Prøv avisen

Romaner med Amish-tema er populære

Amerikanerne har fået smag for dydige kærlighedsromaner, der foregår i det stærkt religiøse Amish-miljø

Der er ingen sex eller opknappede bluser i den amerikanske succesforfatter Beverly Lewis' kærlighedsromaner. Hendes historier foregår i USA's stærkt religiøse Amish-miljø, hvor mænd i stråhat og seler frier til deres udkårne uden så meget som at have kysset dem først, og hvor kvinderne altid beholder kysen på.

Kombinationen af fromhed og romantisk kærlighed har vist sig at være en opskrift på succes. Beverly Lewis' bøger har solgt i flere end 12 millioner eksemplarer i USA, og hendes seneste roman, "The Secret", er netop debuteret på en 10. plads på New York Times? paperback-bestsellerliste. Ud over Beverly Lewis har også forfatterne Wanda Brunstetter og Cindy Woodsmall tjent godt på at skrive dydige kærlighedshistorier med Amish-miljøet som ramme.

Deres succes får ifølge ugemagasinet Time nu flere amerikanske kærlighedsromanforfattere til at vende ryggen til genrens typiske saftige historier for i stedet at skrive langt frommere fortællinger. Ifølge Cynthia DiTiberio fra forlaget Avon Inspire, der specialiserer sig i letfordøjelige kærlighedsromaner, er efterspørgslen lige nu større end udbuddet.

"Der er stadig ikke tilstrækkeligt med inventar," siger hun til Time. Amish-folket, der er stærkt konservative anabaptister (voksendøbere, red.), lever afsondret fra det moderne amerikanske samfund langt ude på landet i Pennsylvania, Ohio og Indiana, og de er kendt for deres lavteknologiske og antimaterielle levevis. De fleste af romanerne foregår under hovedpersonernes "Rumspringa"-år - eller "løbe omkring-år" - hvor den kristne sekt løsner det strenge regelsæt, der holder deres unge mennesker i skak.

Ifølge bogkæden Barnes & Nobles sælger Beverly Lewis' romaner særlig godt i de områder, hvor Amish-folket bor, men de har også været genstand for nogen kontrovers, idet nogle Amish-ledere i Ohio har forbudt bøgerne på grund af teologiske uenigheder.
Amerikanerne bruger cirka 1,4 milliarder dollar (cirka 8 milliarder kroner) på kærlighedsromaner årligt.