Roman svinger fra særklasse til ualmindelig sløj

Amerikanske Julia May Jonas debuterer med en roman, der to tredjedele af vejen er blændende – for så at falde fuldkommen sammen

Roman svinger fra særklasse til ualmindelig sløj

Engang var det underviserne, der regerede på de amerikanske universiteter. Men sådan er det ikke længere. Nu er det i stedet de identitetspolitisk vakte studerende, som afgør, hvad der er rigtigt og forkert, hvem der er inde og ude.

Sådan ser det i hvert fald ud, hvis man skal tro Netflix-serien “The Chair” eller Julia May Jonas’ langt hen ad vejen fremragende debutroman “Vladimir”, der allerede inden udgivelsen blev solgt til en række lande, og er historien om en 58-årig lektor, hvis mand og kollega er suspenderet, mens det undersøges, om han har haft forhold til flere af sine kvindelige studerende. Det er en ny tid med en ny slags unge, som er hårde på en blød måde. Som kvinden tænker: “Folk sagde, at nutidens unge var svage, men vi vidste bedre. Vi vidste, hvor stærke de var – langt stærkere end os, og udstyret med bedre våben, mere effektive taktikker. De overmandede os med deres blødhed, deres konstante krav om at tage hensyn til deres følelser – de havde magten til at forandre alt det, vi troede uforanderligt”.