mobiltelefonerne. Ved Lille Mukos traditionsrige julekoncert i Holmens Kirke lørdag eftermiddag havde korets mangeårige dirigent, Jesper Grove Jørgensen, yderligere et par venlige henstillinger.

Dels opfordrede han folk i den stuvende fyldte kirke til at stå op under afsyngelsen af de tre fællessalmer, og dels bad han om, at man ventede med bifaldet til efter det sidste indslag. ”Hvis I klapper mellem de enkelte numre, forlænger I bare koncerten med 20 minutter,” sagde han med et underfundigt smil. Det kunne ingen af de trofaste tilhørere opfatte som uklædelig selvglæde. Lille Mukos koncerter er vitterligt meget righoldige, således bød årets julekoncert på hele 27 indslag i form af mere eller mindre kendte salmer, sange og ren instrumentalmusik.

Det veltrimmede, men lidt sygdomsramte kor blev suppleret af to sangsolister, den ypperlige sopran Signe Asmussen, som aldeles ubesværet sang det store kirkerum op, og Thomas Peter Koppel, der med kort varsel erstattede Peter Lodahl og gjorde god fyldest i tenorens numre. Og ligesom sidste år havde man en driftssikker instrumentaltrio i fløjtenisterne Eva Østergaard og Nikolaj von Scholten samt harpisten Tine Rehling. Et nyt indslag var kirkens organist Jakob Lorentzen, der altid udviser et fantastisk håndelag i sine arrangementer af numrene, men som også trakterede et nyt Steinway-flygel, som kirken netop havde fået doneret af A.P. Møller Fonden.

Samhørigen omkring julens budskab er et væsentligt element i disse koncerter, og selvom en mådeholden fornyelse skal være velkommen - undervejs tænkte jeg på, at et par violiner måske ville kunne give en ny farvning - er der meget, man grumme nødigt vil se ændret. Det gælder således den afsluttende salme ”Dejlig er jorden”, hvor alle medvirkende forener deres kræfter i en stærk fortolkning af, hvad det hele drejer sig om, B.S. Ingemanns ord fra 1850: ”Menneske, fryd dig, os er en evig frelser fød!”

Der var ikke overraskende fuldstændig udsolgt til begge lørdagens koncerter, men for de mange, der måtte gå forgæves, er der god grund til at gøre opmærksom på en glimrende cd-udgivelse fra koret, også med titlen ”Jul på dansk”, optaget i januar 2014 i Holmens Kirke (Point PCD 5172).