Nick Cave: ”Cancel culture” er nådens antitese

Rocksangeren Nick Cave siger i et åbent brev fra over for politisk korrekthed, som han kalder ”den mest ulykkelige religion i verden”

Rocksangeren Nick Cave, der er aktuel med udstillingen ”Stranger Than Kindness” på Den Sorte Diamant i København og skulle have optrådt i Royal Arena i maj, skriver i et nyt brev på sin hjemmeside, at han ser den fremherskende ”cancel culture” som ”kvælende” for kreativiteten. – Foto: Sofie Mathiassen/ Ritzau/Scanpix
Rocksangeren Nick Cave, der er aktuel med udstillingen ”Stranger Than Kindness” på Den Sorte Diamant i København og skulle have optrådt i Royal Arena i maj, skriver i et nyt brev på sin hjemmeside, at han ser den fremherskende ”cancel culture” som ”kvælende” for kreativiteten. – Foto: Sofie Mathiassen/ Ritzau/Scanpix.

Den 62-årige australskfødte rocksanger Nick Cave har før vendt sig imod herskende tendenser i kulturens verden og har blandt andet kaldt andre musikeres boykot af Israel for ”kujonagtigt” og ”skammeligt”.

Nu tager sangeren, der er aktuel med udstillingen ”Stranger Than Kindness” på Den Sorte Diamant i København, livtag med den identitetspolitiske bevægelse.

I et nyt, åbent brev på sin hjemmeside theredhandfiles.com, hvor han svarer på spørgsmål fra sine fans, går han i rette med den såkaldte cancel culture, der bedst kan oversættes med udskamning af eller afstandtagen til offentlige personer, herunder kunstnere, for noget, de har sagt eller gjort, der af bestemte grupper eller personer kan opfattes som nedsættende.

Indlægget er udformet som ét svar på to spørgsmål stillet af fans, hvoraf den ene spørger til Nick Caves forhold til nåde og den anden til hans mening om cancel culture. Sangeren svarer:

”Nåde er en værdi, som bør være kernen i ethvert velfungerende og tolerant samfund. Nåden understreger i sidste ende, at vi alle er uperfekte og giver os dermed ilt til at ånde og føle os beskyttede inden for samfundets rammer i kraft af den fælles fejlbarlighed.”

Med nåden kan vi, som digteren Oscar Wilde (1854-1900) skrev, ”lege yndefuldt med idéerne”, skriver Nick Cave videre.

”Men nåden kan ikke tages for givet. Det er en værdi, vi må nære og stræbe efter. Tolerance giver undersøgelsens ånd sikkerhed til at bevæge sig frit, lave fejl, rette sig selv, være ublu, turde tvivle og i hele processen måske være heldig at opdage nye og mere avancerede idéer. Uden nåden vokser samfundet sig ufleksibelt, frygtsomt, hævngerrigt og humorforladt.”

”Så vidt jeg kan se, er cancel culture nådens antitese. Politisk korrekthed har udviklet sig til den mest ulykkelige religion i verden. Det engang prisværdige forsøg på at gentænke vores samfund som mere ligeligt indkapsler nu alle de værste aspekter ved religion (og intet af skønheden). Moralsk selvsikkerhed og selvretfærdighed, endda fraskåret muligheden for genrejsning. Det er en skidt religion, der er løbet løbsk,” skriver Nick Cave.

Sangeren slutter sit brev af med at skrive, at cancel culture i hans øjne har en ”kvælende effekt” på kreativiteten.

”En kraft, der finder sin styrke i aflysningen af besværlige idéer, hæmmer samfundets kreative ånd og slår til mod dets kulturs kompleksitet og mangfoldighed. Men det er dér, vi er. Vi er en kultur i forandring, og måske er vi på vej mod et mere ligeligt samfund, jeg ved det ikke, men hvilke grundlæggende værdier vil vi miste i processen? Kærligst, Nick.”